Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2020 16:10

Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Καλλιρρόης: Να μην δοθεί άδεια από το Δήμο Οιχαλίας στη μονάδα απορριμμάτων

Να μην συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Οιχαλίας το θέμα που αφορά την εξέταση αιτήματος της εταιρείας “Περιβαλλοντική Πελοποννήσου” για χορήγηση άδειας εισόδου - εξόδου για εγκαταστάσεις μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων και χώρου υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων στην Κοινότητα Καλλιρρόης:

Αυτό ζητούν από τη δημοτική αρχή η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων Χωριών Δήμου Οιχαλίας, η Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Καλλιρρόης και όμορων χωριών και άλλοι τοπικοί φορείς που αντιδρούν στη δημιουργία μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων, “μέχρις να εκδικαστούν οι ασκηθείσες προσφυγές από τον Δήμο Οιχαλίας κατά του συγκεκριμένου έργου και της επικαλούμενης από την αιτούσα εταιρεία σύμβασης και εκδοθούν οι σχετικές δικαστικές αποφάσεις”.
Οι αιτούντες παρατηρούν ότι “μια τέτοια συζήτηση μετά την παράθεση των παραπάνω επιχειρημάτων παραβιάζει ηθικούς και νομικούς κανόνες”. Αναφέρουν ότι “το αίτημα της αναφερόμενης εταιρείας δεν μπορεί να συζητηθεί επειδή: Η σύμβαση που υπογράφηκε στις 14.6.2018 μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της Περιβαλλοντικής Πελοποννήσου Μ.Α.Ε. (εταιρεία ειδικού σκοπού ) και ως εκ τρίτου συμβαλλόμενης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής ΑΒΕΤΕ Ι.Φ.Σ. (Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης) δεν έχει εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και για το λόγο αυτό εκκρεμούν σχετικές προσφυγές στο ΣτΕ. Σας επισημαίνουμε ιδιαίτερα ότι μεταξύ των προσφευγόντων είναι και... ο Δήμος Οιχαλίας. Οι προσφυγές δεν έχουν ακόμα εκδικαστεί και επομένως η εγκυρότητα της επικαλούμενης υπογραφής της εν λόγω σύμβασης τελεί υπό αμφισβήτηση”.
Ακόμα, οι αιτούντες εφιστούν ιδιαίτερα την προσοχή της δημάρχου, των αντιδημάρχων και των δημοτικών συμβούλων “για τυχόν ενέργειές σας που θα αφορούν αποφάσεις και πράξεις κάθε είδους οργάνου (Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, Δημοτικό Συμβούλιο κ.λπ.), για τις οποίες πιθανόν να αναζητηθούν ακόμα και ποινικές ευθύνες που τυχόν προκύψουν από ανάλογες αποφάσεις και ενέργειες, με τις οποίες θα καταπατηθούν εκτός των άλλων και αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου”.
Ως υστερόγραφο σημειώνουν: “Μετά λύπης μας θα θέλαμε να σας επισημάνουμε την… ταχύτητα διεκπεραίωσης του υποβληθέντος αιτήματος της αιτούσας εταιρείας από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Οιχαλίας και επιπρόσθετα να σας επισημάνουμε τη λάθος αναφορά της, για την προβλεπόμενη δυναμικότητα της μονάδας για 30.000 tn/έτος και χώρου υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων συνολικής ωφέλιμης χωρητικότητας 565.000 μ3 περίπου, αντί των ορθών 65.000 tn/ έτος και 1.240.000 μ3 αντίστοιχα”.

ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Το αίτημα της εταιρείας “Περιβαλλοντική Πελοποννήσου” για χορήγηση άδειας εισόδου - εξόδου για εγκαταστάσεις μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων και χώρου υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων στην Κοινότητα Καλλιρρόης, περιλαμβάνεται στη σημερινή Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Οιχαλίας στη 1 το μεσημέρι.
Στην ίδια συνεδρίαση η επιτροπή αναμένεται να εγκρίνει το κλάδεμα και το κόψιμο επικίνδυνων δέντρων σε κοινότητες του δήμου και να εξετάσει αίτημα του Κυνηγετικού Συλλόγου Μελιγαλά “Η Αρτεμις”.