Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2020 08:11

Ολοκληρώθηκε το πρώτο «πάρκο τσέπης» του Δήμου Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Ολοκληρώθηκε το πρώτο «πάρκο τσέπης» του Δήμου Καλαμάτας

 

Ολοκληρώθηκε το πρώτο “πάρκο τσέπης” του Δήμου Καλαμάτας, στην οδό Νέδοντος, μεταξύ Ιατροπούλου και Φραντζή.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το δήμο, ξεκίνησαν οι εργασίες για τη δεύτερη παρέμβαση σε άλλο σημείο, στο κέντρο της πόλης, επί της Ασκληπιού, νότια από το ναό των Ταξιαρχών. Ο δήμος αναφέρει ότι φιλοδοξεί να είναι ο πρώτος δήμος στην Ελλάδα με ολοκληρωμένο δίκτυο “πάρκων τσέπης” κι όχι με μεμονωμένες παρεμβάσεις. Τα “πάρκα τσέπης” αποτελούν χώρους που έχουν στόχο να δώσουν ανάσα δροσιάς σε γειτονιές της πόλης και ταυτόχρονα ένα χρώμα σε πυκνοδομημένες περιοχές.

Ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος είχε ανακοινώσει ότι ήδη έχουν καταγραφεί αρκετά σημεία σε διάφορες περιοχές της πόλης, προκειμένου να μετατραπούν σε “πάρκα τσέπης” - σημεία συνάντησης, έχοντας συγκεκριμένο χαρακτήρα και βελτιώνοντας την καθημερινότητα των πολιτών.

Αναφέρεται ότι τα εν λόγω πάρκα είναι ανοιχτοί χώροι, με πρόσβαση στο κοινό, που συμβάλλουν στην αναβάθμιση των περιοχών όπου δημιουργούνται και στοχεύουν στην επανοργάνωση του αστικού και κοινωνικού ιστού σε επίπεδο γειτονιάς.

Η υλοποίηση των έργων γίνεται από συνεργεία αυτεπιστασίας των Διευθύνσεων Τεχνικών και Γεωτεχνικών Υπηρεσιών υπό την επίβλεψη των αντιδημάρχων Γ. Μπάκα και Δ. Μαστραγγελόπουλου, ενώ τον σχεδιασμό του εγχειρήματος των “πάρκων τσέπης” στην πόλη μας έχει αναλάβει ο πολιτικός μηχανικός Β. Κουτραφούρης, ειδικός συνεργάτης του δημάρχου.

Το πρώτο “πάρκο τσέπης” στη Νέδοντος δημιουργήθηκε σε χώρο 370 τ.μ. περίπου. Τοποθετήθηκαν σημεία και διάδρομοι κίνησης από ανοιχτόχρωμο δάπεδο. Υλοποιήθηκαν διαστάσεις τέτοιες που να επιτρέπουν την απρόσκοπτη χρήση του από ΑμεΑ. Επιτεύχθηκε λειτουργική σύνδεση με τον ποδηλατόδρομο, ενώ τοποθετήθηκε αστικός εξοπλισμός (παγκάκια από φυσικό υλικό-ξυλεία, επιπρόσθετα φωτιστικά σώματα LED μεσαίου ύψους για τον τοπικό φωτισμό του σημείου παρέμβασης, καλαθάκια απορριμμάτων). Επίσης, στο σημείο υπήρξε εγκατάσταση αρδευτικού δικτύου και κατάλληλη φύτευση με χαμηλά και υψηλά δέντρα (κ.ά.), προκειμένου να εξασφαλιστεί η σκίαση και η δροσιά των χώρων με φυσικό τρόπο.

Χθες ξεκίνησαν οι εργασίες για τη δημιουργία του 2ου “πάρκου τσέπης”, επί της οδού Ασκληπιού, απέναντι από το ναό των Ταξιαρχών, μεταξύ Βασ. Γεωργίου και Βασ. Ολγας.


NEWSLETTER