Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2020 09:05

Ανάπλαση Υπαπαντής: Είχαν εκφραστεί επιφυλάξεις και αντιρρήσεις σε συνεδρίαση τον Οκτώβριο 2019

Γράφτηκε από τον

 

 

Τα πρακτικά της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας για την αποδοχή της ένταξης της ανάπλασης της πλατείας Υπαπαντής, στις 29 Οκτωβρίου 2019, διαψεύδουν τον δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο, που υποστήριξε την Τετάρτη, στο Συμβούλιο με τηλεδιάσκεψη, ότι κανείς δεν μίλησε τότε και δεν αντέδρασε για το θάψιμο των αρχαίων. Και ρώτησε, μάλιστα, τι άλλαξε ξαφνικά.

Στα επίσημα πρακτικά της συνεδρίασης 20/2019 και της απόφασης 523/2019, “στην Καλαμάτα σήμερα, την 29η Οκτωβρίου 2019, ημέρα Τρίτη και ώρα 7 μ.μ., στην «Αίθουσα Δημάρχου Χρήστου Μαλαπάνη» στο Ιστορικό Δημαρχείο της οδού Αριστομένους 28”, μεταξύ άλλων, καταγράφουμε από τις τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων των μειοψηφιών:

Βασίλης Κοσμόπουλος: “Ψηφίζουμε ναι στην αποδοχή, έχουμε τρομακτικές ενστάσεις όσον αφορά τη μελέτη, μας στεναχωρεί πάρα πολύ που για πάρα πολλά χρόνια ακόμα θα μείνουν θαμμένα τα αρχαία τα οποία υπάρχουν σε εκείνο το σημείο”.

Βασίλης Τζαμουράνης: “Υπέρ με μία προσθήκη, ότι το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης έχει χρήματα, άρα πρέπει να κινηθούν τάχιστα οι διαδικασίες υποβολής του αιτήματος, ύστερα από συνεννόηση πάντα με την Αρχαιολογική Υπηρεσία, πραγματικά να γίνει και αυτό, να γίνει και η ανάδειξη αυτού του αρχαιολογικού θησαυρού”.

Μαρία Οικονομάκου: “Υπέρ με την παρατήρηση αυτή ως προς τα αρχαία. Την ανάδειξη”.

Μανώλης Μάκαρης: “Είναι πολύ σημαντικό το θέμα των αρχαιοτήτων, οι οποίες θα παραμείνουν κλεισμένες και θα μπορούσε όμως να είχαν αναδειχθεί, αν είχαμε από πριν ξεκαθαρίσει τι θέλουμε για τη συγκεκριμένη πλατεία”.

Τόνια Κουζή: “Δεν καταλαβαίνουμε γιατί η μελέτη αφήνει έξω όλο αυτό το κομμάτι της ανασκαφικής δραστηριότητας που πρέπει να γίνει και βέβαια και η αισθητική, η οποία δεν καλύπτει καμία προδιαγραφή”.

Δημήτρης Οικονομάκος: “Ουσιαστικά ξαναθάβουμε «τα αρχαία» (εντός εισαγωγικών), τα αρχαιολογικά ευρήματα, δεν τα δίνουμε στην επιφάνεια, δεν τα αναδεικνύουμε όπως πρέπει για τα σχολεία και για τη νεολαία της πόλης”.

Μιχάλης Αντωνόπουλος: “Είχαμε αναδείξει το πρόβλημα και αν θέλετε τη σημασία που έχει ο αρχαιολογικός χώρος, σύμφωνα με αυτά που έλεγε και η μελέτη του κ. Αλμπάνη τότε, ο οποίος αυτός αρχαιολογικός χώρος θέλω να θυμίσω ότι είναι πολύ σημαντικός γιατί είναι οι αρχαίες Φαρές”.

Υπέρ της αποδοχής της απόφασης ένταξης τάχθηκαν οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας και των δημοτικών παρατάξεων “Καλαμάτα Μπροστά” (Κοσμόπουλου), “Πρότυπος Δήμος” (Τζαμουράνη), “Καλαμάτα Ξεκινάμε” (Οικονομάκου), “Πρωτεύουσα Δύναμη” (Αλειφέρη), “Ανοιχτός Δήμος - Ενεργοί Πολίτες” (Μάκαρη), “Καλαμάτα Πόλη Ενωμένη” (Κουκούτση) και ο Π. Κλάδης, καταψήφισε η κ. Κουζή, ενώ οι σύμβουλοι των παρατάξεων “Λαϊκή Συσπείρωση” και “Ανεξάρτητη Συμμαχία Πολιτών” δήλωσαν λευκή ψήφο.

Γ.Σ.