Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2020 17:44

Πρόγραμμα ευαισθητοποίησης για τα σκουπίδια στη Μάνη

Πρόγραμμα ευαισθητοποίησης για τα σκουπίδια στη Μάνη

Ξεκίνησε στο Δήμο Δυτικής Μάνης το πρόγραμμα "Ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων", με τίτλο: "Πράσινη Μάνη - Πρόληψη και ανακύκλωση στερεών αποβλήτων στο Δήμο Δυτικής Μάνης”.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το δήμο, το πρόγραμμα αυτό θα διαρκέσει 18 μήνες, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022. Είναι η πρώτη πρόταση που υπεβλήθη με τη ΜΚΟ "Αργοναύτες " και εγκρίθηκε προχωρώντας στην υλοποίησή της, ενώ αναμένονται και άλλες εγκρίσεις από ανάλογες προτάσεις που έχει υποβάλει ο Δήμος Δυτικής Μάνης.
Για να έχει επιτυχία το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων χρειάζεται να συμμετέχει το 100% των οργανωμένων ομάδων του δήμου, συλλόγων και δημοτικών παρατάξεων, ώστε μαζί με τη δημοτική αρχή να επιτευχθεί η συμμετοχή και συμπαράσταση της συντριπτικής πλειονότητας των δημοτών. Μόνο έτσι θα υπερνικηθούν οι "κακές συνήθειες" που έχουν ως αποτέλεσμα τη ρύπανση και τη μόλυνση του περιβάλλοντος.
Η δημοτική αρχή προχώρησε στη μεταφορά των απορριμμάτων σε νόμιμο χώρο υγειονομικής ταφής, όμως η διαχείριση αυτή είναι ακόμα ακριβή. Η διαλογή στην πηγή είναι ένας τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων που θα φέρει και οικονομικά οφέλη στο δήμο, γι' αυτό και στηρίζουν όλα τα προγράμματα που σχετίζονται με αυτό.
“Ως πρώτος στόχος για το επόμενο διάστημα είναι ότι θα πρέπει να εστιάσουμε στην απομάκρυνση από τα απορρίμματα των οργανικών, που ελαττώνουν έτσι το 40 % των απορριμμάτων”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του δήμου και προστίθεται πως “αυτό είναι προϋπόθεση να διαχειριστούμε και τα υπόλοιπα. Ετσι θα πετύχουμε και τους στόχους που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ενωση, χωρίς να πληρώνουμε δυσβάσταχτα πρόστιμα που ήδη έχουν εξαγγελθεί”.