Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2020 09:05

Συνεργασία Δήμου Καλαμάτας με “Το Χαμόγελο του Παιδιού” (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν χθες στο Δημαρχείο Καλαμάτας ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος και ο πρόεδρος του οργανισμού “Το Χαμόγελο του Παιδιού” Κώστας Γιαννόπουλος.

Στόχος του μνημονίου είναι να αξιοποιηθούν οι δράσεις και η τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει “Το Χαμόγελο του Παιδιού” για την υποστήριξη παιδιών και οικογενειών, υπό το θεσμικό και συντονιστικό ρόλο του Δήμου Καλαμάτας. Επίσης, να υπάρξει στήριξη για το έργο και τις δράσεις του οργανισμού, αλλά και να καταβληθεί κάθε προσπάθεια παροχής βοήθειας στα παιδιά και τις οικογένειες που χρήζουν στήριξης. Στην κατεύθυνση αυτή “Το Χαμόγελο του Παιδιού” θέτει στη διάθεση του Δήμου Καλαμάτας και των αρμόδιων υπηρεσιών του το σύνολο των υλικοτεχνικών υποδομών του και το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό του.

Μετά την υπογραφή του μνημονίου, σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Θαν. Βασιλόπουλος παρατήρησε ότι «για το Δήμο Καλαμάτας τα ζητήματα κοινωνικής πρόνοιας, προστασίας του παιδιού και της οικογένειας ήταν πάντα και θα συνεχίσουν να είναι στις προτεραιότητές μας. Υπογράψαμε ένα μνημόνιο συνεργασίας για να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο τη συνεργασία που έχουμε. Συνεργασία πάρα πολύ καλή, που πιστεύουμε ότι θα γίνει ακόμα καλύτερη μέσα από τις δράσεις που θα χρησιμοποιηθούν και το Συντονιστικό Κέντρο που θα δημιουργηθεί».

Ο πρόεδρος του “Χαμόγελου του Παιδιού” Κ. Γιαννόπουλος επεσήμανε ότι «σήμερα επικυρώνεται η διάθεση να ενωθούν δυνάμεις. Το “Χαμόγελο του Παιδιού” πάντοτε στηρίζει τους θεσμούς, και μέσω των θεσμών στηρίζονται τα παιδιά και οι οικογένειες. Οχι με διάθεση φιλανθρωπίας, αλλά με διάθεση υποχρέωσης θέτουμε στη διάθεση του δήμου, της πόλης της Καλαμάτας και ευρύτερα της περιοχής, όλες τις δράσεις και τις υπηρεσίες του “Χαμόγελου”».

 

ΔΥΟ ΔΟΜΕΣ ΤΟΥ “ΧΑΜΟΓΕΛΟΥ” ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Αναφερόμενος στις δύο δομές του “Χαμόγελου του Παιδιού” που πρόκειται να δημιουργηθούν στην Καλαμάτα, εξέφρασε την ελπίδα ότι «πολύ σύντομα θα τελειώσουν οι διαδικασίες της γραφειοκρατίας, προκειμένου να έχουμε αυτή τη σημαντική επένδυση που γίνεται από την κ. Σπυροπούλου - Καρέλια και την κόρη της Ιωάννα Καρέλια στην πόλη της Καλαμάτας (στην οδό Χρυσάνθου Παγώνη, μεταξύ Ιατροπούλου και Μητροπέτροβα), αλλά και το σπίτι ημερήσιας φροντίδας, που θα γίνει από την κληρονομιά (στον Μπαριάμαγα)».

Για τη δομή στη Χρυσ. Παγώνη διευκρίνισε πως «θα είναι σε τοπικό επίπεδο όλες οι δράσεις του Χαμόγελου. Εχει να κάνει με τις εξαφανίσεις, θα είναι κέντρο άμεσης  κοινωνικής και ιατρικής επέμβασης. Θα καλύπτουμε οτιδήποτε συμβαίνει στην περιοχή της Καλαμάτας, αλλά και της ευρύτερης μέχρι τη Μάνη. Θα καλύπτει και το σημαντικό πρόβλημα που κάποια παιδιά δεν μπορούν να πάνε να σπουδάσουν, γιατί δεν έχουν τη δυνατότητα οι οικογένειές τους. Τουλάχιστον κάποια παιδιά θα έχουν αυτή τη δυνατότητα».

Σημείωσε ότι θα υπάρχει κινητή μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών και παιδιών που δεν έχει ολόκληρη η Πελοπόννησος, «η οποία θα υπάγεται στο ΕΚΑΒ, και αυτό θα γίνει πάλι από την κ. Σπυροπούλου - Καρέλια και την κ. Ιωάννα Καρέλια και θα λειτουργεί με τους διασώστες εδώ».

Για το χώρο στον Μπαριάμαγα, επεσήμανε ότι «εκεί θα είναι χώρος σπιτιού ημερήσιας φροντίδας που ξεχωρίζει από το χώρο φιλοξενίας» και εξήγησε: «Παιδιά που βρίσκονται οι οικογένειές τους σε κρίση, αντί να τα παίρνει ο εισαγγελέας, θα έχουν τη δυνατότητα να πηγαίνουν σ’ ένα χώρο να τα καλύπτουν με φροντίδα, με αγάπη, αλλά και να καλύπτουν και τις οικογένειές τους που βρίσκονται σε κρίση. Ουσιαστικά, η στήριξη μιας οικογένειας, που με σεβασμό πρέπει να την αντιμετωπίσεις και όχι να της παίρνεις τα παιδιά και να τα τοποθετείς σε οποιονδήποτε χώρο, όσο και αν είναι σημαντικός, καλός. Η οικογένεια είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Αυτά τα δύο θα συνδυαστούν».

Κλείνοντας ο κ. Γιαννόπουλος παρατήρησε ότι «αυτή τη στιγμή, τα παιδιά που στηρίζονται στην Καλαμάτα συνεχίζουν να στηρίζονται, τα παιδιά που θα στηριχθούν θέλουμε να μας ενημερώνουν στο 1056. Είναι το επιχειρησιακό μας κέντρο που είναι διασκορπισμένο σε όλη την Ελλάδα με κέντρα σε όλες τις περιοχές, και σε λίγο καιρό και στην Καλαμάτα, σε συνεργασία με το επερχόμενο Κέντρο το οποίο θα γίνει εδώ».

Στη συνάντηση που προηγήθηκε της υπογραφής του μνημονίου, συμμετείχαν, επίσης, ο αντιδήμαρχος Σαράντος Μαρινάκης και ο προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας Γιώργος Πετρόπουλος.

Γ.Σ.