Παρασκευή, 09 Οκτωβρίου 2020 08:47

“Πολιτική πυρκαγιά” στον Δήμο Καλαμάτας για τον Δ. Κουκούτση

Γράφτηκε από τον

 

 

Μαίνεται στο Δήμο Καλαμάτας η "πολιτική πυρκαγιά" που ξέσπασε μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής από το δικαστήριο.

Χθες κατά της συνεργασίας του δημάρχου Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλου με τον πρώην χρυσαυγίτη βουλευτή Δημήτρη Κουκούτση έβαλαν με ξεχωριστές ανακοινώσεις και δηλώσεις τους οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης Βασίλης Τζαμουράνης, Μανώλης Μάκαρης και Μιχάλης Αντωνόπουλος.

Απαντώντας ο δήμαρχος ζητάει και τα ρέστα από την αντιπολίτευση λέγοντας: "Αποτελεί ασυγχώρητη ύβρη η προσπάθεια εξίσωσης ενός δημοκρατικά εκλεγμένου δημάρχου με τα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής". Κατηγορεί μάλιστα την αντιπολίτευση ότι αναπαράγει "άθλιες συκοφαντίες". Οπως φαίνεται ο κ. Βασιλόπουλος είναι αποφασισμένος να μην παραδεχτεί δημοσίως το πολιτικό του λάθος και θα επιχειρήσει να προσπεράσει το θέμα αλλάζοντας την πολιτική ατζέντα. Ανταπαντώντας η παράταξη "Καλαμάτα Μπροστά" του Βασίλη Κοσμόπουλου τονίζει ότι "η αντικειμενική κριτική δεν συνιστά ύβρη, οι ανίερες συμφωνίες συνιστούν και επιφέρουν τη νέμεση".

 

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

Συγκεκριμένα ο κ. Βασιλόπουλος δήλωσε χθες: "Αποτελεί ασυγχώρητη ύβρη η προσπάθεια εξίσωσης ενός δημοκρατικά εκλεγμένου δημάρχου με τα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής. Πολύ περισσότερο όταν είναι σε όλους γνωστό ότι σε όλη μου την πολιτική διαδρομή λειτουργώ με ανοικτό δημοκρατικό τρόπο και με απόλυτο σεβασμό στους ανθρώπους, στους θεσμούς και στις διαδικασίες. Σε όσους τυφλωμένοι από αντιπολιτευτικό μένος αναπαράγουν άθλιες συκοφαντίες ταιριάζει μόνο μια λέξη: Ντροπή!".

 

Η ΑΝΤΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΥ

Ανταπαντώντας η παράταξη του κ. Κοσμόπουλου γράφει στη δική της ανακοίνωση: "Αντιλαμβανόμαστε τη δύσκολη θέση του δημάρχου, αλλά τον είχαμε προειδοποιήσει. Κανένας δεν τον εξισώνει με τα μέλη της ΧΑ, αλλά κρίνουμε τις επιλογές του. Κατανοούμε βέβαια ότι απευθύνεται στο ακροατήριό του, λέγοντας ότι "αναπαράγουμε συκοφαντίες από αντιπολιτευτικό μένος", αλλά θα πρέπει να μας πει ποιο από όσα αναφέρουμε δεν είναι γεγονός. Αν τον ενοχλεί η κριτική με επιχειρήματα, τότε μάλλον δεν είναι όσο δημοκράτης διατείνεται. Η αντικειμενική κριτική δεν συνιστά ύβρη, οι ανίερες συμφωνίες συνιστούν και επιφέρουν τη νέμεση".

 

ΤΖΑΜΟΥΡΑΝΗΣ: "ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΡΟΝΟΣ ΝΑ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΙ"

Ο επικεφαλής της παράταξης "Πρότυπος Δήμος" Βασίλης Τζαμουράνης ζητεί από το δήμαρχο Καλαμάτας να ανακαλέσει τον κ. Κουκούτση από το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ και μαζί με τους άλλους δημάρχους να τον αντικαταστήσουν από πρόεδρο του Συνδέσμου Υδρευσης. "Υπάρχει χρόνος να επανορθώσει. Αρκεί να το πιστεύει!" δηλώνει ο κ. Τζαμουράνης για τη συνεργασία του δημάρχου με τον πρώην χρυσαυγίτη βουλευτή.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Τζαμουράνη: "Πριν ένα χρόνο και ευθύς με την ανάληψη των καθηκόντων της δημοτικής αρχής οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Δήμου Καλαμάτας είχαμε εγκαλέσει τον δήμαρχο Καλαμάτας για την απόφασή του να  προτείνει για τη θέση του προέδρου του Συνδέσμου Υδρευσης και για μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΚ τον δημοτικό σύμβουλο Δημ. Κουκούτση, υπόδικο τότε και πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής. Τη διαμαρτυρία μας αυτή μάλιστα θέσαμε υπόψη του πρωθυπουργού της χώρας κατά την επίσκεψή του στην πόλη μας (18-10-2020) με ανοικτή επιστολή, η οποία βέβαια δεν απαντήθηκε ποτέ ούτε από το πρωθυπουργικό γραφείο ούτε από την τοπική οργάνωση του κυβερνώντος κόμματος. Από πλευράς της δημοτικής αρχής τότε (δήμαρχος, ορισμένοι αντιδήμαρχοι και στελέχη) μας ειρωνεύονταν και μάλιστα επιδεικτικά μας έλεγαν «ότι βιαζόμαστε» και «ότι πρέπει να περιμένετε να γίνει πρώτα η δίκη και μετά να μιλάτε» κ.ά. Αλλά και αργότερα έδειχναν να μην ενοχλούνται αλλά αντίθετα να διασκεδάζουν με τις κατά καιρούς προκλήσεις του Δημ. Κουκούτση στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Η ομόφωνη απόφαση του Δικαστηρίου (που εκφράζει τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας μας) με την καθολική καταδίκη των στελεχών και πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής ως μελών εγκληματικής οργάνωσης, αφήνει βαριά εκτεθειμένο τον δήμαρχο και τους συνοδοιπόρους του στη δημοτική αρχή απέναντι στους δημοκρατικούς πολίτες της Καλαμάτας, αλλά και απέναντι στις δημοτικές παρατάξεις που έγκαιρα τον είχαμε προειδοποιήσει (στους οποίους θεωρώ οφείλει μία συγγνώμη). Η πρώτη αντίδραση του δημάρχου που χαιρετίζει την απόφαση του δικαστηρίου ως νίκη της δημοκρατίας κ.λπ., αποδυναμώνεται και ευτελίζεται στη συνέχεια από τη δήλωσή του ότι θεωρεί αυτονόητη την παραίτηση του Δημ. Κουκούτση από τον Σύνδεσμο Υδρευσης, ούτε καν δεν την ζητά! Αν πράγματι ο δήμαρχος πιστεύει ότι ο καταδικασθείς κ. Κουκούτσης δεν έχει πλέον θέση στα διοικητικά όργανα του δήμου θα πρέπει:

1. Να τον ανακαλέσει αμέσως από μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΚ.

2. Να ζητήσει και από τους άλλους δημάρχους (Μεσσήνης και Δυτ. Μάνης) που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία, την άμεση αντικατάστασή του από τη θέση του προέδρου του Συνδέσμου Υδρευσης, που όλοι μαζί συνετέλεσαν στην εκλογή του.

3. Να δηλώσει ευθαρσώς ότι του λοιπού δεν θα συνεχίσει τη συνεργασία και συμπόρευση μαζί του στα δημοτικά πράγματα της πόλης.

Τον δρόμο έδειξε ο δήμαρχος της Αθήνας για την περίπτωση Κασιδιάρη!

Αν δεν τα πράξει επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο όσα κάποιοι του καταλογίζουν για προεκλογικά γραμμάτια και μετεκλογικές συμφωνίες στο πρόσωπο του πρώην  βουλευτή της Χρυσής Αυγής και της παράταξής του, προκαλώντας με τον πιο απροκάλυπτο και βάναυσο τρόπο τα δημοκρατικά αντανακλαστικά των συνδημοτών μας. Εστω και καθυστερημένα υπάρχει χρόνος να επανορθώσει. Αρκεί να το πιστεύει!".

 

"ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΦΕΛΕΙΑ, ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΓΓΕΝΕΙΑ Ή ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ;"

Το παραπάνω ερώτημα θέτει ως τίτλο στη δική του γραπτή δήλωση ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Ανοιχτός Δήμος-Ενεργοί Πολίτες" Μανώλης Μάκαρης.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Μακάρη: "Ξεκάθαρο πολιτικό ατόπημα του δημάρχου Καλαμάτας η χρησιμοποίηση του -υπόδικου τότε και νυν καταδικασμένου- πρώην βουλευτή της ΧΑ κ. Κουκούτση σε θέσεις διοίκησης του Δήμου Καλαμάτας, όπως έγκαιρα είχαμε επισημάνει προ έτους με το ακόλουθο ψήφισμα που είχαμε καταθέσει και είχε εγκριθεί από την πλειοψηφία του Δ.Σ. Καλαμάτας: “Καταδικάζουμε την ακροδεξιά επιλογή της δημοτικής αρχής Καλαμάτας και συγκεκριμένα του δημάρχου Αθανάσιου Βασιλόπουλου, όπως εκφράστηκε με την ανάθεση θέσεων ευθύνης στον υπόδικο πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής Δημήτριο Κουκούτση. Ζητούμε την άμεση απομάκρυνσή του από τη διοίκηση του Δήμου Καλαμάτας”.

Η εκ των υστέρων όψιμη καταδίκη της ΧΑ και της χρησιμοποίησης του κ. Κουκούτση από τον δήμαρχο Καλαμάτας μόνο ως υποκριτική ενέργεια μπορεί να χαρακτηριστεί αν δεν συνοδεύεται από δημόσια συγγνώμη προς τον καλαματιανό λαό.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας οφείλει να απαντήσει απερίφραστα:

1. Πού οφειλόταν η εμμονή του στη χρησιμοποίηση του κ. Κουκούτση; Σε πολιτική αφέλεια ή απειρία, σε ιδεολογική συγγένεια ή σε εξόφληση προεκλογικών επιταγών;

2. Θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τη συγκεκριμένη παράταξη;

Προτείνουμε στον δήμαρχο Καλαμάτας:

1. Να ζητήσει συγγνώμη από τον καλαματιανό λαό.

2. Να σταματήσει οποιαδήποτε συνεργασία με τη συγκεκριμένη παράταξη.

3. Να απευθύνει ειλικρινές κάλεσμα συνεργασίας προς όλες τις δημοτικές παρατάξεις του δημοκρατικού τόξου.

4. Να σταματήσει το αντιδημοκρατικό κάλεσμα αποστασίας προς δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης.

Περιμένουμε ουσιαστικές απαντήσεις και πράξεις από τη δημοτική αρχή για να σταματήσει επιτέλους η συνεχής υπονόμευση της δημοκρατικής και αποτελεσματικής λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, γιατί στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα και θα πρέπει να πρυτανεύσει η συνεννόηση και η συνεργασία για την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων στο Δήμο Καλαμάτας".

 

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: "ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΣΥΓΓΝΩΜΗ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ"

"Ο δήμαρχος οφείλει να ζητήσει συγγνώμη για τις επιλογές του", αναφέρει σε δήλωσή του ο επικεφαλής της “Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών” Μιχάλης Αντωνόπουλος.

"Προφανώς δεν υπάρχει παραίτηση οικειοθελής και αναγκάζεται ο δήμαρχος να τη ζητήσει", σημειώνει ο κ. Αντωνόπουλος στη δήλωσή του, στην οποία προσθέτει: "Επίσης ο δήμαρχος φρόντισε να γίνει η συνεδρίαση του επόμενου Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα, με τηλεδιάσκεψη. Κι αυτό χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των δημοτικών παρατάξεων και χωρίς να προβλέπεται, προβάλλοντας τη δικαιολογία ότι τα θέματα είναι λίγα, μόνο 14, ενώ σπάνια είναι περισσότερα αυτών. Ο λόγος ήταν προφανής. Για να αποφύγει την απευθείας αντίδραση και τον έλεγχο των δημοτικών συμβούλων, στο θέμα της συνεργασίας του με τον κ. Κουκούτση".

Καταλήγοντας ο κ. Αντωνόπουλος σημειώνει στη δήλωσή του: "Θα πρέπει να επανέλθει το Δ.Σ. στην κανονικότητα και ο δήμαρχος να επαναφέρει τη νομιμότητα, τη δημοκρατία και τη διαφάνεια σε όλες τις αποφάσεις και τις λειτουργίες του Δημοτικού Συμβουλίου, ως ανώτατο ανεξάρτητο κυρίαρχο θεσμοθετημένο όργανο αποφάσεων του δήμου. Θυμίζουμε ότι αντιδράσαμε από τους πρώτους στις επιλογές του δημάρχου που αφορούσαν τον κ. Κουκούτση".

Θ.Λ.