Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2020 08:50

Θέατρο του παραλόγου για την καταδίκη Κουκούτση στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Θέατρο του παραλόγου για την καταδίκη Κουκούτση στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας

 

Σε μια συνεδρίαση με ένταση, που τελικά μεταβλήθηκε σε θέατρο του παραλόγου, το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας αποφάσισε κατά πλειοψηφία και ζητεί την πολιτική απομόνωση και τη μη συμμετοχή στο Συμβούλιο του συμβούλου Δημήτρη Κουκούτση, καταδικασθέντα πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής.

 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

 

Η απόφαση ελήφθη τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, μετά από προσπάθεια διαβούλευσης για να υπάρξει ομόφωνη απόφαση, να την ψηφίσει και η δημοτική αρχή, που αρχικά είχε καταθέσει και απέσυρε δικό της ψήφισμα.

Τελικά με 18 ψήφους υπέρ και 13 κατά (της δημοτικής αρχής), 1 λευκό (Γκεγκλέ) και 1 “παρών” (Κανάκης), το Συμβούλιο αποδέχθηκε την εισήγηση - πρόταση της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, ενώ με το αποφασιστικό τμήμα του κειμένου συμφώνησε και η δημοτική αρχή, διαφωνώντας, όμως, με την αναφορά για τη συνεργασία της με τον πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής (με αυτή την παρατήρηση ψήφισε ο κάθε σύμβουλος της δημοτικής αρχής, εκτός από τον Παναγιώτη Βασιλόπουλο που ψήφισε καθαρό “κατά”).

Ωστόσο, η απόφαση αυτή δεν ήταν η μοναδική για το θέμα του Δ. Κουκούτση.

Στο τέλος της συνεδρίασης, γύρω στη 1 μετά τα μεσάνυχτα κι ενώ νωρίτερα είχαν αποχωρήσει οι περισσότεροι σύμβουλοι των μειοψηφιών, η δημοτική αρχή επανέφερε και ψήφισε το ψήφισμα που είχε αποσύρει. Το ψήφισαν οι εναπομείναντες 12 σύμβουλοι της δημοτικής αρχής. Λευκό ψήφισε ο προεδρεύων αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Στάθης Σταματόπουλος της παράταξης Κοσμόπουλου και απείχαν οι δύο σύμβουλοι της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, που είχαν παραμείνει.

Από τη συνεδρίαση απουσίασαν ο Δ. Κουκούτσης, οι αντιδήμαρχοι Γιάννης Μπάκας και Ελένη Αλειφέρη (έχει παραιτηθεί απ’ όταν ορίστηκε διοικήτρια στο Νοσοκομείο Καλαμάτας) και ο μέχρι πρότινος σύμβουλος της παράταξης Κουκούτση Γιάννης Δούβας, που ανεξαρτητοποιήθηκε – ενώ κατά τη διάρκεια της μακριάς συζήτησης κανένας σύμβουλος της δημοτικής αρχής δεν πήρε το λόγο για να τοποθετηθεί.

Στην κρίσιμη ψηφοφορία για μια ακόμα φορά δεν ήταν παρών ο σύμβουλος της παράταξης Τζαμουράνη Ανδρέας Καραγιάννης (είχε αποχωρήσει λίγο νωρίτερα), ενώ η παράταξη της Μαρίας Οικονομάκου διχάστηκε και πάλι, καθώς η ίδια και ο Λεωνίδας Λιάππας ψήφισαν υπέρ της πρότασης απομόνωσης, η Ελένη Γκλεγκλέ ψήφισε λευκό και ο Γιάννης Ζαφειρόπουλος ψήφισε την άποψη της δημοτικής αρχής.

Να επισημανθεί ότι νέα ένταση δημιουργήθηκε με την απόφαση του δημάρχου να ορίσει τον ανεξαρτητοποιηθέντα πρώην σύμβουλο του Κουκούτση, Γιάννη Δούβα, στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ στη θέση του Δ. Κουκούτση. Οταν οι μειοψηφίες αντιλήφθηκαν ότι πρόκειται για τον Γ. Δούβα και όχι τον σύμβουλο Παντελή Δρούγα, καταψήφισαν τον ορισμό του και επέκριναν τον δήμαρχο για συνέχιση της συνεργασίας με τη Χρυσή Αυγή.

 

Στο κείμενο που ψηφίστηκε από την πλειοψηφία των μειοφηφιών, σημειώνεται:

«Οπως είναι γνωστό την Τετάρτη 7/10/2020, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, μετά από μια δικαστική διαδικασία 5,5 ετών και με βάση τα συντριπτικά αποδεικτικά στοιχεία της πραγματικά εγκληματικής δράσης της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, που κατατέθηκαν στο δικαστήριο, καταδίκασε ομόφωνα τη ναζιστική Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση και μαζί ένα πλήθος ηγετικών στελεχών της για συμμετοχή και διεύθυνσή της, ανταποκρινόμενο και στην απαίτηση της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού μας, που την εκδήλωσε με τις μεγάλες συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.

Ανάμεσα στους καταδικασμένους της ηγεσίας της συμπεριλαμβάνεται και ο Κουκούτσης

(καταδικάστηκε σε 6 χρόνια χωρίς ελαφρυντικά) που στις εκλογές του 2019 ήταν επικεφαλής ψηφοδελτίου στις δημοτικές εκλογές για το Δήμο Καλαμάτας και εξέλεξε έναν ακόμα δημοτικό σύμβουλο. Ο συγκεκριμένος συνεργαζόταν με τη δημοτική αρχή και πρόσφατα παραιτήθηκε από την έμμισθη θέση που κατείχε, καθώς και από άλλες επιτροπές στις οποίες συμμετείχε.

Με βάση πλέον και την επίσημη καταδίκη από το δικαστήριο της ναζιστικής Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης και της ηγεσίας της για τη συμμετοχή και τη διεύθυνσή της, ζητάμε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας να ληφθεί πολιτική απόφαση του οργάνου για την πολιτική απομόνωση και μη συμμετοχή του στο Δημοτικό Συμβούλιο με βάση και την ισχύουσα νομοθεσία. Καλούμε το προεδρείο να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να υλοποιηθεί η παραπάνω απόφαση».

 

Στο ψήφισμα της δημοτικής αρχής αναφέρεται:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καλαμάτας εκφράζει την απόλυτη ικανοποίησή του για την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων και την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, ως εγκληματικής οργάνωσης. Η κρίση της Δικαιοσύνης ανταποκρίνεται πλήρως στο περί δικαίου αίσθημα της ελληνικής κοινωνίας.

Ζητάμε την άμεση τροποποίηση της νομοθεσίας και την επαναφορά στον Ποινικό Κώδικα της αποστέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων όσων καταδικάζονται για εγκληματικές πράξεις που στρέφονται κατά της Δημοκρατίας και για εγκλήματα ρατσιστικής βίας.

Καλούμε τον Δημήτρη Κουκούτση να παραιτηθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καλαμάτας, ως έμπρακτο δείγμα μεταμέλειας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καλαμάτας συνεχίζει τον καθημερινό αγώνα ενάντια  στο φασισμό, τη βία, τη μισαλλοδοξία και το λαϊκισμό».

 

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Στη μακρά συζήτηση, μετά την εισήγηση του επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Δημήτρη Οικονομάκου, ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος παρατήρησε πως “έχουμε καταθέσει ένα ψήφισμα που λέει το ίδιο πράγμα. Στο τέλος να συζητηθούν, αλλιώς προτείνουμε να σταθούμε στο αποφασιστικό”.

Ο Δ. Οικονομάκος επέμεινε “τώρα να συζητηθεί” και δήλωσε ότι “αν θέλει να καταθέσει ο δήμαρχος το δικό του κείμενο, δεν έχουμε αντίρρηση”. Είπε ότι το κοινό περί δικαίου αίσθημα δικαιώθηκε με την απόφαση του δικαστηρίου και, μεταξύ άλλων, παρατήρησε: “Η Χρυσή Αυγή ενισχύθηκε για να χτυπήσει τη ριζοσπαστικοποίηση του κινήματος. Η δημοτική αρχή προσπάθησε να την ξεπλύνει. Αντί να καταδικάσει ο δήμαρχος, ζητάει την παραίτησή του. Οταν κάνεις τέτοιες παρέες, θα έχεις και την κριτική. Φαίνεται ότι είχε προεκλογικά γραμμάτια να εξοφλήσει. Ο πρόεδρος μου έκλεινε το μικρόφωνο, όταν μιλούσαμε για εγκληματική οργάνωση”. Επέρριψε ευθύνες και στις άλλες παρατάξεις και ζήτησε να συνειδητοποιήσει ο κόσμος τι είναι φασισμός.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Κοσμόπουλος επεσήμανε ότι “δυστυχώς για εσάς, κ. δήμαρχε, ο μέχρι πριν από λίγες ημέρες υπόδικος συνεργάτης σας στη διοίκηση του δήμου κρίθηκε ένοχος για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. και όχι σε κάποιο μόρφωμα, όπως αναφέρατε στην ανακοίνωσή σας. Ηταν αναμενόμενο και σας είχαμε προειδοποιήσει γι’ αυτό”. Ξεκαθάρισε πως “δεν συμφωνώ με το ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, γι’ αυτό συνεπής στον αξιακό μου κώδικα τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών δεν τηλεφώνησα στον κ. Κουκούτση, για να του ζητήσω την υποστήριξή του, όπως κάνατε εσείς – και αυτή όπως αντιλαμβάνεσθε είναι η μεγάλη ειδοποιός διαφορά μας”.

Ο κ. Κοσμόπουλος διευκρίνισε ότι “κανείς μας δεν σας κατηγόρησε, κ. δήμαρχε, ότι είστε φασίστας, ούτε σας εξισώσαμε με τα μέλη της Χρυσής Αυγής, αλλά κρίναμε τις επιλογές σας οι οποίες ήταν απόλυτα λανθασμένες, και σας καλούμε, έστω και τώρα, να ζητήσετε συγγνώμη από τους συνδημότες μας. Η αντικειμενική κριτική δεν συνιστά ύβρη. Οι ανίερες συμμαχίες συνιστούν – και βέβαια επιφέρουν τη νέμεση”.

Ο επικεφαλής του “Πρότυπου Δήμου” Βασίλης Τζαμουράνης παρατήρησε ότι “το φίδι εξουδετερώθηκε, αλλά το αυγό υπάρχει ακόμα, με ξενοφοβία, μισαλλοδοξία, ρατσισμό, μη σεβασμό στο διαφορετικό. Τέτοια επικίνδυνα φαινόμενα να μην ξαναποκτήσουν οντότητα”. Προέτρεψε “να είμαστε όλοι σε δημοκρατική εγρήγορση, να απομονώσουμε πολιτικά και να τους θέσουμε οριστικά στο περιθώριο”, και πρόσθεσε μεταξύ άλλων: “Είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει τη δημοτική αρχή για το λάθος να συνεργαστεί. Η συνειδητή επιλογή αποδείχθηκε λάθος.  Μη διαμαρτύρεστε για τις κριτικές. Με είχαν ενοχλήσει και άλλα ζητήματα, όπως το ότι δείχνατε να το διασκεδάζετε με τον τρόπο που ο κ. Κουκούτσης προκαλούσε το Δημοτικό Συμβούλιο. Σε προκλήσεις του θα έπρεπε να τον επαναφέρετε στην κανονικότητα. Το ψήφισμά σας είναι καθυστερημένη αντίδραση, είναι υποκριτική στάση και δεν πρέπει να υιοθετηθεί”.

Η επικεφαλής της παράταξης “Καλαμάτα Ξεκινάμε” Μαρία Οικονομάκου μίλησε για βίαιες συμπεριφορές αυτού του “κόμματος” και ζήτησε “να τεθεί εκτός Συμβουλίου ο Κουκούτσης και ο σύμβουλός του που ανεξαρτητοποιήθηκε εκ του πονηρού”.

Ο επικεφαλής του “Ανοιχτού Δήμου” Μανώλης Μάκαρης παρατήρησε ότι “στο ψήφισμα που είχαμε φέρει, είχαμε αντιμετωπίσει τη βίαιη αντίδραση του δημάρχου και του Κουκούτση που μας απειλούσε”, και επεσήμανε μεταξύ άλλων: “Πρέπει να καταδικάσετε την επιλογή που κάνατε. Ηταν υπόδικος και κατέθετε ως πρόεδρος του Συνδέσμου Υδρευσης και χρησιμοποιούσε τον τίτλο ως υπεράσπισή του. Δεν έχω κάτι εναντίον σας, αλλά να το δείτε σοβαρά και να ζητήσετε συγγνώμη. Η Χρυσή Αυγή ήταν εγκληματική οργάνωση, έπρεπε να τον είχατε αποπέμψει”.

Η επικεφαλής της παράταξης “Καλαμάτα Τόπος Ζωής” Τόνια Κουζή υπενθύμισε ότι “ζητούσαμε την απομάκρυνση του κ. Κουκούτση” και μεταξύ άλλων σημείωσε: “Οι πολίτες έκριναν και πέταξαν πολιτικά φυλλάδια. Ηταν και παραμένουν φασίστες”.

Ο σύμβουλος της μειοψηφίας Μιχάλης Αντωνόπουλος παρατήρησε, μεταξύ άλλων, ότι “όσοι χρησιμοποιούν την επίφαση του φασισμού δεν είναι με τη δημοκρατία, το εκμεταλλεύτηκαν. Θα έπρεπε να έχει απομακρυνθεί και να μη συμμετέχει σε όργανα του δήμου. Αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο μπορεί να συνεχίσει δημοκρατικά”. Είπε στον δήμαρχο ότι ποτέ δεν είναι αργά, εκτίμησε ότι ο Κουκούτσης είχε καταδικαστεί πριν την απόφαση του δικαστηρίου, και κάλεσε τον δήμαρχο “να απομονώσετε, υπάρχουν συνάδελφοι με ακροδεξιές απόψεις”.

Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν σύμβουλοι των μειοψηφιών, όπως οι Δημήτρης Φαββατάς, Βασίλης Κανάκης, Γιάννης Χριστόπουλος, Γιώργος Σωφρονάς, Παναγιώτης Χειλάς και άλλοι.

Ο Δ. Οικονομάκος επέμεινε στην πρότασή του αντικαθιστώντας τη λέξη “αποπομπή” με τη φράση “μη συμμετοχή”, ενώ ο δήμαρχος ζήτησε να προστεθεί και η αναφορά του για τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και αποστέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για όσους κρίνονται ένοχοι για εγκληματικές πράξεις κατά της δημοκρατίας και ρατσιστικής βίας.

Η διακοπή στη συνεδρίαση, που έδωσε ο προεδρεύων αντιπρόεδρος Στάθης Σταματόπουλος, προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις συμβούλων των μειοψηφιών. Μετά τη διακοπή ο κ. Οικονομάκος αντικατέστησε τον παρόντα χρόνο σε παρελθόντα όσον αφορά τη συνεργασία της δημοτικής αρχής με τον Δ. Κουκούτση (από “συνεργάζεται” σε “συνεργαζόταν”), αλλά ο δήμαρχος ζήτησε να απαλειφθεί η παράγραφος με τη συγκεκριμένη αναφορά (της συνεργασίας) στο αποφασιστικό, για να το ψηφίσουν και οι σύμβουλοι της δημοτικής αρχής. Αυτό δεν έγινε δεκτό από τον Δ. Οικονομάκο και η δημοτική αρχή ψήφισε κατά, υπέρ αλλά με την απάλειψη της συγκεκριμένης παραγράφου.

 

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ - ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Παίρνοντας και πάλι το λόγο ο δήμαρχος Θαν. Βασιλόπουλος παρατήρησε ότι “δεν είμαι εδώ ούτε για να δικάσω, ούτε για να αφορίσω, αλλά για να υπηρετώ το δήμο και τη δημοκρατία. Και στη δημοκρατία υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας”.

Υπενθύμισε πως απευθύναμε κάλεσμα συνεργασίας σε όλους και αποκάλυψε - επιβεβαίωσε πως “υπήρξε συνδυασμός που το βράδυ είχαμε σχεδόν συμφωνήσει και μου έλεγε να περιμένω”.

Παρεμβαίνοντας, ο Βασίλης Τζαμουράνης είπε “σε μια συζήτηση που κάναμε, μου ζητήσατε να σας πω πώς βλέπω τα πράγματα”.

Συνεχίζοντας ο δήμαρχος είπε ότι “το ποιος είμαι και τι πιστεύω το ξέρουν όλοι” και διευκρίνισε: “Οταν έγραψα για φασιστοειδή δεν αναφερόμουν στον Δημήτρη Κουκούτση και σε αυτούς που τον ψήφισαν, αλλά σε αυτούς που χτυπούσαν και σκότωναν. Ο δήμος θα συνεχίσει να λειτουργεί δημοκρατικά”.

Ο Μαν. Μάκαρης επιβεβαιώνοντας ότι ήταν η δική του παράταξη που είχε φτάσει κοντά σε συμφωνία με τον δήμαρχο, είπε πως “ανταποκριθήκαμε στην αρχή και βάλαμε κόκκινες γραμμές για Κουκούτση και αυτοτέλεια της παράταξης. Επιλέξατε συνεργάτες σας στον συγγενή σας πολιτικό χώρο”. Και πρόσθεσε: “Ποτέ δεν είναι αργά για να επιλέξετε συνεργασία. Εχετε πάρει τα 3/5 των μελών στις επιτροπές με τον Θεοδωρικάκο και δεν έχετε ανάγκη συνεργασίας”.


NEWSLETTER