Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2020 13:48

Δριμής για το κτήριο Συγγρού στον Αετό

Γράφτηκε από την
Δριμής για το κτήριο Συγγρού στον Αετό

Υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη για το κτήριο Συγγρού στο Αετό, αναζητείται υπευθυνότητα και πολιτική αξιοπιστία, τονίζει σε παρέμβασή του ο επικεφαλής της “Ανεξάρτητης Δημοτικής Συνεργασίας”, Δημήτρης Δριμής.


Χαρακτηριστικά τονίζει:
«Ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Τριφυλίας, σε επίσκεψή τους (21/8) στον Αετό ανέφεραν πως δεν υπάρχει μελέτη για το κτήριο Συγγρού.
Τους θέσαμε (27/8) δημόσια το ερώτημα: Υπάρχει ή δεν υπάρχει μελέτη με τίτλο “Μελέτη Αποκατάστασης και ανάδειξης Κτηρίου Συγγρού και περιβάλλοντος χώρου Δ.Δ. Αετού”, με επιμέρους μελέτες: Αρχιτεκτονική κτηριακών έργων, Ειδική Αρχιτεκτονική (περιβάλλοντος χώρου), Ηλεκτρομηχανολογική, Τοπογραφική, Στατική, σύμφωνα με την 15/2010 Απόφαση Ανάθεσης Μελέτης της Δημαρχιακής Επιτροπής του Δήμου Αετού;
Απάντηση δεν πήραμε. Ούτε εμείς, ούτε οι δημότες και οι θεσμικές συλλογικότητες του Αετού.
Κατανοούμε πως ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος δεν γνωρίζουν πού πήγαν και ποιόν τόπο επισκέφθηκαν. Δεν γνωρίζουν όμως ούτε το αρχείο του δήμου που διοικούν; Ή, ρωτάμε, “τους παραπλάνησε και πάλι κάποιος προϊστάμενος;”.
Σε κάθε περίπτωση, ας μάθουν πως:
Η εκπόνηση της παραπάνω μελέτης σχεδιάστηκε και ανατέθηκε από το Δήμο Αετού το 2010, για την επαναχρησιμοποίηση του κτηρίου και του περιβάλλοντος χώρου ως Πολιτιστικού – Περιβαλλοντικού Κέντρου.
Επιβλέπουσα υπηρεσία ήταν η ΤΥΔΚ Μεσσηνίας και στη συνέχεια, λόγω Καλλικράτη, η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δ. Καλαμάτας.
Οι μελέτες ελέγχθηκαν και εγκρίθηκαν από την Τεχνική Υπηρεσία του Δ. Καλαμάτας, και εστάλησαν στο Δ. Τριφυλίας, για οριστική παραλαβή.
Το Δημοτικό Συμβούλιο τις παρέλαβε με τις υπ’ αρίθμ.: 333/2011, 334/2011, 384/2011, 152/2012 και 153/2012 αποφάσεις του.
Με ενέργειες της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου διασφαλίστηκαν όλες οι αναγκαίες εγκρίσεις για την αποκατάσταση και ανάδειξη του κτηρίου, σύμφωνα με τη θεωρημένη μελέτη, από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Εργων Δυτικής Ελλάδος (ΥΠ.ΠΟ.Α./ΥΝΕΜΤΕΔΕ/Φ06-β/1228/4/4/2014).
Το κτήριο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο, καθώς παρουσιάζει αρχιτεκτονικό και ιστορικό ενδιαφέρον για τον οικισμό, αλλά και για την ιστορία της στέγασης των σχολικών κτηρίων στην Ελλάδα.
Επειδή:
1) Υπάρχει πλήρης, οριστική, εγκεκριμένη και με όλες τις αδειοδοτήσεις μελέτη, που δυστυχώς δεν αξιοποιήθηκε μέχρι σήμερα.
2) Το μόνο που χρειάζεται είναι επικαιροποίηση τιμολογίων και σύνταξη τευχών δημοπράτησης. Δουλειά, δηλαδή, δύο ημερών για την υπηρεσία.
3) “Τρέχουν” αρκετά προγράμματα χρηματοδότησης εμβληματικών και διατηρητέων κτηρίων, όπως: α) Η β’ πρόσκληση του Πράσινου ταμείου (την α’ δεν την πήραν χαμπάρι στο δήμο Τριφυλίας) που δέχεται προτάσεις από 2 Σεπτεμβρίου έως 20 Νοεμβρίου 2020. β) Η πρόσκληση του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης”, που δέχεται προτάσεις από 28 Αυγούστου έως 31 Δεκεμβρίου 2020.
4) Αναζητείται υπευθυνότητα και αξιοπιστία από τη δημοτική αρχή.
Τους καλούμε να πράξουν το αυτονόητο:
Να υποβάλουν άμεσα πρόταση χρηματοδότησης, καθώς πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο για τον μαρτυρικό Αετό και την ευρύτερη περιοχή».


NEWSLETTER