Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 2020 10:10

Η παραβατικότητα στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας

Η παραβατικότητα στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας

Την υποβολή προτάσεων και τον καθορισμό δράσεων για θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης φαινομένων παραβατικότητας πρόκειται να εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας μεθαύριο Δευτέρα, σε συνεδρίασή του στο αμφιθέατρο “Αλέξανδρος Κουμουνδούρος” του Διοικητηρίου Μεσσηνίας, κεκλεισμένων των θυρών λόγω των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό.


Στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Γιώργος Φάβας κάνει λόγο για “νέο σχέδιο δράσης που θα οδηγήσει άμεσα σε απτά αποτελέσματα, με την πάταξη της εγκληματικότητας και των εν γένει διαφόρων άλλων παραβατικών συμπεριφορών”, εκτιμώντας πως “αυτό μπορούμε να το επιτύχουμε μόνο μέσα από συνεργασίες όλων των πολιτικών και κοινωνικών φορέων και δυνάμεων”.
Εντύπωση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι ο αντιδήμαρχος δεν κάνει καμία αναφορά στο μνημόνιο συνεργασίας που έχουν συνυπογράψει ο δήμαρχος Καλαμάτας και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και στη δημιουργία του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου στο παλιό Δημαρχείο της πόλης, με στόχο την καταπολέμηση της παραβατικότητας.
Ειδικότερα, στην εισήγησή του ο Γ. Φάβας αναφέρει:
“Εγινε αποδεκτό ότι τα καθημερινά προβλήματα που σχετίζονται με την παραβατικότητα και την εν γένει κρατούσα κατάσταση στους δήμους είναι ποικίλα και απαιτούν συντονισμένη και πολυεπίπεδη δράση. Η βελτίωση της ποιότητας ζωής του πολίτη συναρτάται με την αντιμετώπιση των παραβατικών συμπεριφορών τόσο σε επίπεδο καταστολής όσο και σε επίπεδο πρόληψης.
Ο Δήμος Καλαμάτας αφουγκραζόμενος τα προβλήματα των κατοίκων της περιοχής ευθύνης του, ιδιαίτερα των χωριών του κάμπου, κατά την επίσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κυρίου Χρυσοχοΐδη στην Καλαμάτα τού επέδωσε ένα υπόμνημα, το οποίο περιείχε προτάσεις και δράσεις για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας, σύμφωνα με το οποίο ο Δήμος Καλαμάτας αναλάμβανε ενεργό συμμετοχή και παρείχε σημαντική οικονομική και υλική βοήθεια στο κράτος.
Αποτέλεσμα αυτού υπήρξε η πρόσκληση του υπουργού προς τον δήμαρχο Καλαμάτας για
μία συνάντηση μαζί του στο υπουργείο, στο οποίο συμμετείχαν και πρόεδροι των προβληματικών περιοχών.
Ο επανασχεδιασμός των δράσεων του κράτους, των δήμων, και άλλων φορέων, μέσα από προτάσεις, όπου το νέο σχέδιο δράσης θα οδηγήσει άμεσα σε απτά αποτελέσματα, με την
πάταξη της εγκληματικότητας και των εν γένει διαφόρων άλλων παραβατικών συμπεριφορών, πρέπει να αποτελεί προτεραιότητά μας.
Κοινή επιδίωξη πρέπει να είναι η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στους δημότες, η
διασφάλιση της ευταξίας, καθώς και η έγκαιρη αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων τα οποία, όταν δεν αντιμετωπίζονται άμεσα και αποτελεσματικά, καθίστανται εγκληματογόνα.
Αυτό μπορούμε να το επιτύχουμε μόνο μέσα από συνεργασίες όλων των πολιτικών και
κοινωνικών φορέων και δυνάμεων, όπου ο κάθε ένας από το δικό του μετερίζι θα συνδράμει σε αυτή την κατεύθυνση”.