Δευτέρα, 02 Νοεμβρίου 2020 09:24

Προτάσεις και καθορισμός δράσεων για παραβατικότητα στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας

Προτάσεις και καθορισμός δράσεων για παραβατικότητα στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας

Το θέμα της υποβολής προτάσεων και του καθορισμού δράσεων για θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης φαινομένων παραβατικότητας, συζητείται σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, στις 7 μ.μ. Η

συνεδρίαση, λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων κορονοϊού στην περιοχή μας, θα γίνει με φυσική παρουσία στο αμφιθέατρο “Αλέξανδρος Κουμουνδούρος” στο Διοικητήριο Μεσσηνίας, αλλά και με τηλεδιάσκεψη.
Να υπενθυμίσουμε ότι το σημαντικό αυτό θέμα είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο της 19ης Οκτωβρίου, αλλά αναβλήθηκε για σήμερα, λόγω της μεγάλης σε διάρκεια συζήτησης για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής και του Δημήτρη Κουκούτση. Τότε είχε συμφωνηθεί να κληθούν και να συμμετάσχουν και άλλοι εκπρόσωποι αρμοδίων φορέων και αρχών, καθώς και πρόεδροι κοινοτήτων, πέρα από τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Περικλή Ξηρογιάννη και την επιμελήτρια ανηλίκων - κοινωνική λειτουργό Αγγελική Ρουμελιώτη, που είχαν κληθεί σε κείνη τη συνεδρίαση.
Να σημειωθεί ότι το θέμα της παραβατικότητας κυριαρχεί στην τοπική κοινωνία μετά τη δολοφονία 18χρονου Ρομά στην Πιπερίτσα από 63χρονο κάτοικο του χωριού, όταν ο νεαρός είχε μπει στο σπίτι του και είχε αποπειραθεί να κλέψει, καθώς και τα επεισόδια που ακολούθησαν στην περιοχή και σε άλλες περιοχές της χώρας, μέχρι την προφυλάκιση του δράστη.
Στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Γιώργος Φάβας προτείνει “νέο σχέδιο δράσης που θα οδηγήσει άμεσα σε απτά αποτελέσματα, με την πάταξη της εγκληματικότητας και των εν γένει διαφόρων άλλων παραβατικών συμπεριφορών”, εκτιμώντας πως “αυτό μπορούμε να το επιτύχουμε μόνο μέσα από συνεργασίες όλων των πολιτικών και κοινωνικών φορέων και δυνάμεων”.
Αναλυτικά, ο κ. Φάβας αναφέρει: “Εγινε αποδεκτό ότι τα καθημερινά προβλήματα που σχετίζονται με την παραβατικότητα και την εν γένει κρατούσα κατάσταση στους δήμους είναι ποικίλα και απαιτούν συντονισμένη και πολυεπίπεδη δράση. Η βελτίωση της ποιότητας ζωής του πολίτη
συναρτάται με την αντιμετώπιση των παραβατικών συμπεριφορών τόσο σε επίπεδο καταστολής όσο και σε επίπεδο πρόληψης. Ο Δήμος Καλαμάτας αφουγκραζόμενος τα προβλήματα των κατοίκων της περιοχής ευθύνης του, ιδιαίτερα των χωριών του κάμπου, κατά την επίσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδη στην Καλαμάτα του επέδωσε ένα υπόμνημα, το οποίο περιείχε προτάσεις και δράσεις για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας, σύμφωνα με το οποίο ο Δήμος Καλαμάτας αναλάμβανε ενεργό συμμετοχή και παρείχε σημαντική οικονομική και υλική βοήθεια στο κράτος. Αποτέλεσμα αυτού υπήρξε η πρόσκληση του υπουργού προς τον δήμαρχο Καλαμάτας για μία συνάντηση μαζί του στο υπουργείο, στο οποίο συμμετείχαν και πρόεδροι των προβληματικών περιοχών.
Ο επανασχεδιασμός των δράσεων του κράτους, των δήμων, και άλλων φορέων, μέσα από
προτάσεις, όπου το νέο σχέδιο δράσης θα οδηγήσει άμεσα σε απτά αποτελέσματα, με την
πάταξη της εγκληματικότητας και των εν γένει διαφόρων άλλων παραβατικών συμπεριφορών πρέπει να αποτελεί προτεραιότητά μας. Κοινή επιδίωξη πρέπει να είναι η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στους δημότες, η διασφάλιση της ευταξίας, καθώς και η έγκαιρη αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων, τα οποία όταν δεν αντιμετωπίζονται άμεσα και αποτελεσματικά, καθίστανται εγκληματογόνα. Αυτό μπορούμε να το επιτύχουμε μόνο μέσα από συνεργασίες όλων των πολιτικών και κοινωνικών φορέων και δυνάμεων, όπου ο κάθε ένας από το δικό του μετερίζι θα συνδράμει σε αυτή την κατεύθυνση”.
Να υπενθυμίσουμε ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ο δήμαρχος Καλαμάτας έχουν υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας για τη δημιουργία και λειτουργία Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου κατά της παραβατικότητας, στο παλιό Δημαρχείο. Μνημόνιο που βρίσκεται σε εκκρεμότητα και έχει καθυστερήσει να υλοποιηθεί.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
Τις προηγούμενες μέρες το προσωρινό Δ.Σ. της Ενωσης Προέδρων Κοινοτήτων Μεσσηνίας σε παρέμβασή του, εκφράζοντας την ανησυχία του που κάθε είδους παραβατικότητα αποτελεί καθημερινό φαινόμενο, ζήτησε “να ενεργοποιηθεί το συντομότερο δυνατό το μνημόνιο συνεργασίας για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας, που υπέγραψε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη με τον δήμαρχο Καλαμάτας και να επεκταθεί και για τους Δήμους Μεσσήνης και Οιχαλίας”.
Σε ανακοίνωσή του το Δ.Σ. ανέφερε πως “η Ενωση Προέδρων Κοινοτήτων Μεσσηνίας εκ του θεσμικού της ρόλου, ως αποδέκτης των προβλημάτων των κοινοτήτων όλης της Μεσσηνίας, εκφράζει την ανησυχία και την ανασφάλεια στις τοπικές κοινωνίες που όλοι ζούμε και δραστηριοποιούμαστε”. Επεσήμανε πως “η Μεσσηνία τόπος προκοπής, ανάπτυξης και προόδου δεν μπορεί να αναπτυχθεί, εάν οι πολίτες και οι επισκέπτες της νιώθουν ανασφάλεια” και δήλωσε: “Αντιλαμβανόμενο και συμμεριζόμενο την όλη κατάσταση, τον έντονο προβληματισμό για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν, θα συνεργαστεί με όλους με γόνιμες προτάσεις, εφικτές λύσεις και δράσεις για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Διεκδικούμε με ηρεμία νου και νηφαλιότητας το αυτονόητο συνταγματικό δικαίωμα όλων μας”.
Να σημειώσουμε ότι πρόσφατα συναντήθηκαν με τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα οι δήμαρχοι Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος και Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος. Οι δήμαρχοι εξέθεσαν στον υπουργό το πρόβλημα ανασφάλειας που βιώνουν κάτοικοι τόσο στις έδρες των δήμων όσο και στις περιφέρειες από την παραβατικότητα, η οποία μένει ουσιαστικά ατιμώρητη. Υπέβαλαν μέσω υπομνήματος προτάσεις για τροποποιήσεις του νομοθετικού πλαισίου, προκειμένου να αυστηροποιηθούν οι ποινές σε συγκεκριμένα αδικήματα για να μην επαναλαμβάνονται από τους ίδιους παραβατικούς και να μην νιώθουν οι κάτοικοι ότι είναι απροστάτευτοι από τον νόμο.
Γ.Σ.