Παρασκευή, 06 Νοεμβρίου 2020 07:52

Τροποποιήσεις στην ελεγχόμενη στάθμευση της Μεσσήνης

Γράφτηκε από τον

 

Την τροποποίηση 5 θέσεων ελεγχόμενης στάθμευσης στην πόλη, που ήταν για στάθμευση αυτοκινήτων, σε 22 θέσεις για μοτοποδήλατα, ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης.

Με την ίδια απόφαση όρισε 5μελή επιτροπή που θα δέχεται αιτήσεις και παράπονα για αλλαγές στην ελεγχόμενη στάθμευση, με 3 μέλη της πλειοψηφίας (Παπαγεωργίου, Ρούτσης, Καλοφωλιάς), 1 της μειοψηφίας (αποδέχθηκε ο σύμβουλος Γιάννης Λάσκαρης) και τον εκάστοτε πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης.

Στο θέμα υπήρξε διαφωνία των μειοψηφιών, καθώς η μείζων μειοψηφία ζήτησε την αναστολή του μέτρου της ελεγχόμενης στάθμευσης, σημειώνοντας ότι η κίνηση έχει μειωθεί αισθητά, λόγω της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης. Αφού το αίτημά της δεν έγινε δεκτό, η παράταξη με επικεφαλής τον Νίκο Κοτταρίδη, η “Λαϊκή Συσπείρωση”, ο τέως δήμαρχος Γιώργος Τσώνης και ο ανεξάρτητος σύμβουλος Παναγιώτης Παπαδόπουλος απείχαν από την ψηφοφορία, ενώ μαζί με τη δημοτική αρχή υπερψήφισαν ο Γ. Λάσκαρης και οι ανεξάρτητοι σύμβουλοι Γιώργος Αθανασόπουλος και Παναγιώτης Κανελλόπουλος.

Αναλυτικά, ο αντιδήμαρχος Τάσος Παπαγεωργίου που εισηγήθηκε το θέμα είπε ότι “παρακολουθούμε την εξέλιξη, βλέπουμε πώς δουλεύει και τροποποιούμε ανάλογα με τις παρατηρήσεις που δεχόμαστε”. Στη συνέχεια εισηγήθηκε την τροποποίηση των θέσεων και τη συγκρότηση της 5μελούς επιτροπής.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ν. Κοτταρίδης είπε ότι “η ελεγχόμενη στάθμευση δεν μπορεί να υποστηριχθεί, η Δημοτική Αστυνομία δεν μπορεί να την υποστηρίξει, δεν προλαβαίνει. Περνούν οι δημοτικοί αστυνομικοί και μετά γίνεται χαμός”. Πρότεινε πως “αφού δεν μπορούμε να το υποστηρίξουμε, να αναστείλουμε τη λειτουργία του όσο διαρκεί η πανδημία του κορονοϊού” και προέτρεψε τη δημοτική αρχή να αφήσει ελεύθερο το πάρκινγκ στη βόρεια πλευρά της πλατείας, γιατί “είναι ανενεργό, δεν παρκάρει κανένας”.

Απαντώντας, ο κ. Παπαγεωργίου είπε “ξεκάθαρη η διαφωνία” και παρατήρησε πως “από την αρχή πρόθεσή μας ήταν ότι δεν θα είναι αστυνομοκρατούμενη η ελεγχόμενη, αλλά να υπάρχει συναίσθηση στον κόσμο του ό,τι «παρκάρω νόμιμα». Πρόσθεσε ότι “υπάρχει η Δημοτική Αστυνομία παρακολουθεί, όχι για να γράφει τους πάντες. Να είμαστε πιο ανεκτικοί στο επίπεδο της αστυνόμευσης. Στόχος είναι να παρκάρουν νόμιμα στο πάρκινγκ”.

Ο αντιδήμαρχος Κώστας Ρούτσης είπε ότι “η Δημοτική Αστυνομία μπορεί να το υποστηρίξει. Είναι πιλοτικό το πρόγραμμα και δεν θέλουμε να κόβουμε συνέχεια κλήσεις”.

Ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Χρήστος Θεοδωρακόπουλος δήλωσε πως είναι κατά της ελεγχόμενης στάθμευσης και παρατήρησε πως “έπρεπε να γίνει διά ζώσης η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την εφαρμογή της ελεγχόμενης, για να ξέρουμε τι πιστεύει ο καθένας”.

Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Χρήστος Καρύδης μετέφερε τις αρνητικές απόψεις μελών του Εμπορικού Συλλόγου και δημοτών από τα χωριά για την ελεγχόμενη. Ζήτησε να υπάρξει αναστολή του μέτρου, γιατί ο κόσμος υποφέρει και ο ίδιος βλέπει μια άδεια πόλη.

Ψηφίζοντας, ο Ν. Κοτταρίδης δήλωσε ότι “απέχουμε από την ψηφοφορία σε οτιδήποτε αφορά την ελεγχόμενη”, τάχθηκε κατά της επιτροπής, αναφέροντας “στο Δημοτικό Συμβούλιο να το συζητήσουμε” και επιμένοντας στην αναστολή.

Ο τέως δήμαρχος - ανεξάρτητος σύμβουλος Γιώργος Τσώνης συνέστησε στη δημοτική αρχή “εφαρμόστε το ΣΒΑΚ (Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας). Πρώτα το ΣΒΑΚ και μετά η ελεγχόμενη στάθμευση”.

Ο Τ. Παπαγεωργίου και ο δήμαρχος Γιώργος Αθανασόπουλος απηύθυναν πρόσκληση να συμμετέχει στην επιτροπή κάποια από τις ελάσσονες μειοψηφίες και τη θέση αποδέχθηκε ο Γ. Λάσκαρης.

Ο δήμαρχος παρατήρησε ότι “έχουμε κάνει παρέμβαση και ζητάμε ενίσχυση της Δημοτικής Αστυνομίας. Εξυπηρετούμε τους δημότες με την ελεγχόμενη στάθμευση, δεν τους ταλαιπωρούμε. Πιλοτικά λειτουργεί και έχει πολύ καλά αποτελέσματα”.

Γ.Σ.