Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2020 22:04

Εγκριση ασφαλτόστρωσης αγροτικών δρόμων στην Τριφυλία

Γράφτηκε από τον

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Τριφυλίας η μελέτη του έργου «Ασφαλτόστρωση αγροτικών οδών Δήμου Τριφυλίας» και η υποβολή αιτήματος χρηματοδότησής του στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Οι διαφωνίες προήλθαν από όλες τις παρατάξεις των αντιπολιτεύσεων και είχαν να κάνουν με τους δρόμους που προτείνονται από τη συγκεκριμένη μελέτη.
Να σημειωθεί ότι η πρόταση του δήμου είναι συνολικού προϋπολογισμού
2.896.132,38 ευρώ με ΦΠΑ 24% και περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε αγροτικές οδούς ή τμήματά τους ως ακολούθως: Αγροτική οδός Αρμακάδια, αγροτική οδός Ανάληψη - Αρμακάδια, αγροτική οδός Εξοχικό - Χαλαζόνι, αγροτική οδός Καλογερικά, αγροτική οδός Δεξαμενή Φιλιατρών - Κουντρί, αγροτική οδός Αμμούδι - Νέο γήπεδο Φιλιατρών, αγροτική οδός Σανί, αγροτική οδός Ροντάκι - Βιολογικός Κυπαρισσίας, αγροτική οδός Σπηλιά 1, αγροτική οδός Σπηλιά 2, αγροτική οδός Βρωμονέρι, αγροτική οδός Μεσοράχη, αγροτική οδός Κερασιά, αγροτική οδός Κάναλος - Αγία Παρασκευή, αγροτική οδός Χοχλαστή - Λάκκες, αγροτική οδός Ξηρόκαμπος.
Στις τοποθετήσεις τους, από την αντιπολίτευση ο Γιάννης Μερκούρης επισήμανε: «Ψηφίζω κατά. Δεν δικαιολογείται η τρίμηνη καθυστέρηση, η πρόσκληση έχει ανοίξει από 24-7-2020 και το κυριότερο ότι το βόρειο τμήμα του δήμου, ο μισός δηλαδή δήμος, είναι εκτός προγραμματισμού. Αυτή είναι η ισόρροπη ανάπτυξη; Γιατί τόση περιφρόνηση; Πέραν αυτών το θέμα αυτό ήταν στα θέματα της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία δεν πραγματοποιήθηκε λόγω έλλειψης απαρτίας και εισάγεται στην Ο.Ε. για συζήτηση και λήψη απόφασης, που είναι το αρμόδιο όργανο. Φαίνεται
δηλαδή με πόση προχειρότητα και ανευθυνότητα εισάγονται τα θέματα στο ανώτερο θεσμικό όργανο του δήμου. Προτείνω να επανέλθει το θέμα και η μελέτη να περιλαμβάνει αγροτικούς δρόμους και από τις “ξεχασμένες” δημοτικές ενότητες».
Η Σταματία Αλεξοπούλου τόνισε: «Η Οικονομική Επιτροπή είναι το μοναδικό όργανο του δήμου βάσει νόμου που αποφασίζει για την υποβολή προτάσεων εκ μέρους του δήμου για τη χρηματοδότηση ή επιχορήγηση δράσεων, προγραμμάτων και αντίστοιχων έργων από εθνικούς πόρους, πόρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή οποιουδήποτε άλλου φορέα και αποφασίζει, όπου απαιτείται, για την αποδοχή χρηματοδότησης ή επιδότησης ή επιχορήγησης
πράξεων που εντάσσονται στα πάσης φύσεως αναπτυξιακά προγράμματα ή προγράμματα επιχορήγησης. Δεν αποφασίζει το Δημοτικό Συμβούλιο. Από τις 29 Σεπτεμβρίου έχω ζητήσει κι εμμένω στην πρότασή μου να γίνονται οι συνεδριάσεις των οργάνων του δήμου διά ζώσης κεκλεισμένων των θυρών, αλλά συμμετέχω στη σημερινή συνεδρίαση για να μην μπορεί κανένας να πει ότι θέτω εμπόδια στη λειτουργία του δήμου ή παρακωλύω διαδικασίες για
χρηματοδοτήσεις έργων. Δεν είναι τυπικό αυτό το θέμα για να εκφραστούν δημοτικοί σύμβουλοι και παρατάξεις με ένα «υπέρ», «κατά» ή «λευκό» σε e-mail επί της εισήγησης που αναφέρει αγροτικούς δρόμους, χωρίς να προσδιορίζεται ακριβώς ποιοι είναι και πού είναι. Και σε δρόμους που δεν είναι σε όλες τις δημοτικές ενότητες. Απουσιάζουν από την εισήγηση αγροτικοί δρόμοι στις ορεινές και αγροτικές - κτηνοτροφικές, κατά κύρια επαγγελματική δραστηριότητα των κατοίκων τους, Δημοτικές Ενότητες Αετού, Αυλώνος και Τριπύλης. Το θέμα όπως εισάγεται σε διά περιφοράς συνεδρίαση, χάνει την πραγματική του αξία και σημασία. Ζητήθηκαν προτάσεις; Εγινε ιεράρχηση αναγκών και προτεραιοτήτων και προέκυψαν οι δρόμοι που προτείνονται στην εισήγηση; Εγινε συζήτηση και διαβούλευση; Γιατί δεν προτείνετε και εργασίες βελτίωσης υφιστάμενων αγροτικών δρόμων με κατασκευή τεχνικών έργων με τσιμεντοστρώσεις κ.λπ.; Ξεκαθαρίζω, για να μην υπάρξουν παρερμηνείες, με σκοπιμότητα ή άθελα, ότι δεν διαφωνώ και δεν διαφωνούμε ως παράταξη με κανέναν αγροτικό δρόμο από τους οποίους προτείνονται στην εισήγηση». Πρότεινε δε μαζί με τους δρόμους της εισήγησης να περιληφθούν και αρκετοί ακόμη δρόμοι από όλες τις ΔΕ.
Η Μαρία Πανουσιοπούλου επισήμανε: «Ο μεγαλύτερος ορεινός όγκος του Δήμου Τριφυλίας, που εντοπίζεται στις Δ.Ε. Τριπύλης, Αυλώνος, Αετού, αλλά και τα χωριά της Δ.Ε. Κυπαρισσίας, δεν έχουν συμπεριληφθεί στη μελέτη του έργου του οποίου θέλουμε να αιτηθούμε τη χρηματοδότηση. Ζητώ την εκ νέου σύνταξη της μελέτης και ψηφίζω κατά».


Κ.Μπ.