Πέμπτη, 01 Οκτωβρίου 2020 08:28

Απολογισμός και προγραμματισμός της επόμενης περιόδου στον Δήμο Καλαμάτας (βίντεο)

Γράφτηκε από την

 

Στοιχεία του απολογισμού και του προγραμματισμού σε βάθος 4ετίας και μακροπρόθεσμα, έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, επαναλαμβάνοντας ότι “η Καλαμάτα μεγαλώνει, αναπτύσσεται, εξελίσσεται. Και στην προσπάθεια αυτή πρωταγωνιστής είναι ο δημότης”.

Ο κ. Βασιλόπουλος ανέφερε ότι κατά τον πρώτο χρόνο της δημοτικής αρχής και στην περίοδο της υγειονομικής κρίσης ο δήμος άντεξε διοικητικά, τα θεσμικά όργανα λειτούργησαν και οι πολίτες εξυπηρετήθηκαν.

“Κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις πρωτόγνωρες. Παρόλα αυτά δεν ξεφύγαμε από τους αρχικούς μας στόχους”, είπε ο δήμαρχος, εστιάζοντας σε τρεις άξονες: α) Τη βελτίωση της καθημερινότητας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Υποδομές στα σχολεία, πράσινο, καθαριότητα, προσβασιμότητα, έργα υποδομών και συντηρήσεις στην πόλη και τα χωριά, αθλητικοί και πολιτιστικοί χώροι κ.ά. β) Την υλοποίηση των σπουδαίων έργων που είχαν διασφαλιστεί ή σχεδιαστεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή και την προσθήκη νέων έργων, τα οποία ενισχύουν την αναπτυξιακή προοπτική του δήμου. γ) Τον σχεδιασμό για την Καλαμάτα του αύριο μέσα από έργα και παρεμβάσεις που θα προσδιορίσουν το δήμο τα επόμενα χρόνια.

 

Αναλυτικά, για τον ενδεικτικό απολογισμό του πρώτου χρόνου:

Αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και των συνεπειών της. Δημιουργία και λειτουργία πρότυπου Συντονιστικού Κέντρου. Προμήθεια και παροχή υγειονομικού υλικού σε δομές Υγείας (Νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας, ΕΚΑΒ) και άλλους δημόσιους φορείς. Στήριξη επιχειρήσεων, απαλλαγή από δημοτικά τέλη και προσωρινή αναστολή των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης. Λειτουργία του δήμου μέσω των σύγχρονων τεχνολογιών. Ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των δημοτών. Στήριξη ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Εργα καθημερινότητας, με αυτεπιστασία και εργολαβίες άνω των 4 εκ. ευρώ. Εμφαση στα δημοτικά διαμερίσματα και στις γειτονιές της πόλης. Συντηρήσεις σχολείων. Κατασκευή διαβάσεων ΑμεΑ. Λειτουργία και πιστοποίηση παιδικών χαρών. Αρδευση και φύτευση νέων χώρων πρασίνου. Εμφαση και στήριξη της λειτουργίας των κοινωνικών δομών. Καθημερινή εξυπηρέτηση 90 ατόμων μέσω του Δημοτικού Συσσιτίου. Ενεργοποίηση και λειτουργία δημοτικών μαγειρείων. Δημιουργία νέων βρεφικών τμημάτων. Ιδρυση παιδικού σταθμού στην Κοινότητα Αρφαρών. Στήριξη του πολιτισμού με πάνω από 1,5 εκ. ευρώ. Διοργάνωση μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού. Διασφάλιση της συνέχισης της χρηματοδότησής του Φεστιβάλ Χορού. Συγκρότηση αναβαθμισμένης Επιτροπής Τουρισμού. Σε εξέλιξη η διαδικασία εκπόνησης του στρατηγικού σχεδιασμού για τον τουρισμό. Προετοιμασία εκδηλώσεων - επιχειρησιακό σχέδιο για επετειακές εκδηλώσεις το 2021. Ενίσχυση του στόλου της Υπηρεσίας Καθαριότητας. Δέσμη μέτρων ελάφρυνσης δημοτών από τέλη σε περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως ο Ταΰγετος.

Ανω του 1 εκ. ευρώ στον Αθλητικό Οργανισμό για λειτουργικές δαπάνες, συντήρηση και εξοπλισμό των αθλητικών δομών. Ισοθερμικό κάλυμμα στο Κολυμβητήριο. Αντικατάσταση εξοπλισμού. Αντικατάσταση ταρτάν στο Δημοτικό Στάδιο. Σημαντικές δράσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δήμου.

Εργα: Επέκταση Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου στην Τ.Κ. Αριος. Επισκευή και αναβάθμιση δημοτικών βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών. Αποκατάσταση και βελτίωση κυρίου οδικού δικτύου Τ.Κ. Ταϋγέτου. Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ). Η πεζοδρόμηση της οδού Ιατροπούλου από οδό Σιδηροδρομικού Σταθμού έως Νέδοντος. Η επισκευή, συντήρηση σχολικών κτηρίων και αύλειων χώρων και λοιπές δράσεις. Η κατασκευή του Α’ υποέργου του Ανοιχτού Θεάτρου.

 

Για τον προγραμματισμό 4ετίας:

Εργο αντικατάστασης του κεντρικού αγωγού μεταφοράς νερού από το Πήδημα στην Καλαμάτα. Αντιπλημμυρικά έργα «Μορέα», Ασπρόχωμα - Θουρία (α’ και β’ φάση), Παναγίτσα, Νησάκι, νότια Ευριπίδου. Μίνι επιχειρησιακό από τη ΔΕΥΑΚ με έργα που την 5ετία θα αγγίξουν τα 60 εκ. ευρώ. Εργα θωράκισης του δήμου (αντικατάσταση δικτύου, νέες δεξαμενές, τηλεδιαχείριση κ.λπ.). Ιδρυση και λειτουργία Συντονιστικού Κέντρου για την αντιμετώπιση φαινομένων παραβατικότητας.

Εργα αναπλάσεων: Η Ιατροπούλου ολοκληρώνεται και τυπικά. Σε πορεία υλοποίησης Ναυαρίνου, Αναγνωσταρά, Κολοκοτρώνη και ευρύτερη περιοχή, οδός Πλαστήρα, πλατεία Υπαπαντής. Μελέτη και ένταξη προς χρηματοδότηση του ΔΗΠΕΘΕΚ. Υποβολή προτάσεων για ΚΔΗΦ και ΚΗΦΗ. Αξιοποίηση 49 στρεμμάτων στον Κορδία. Δημιουργία παραθαλάσσιου πεζόδρομου 1 χλμ. Δημιουργία πίστας Skateboards και bmx διεθνών προδιαγραφών. Εναρξη διαδικασιών για Ενεργειακή Κοινότητα. Παρατηρητήριο κλιματικής αλλαγής. Ενίσχυση συνεργασίας με Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου - υπογραφή μνημονίου. Δράσεις προστασίας περιβάλλοντος: Πράσινα σημεία, αναβάθμιση στόλου και εξοπλισμού, προσωρινή διαχείριση. ΣΒΑΚ. Διαδημοτικό Κυνοκομείο. Αναδιάταξη - αναδιοργάνωση πλατείας 23ης Μαρτίου. Διανοίξεις οδών. Βελτίωση οδικής πρόσβασης και πυροπροστασία αρχαιολογικού χώρου Αρχαίας Θουρίας. Πάρκα τσέπης - σημεία συνάντησης. Πρόγραμμα ευφυούς γεωργίας. Πρόγραμμα έξυπνου παρκαρίσματος με σύστημα ελέγχου των θέσεων παρκαρίσματος για ΑμεΑ και αποτροπής παρκαρίσματος σε ράμπες πρόσβασης. Σύστημα αντιπλημμυρικής προστασίας - ενεργειακή αναβάθμιση Δημοτικού Κολυμβητηρίου. Κατασκευή Ειδικού Δημοτικού Σχολείου. Κατασκευή κλειστού προπονητηρίου. Προμήθεια Seatrac. Ολοκλήρωση εργολαβίας Ταϋγέτου (δημοτικοί οδοί, τεχνικά έργα κ.ά.). Παρεμβάσεις και συντηρήσεις στα σχολεία. Επικαιροποίηση μελέτης και παρεμβάσεις στο σχολικό συγκρότημα του πρώην Πολυκλαδικού. Κτήριο πρώην Ηλεκτρικής Εταιρείας. Πεζογέφυρα Ξερίλα στη Θουρία. Ασφαλτοστρώσεις οδών στη Δ.Κ. Καλαμάτας. Αναβάθμιση και επαναλειτουργία πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής. Μεταφορά Σχολής Χορού στο Μέγαρο Χορού. Ολοκλήρωση γηπέδων στο Ασπρόχωμα. Υλοποίηση μελετών πυροπροστασίας σχολικών μονάδων. Ανάπλαση οδών στην Αρτεμισία. Στέγαστρα των στάσεων. Παρεμβάσεις στο κτήριο και τον περιβάλλοντα χώρο του ΔΗΠΕΘΕΚ.

Λίγο πριν τη σύμβαση είναι: Οι αναπλάσεις των έργων της ΣΒΑΑ, της οδού Πλαστήρα και της οδού Αναγνωσταρά. Ο δρόμος Ανω - Κάτω Βέργα. Η ανάπλαση της οδού Κολοκοτρώνη και των γύρω αυτής οδών. Η βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας. Οι επισκευές στην «Ηλέκτρα».

 

Προγραμματισμός μακροπρόθεσμος:

Συνεργασία με τους όμορους Δήμους Δυτικής Μάνης και Μεσσήνης και εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου για την ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου από Κιτριές έως Πεταλίδι. Πολεοδόμηση και πράξη εφαρμογής για την Ανατολική Παραλία. Διάνοιξη οδού Κρήτης. Εναρξη διαδικασιών για την πολεοδόμηση και πράξη εφαρμογής στη Δυτική Παραλία (Κορδίας). ΟΧΕ Ταϋγέτου. Απορρύπανση και αξιοποίηση του χώρου, όπου είναι αποθηκευμένη αδρανοποιημένη λυματολάσπη. Μεταφορά συνεργείων και αμαξοστασίου σε οικόπεδο πλησίον βιολογικού. Δημιουργία χώρου αναψυχής στο περιβαλλοντικό πάρκο του Νέδοντα. Δημιουργία Κλειστού Αθλητικού Κέντρου. Αξιοποίηση πηγών Αγίου Φλώρου και αγωγός μεταφοράς νερού στο Πήδημα.