Σάββατο, 14 Νοεμβρίου 2020 09:45

Στα “μπλε” απόψε το ιστορικό Δημαρχείο Καλαμάτας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη

Γράφτηκε από την

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη, σήμερα 14 Νοεμβρίου, εστιάζει και αφιερώνεται από τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη στο νοσηλευτικό προσωπικό, με στόχο την ανάδειξη του σημαντικού ρόλου των νοσηλευτών στη διαχείριση του σακχαρώδους διαβήτη.

Λόγω της Παγκόσμιας Ημέρας σήμερα το ιστορικό Δημαρχείο Καλαμάτας θα φωταγωγηθεί με χρώμα μπλε, από τη δύση του ηλίου μέχρι την αλλαγή της ημέρας, χρώμα το οποίο έχει επιλεγεί να φωταγωγούνται κεντρικά σημεία των πόλεων από την Παγκόσμια Οργάνωση Διαβήτη (IDF) κάθε 14η Νοεμβρίου.
Ο Σύλλογος Διαβητικών Ν. Μεσσηνίας “Γλυκιά Μεσσηνία” ευχαριστεί θερμά τον δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο, που ανταποκρίθηκε στο σχετικό αίτημα του συλλόγου.
Ο σύλλογος σημειώνει ότι “όπως αναφέρει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία μας στο σημερινό δελτίο Τύπου που εξέδωσε, ο εξειδικευμένος νοσηλευτής διαβήτη, πέρα από την εκπαίδευση και τη γνώση που παρέχει για την εφαρμογή της θεραπευτικής αγωγής και για τη σωστή χρήση όλων των απαραίτητων αναλώσιμων υλικών, ενισχύει την ψυχοκοινωνική προσαρμογή του πάσχοντα και προάγει το ομαδικό πνεύμα, στο πλαίσιο της συνεργασίας με την υπόλοιπη διαβητολογική ομάδα, για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε κάθε πάσχοντα.
Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο ρόλος του σχολικού νοσηλευτή στα παιδιά που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Είναι ένας θεσμός που εξασφαλίζει την ισορροπία στην καθημερινότητα μιας οικογένειας με παιδί που πάσχει και ταυτόχρονα την ασφάλεια του παιδιού τις ώρες της παραμονής του στο σχολείο”.
Επισημαίνει ότι “δυστυχώς, ο αριθμός των σχολικών νοσηλευτών δεν καλύπτει όλες τις υπάρχουσες ανάγκες. Ο σύλλογος μας μαζί με την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας μέχρι το κάθε παιδί σε κάθε σχολείο να έχει την υποστήριξη που χρειάζεται από τους επαγγελματίες υγείας”.
Ο Σύλλογος Διαβητικών Ν. Μεσσηνίας “Γλυκιά Μεσσηνία” υπογραμμίζει πως “η αλματώδης αύξηση του αριθμού των πασχόντων παγκοσμίως (460 εκατ. παγκόσμια, 10-12% του πληθυσμού στην Ελλάδα), κάνει ακόμη πιο σημαντικό τον ρόλο των νοσηλευτών, ενώ ταυτόχρονα δημιουργείται και έντονη ανάγκη για περισσότερη εξειδίκευση του νοσηλευτικού προσωπικού στα θέματα που άπτονται του σακχαρώδους διαβήτη. Ως εκ τούτου, οι κυβερνήσεις πρέπει να αναγνωρίσουν τη σημασία της επένδυσης στην εκπαίδευση και την κατάρτιση, γιατί σύμφωνα με το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας, οι νοσηλευτές με την κατάλληλη κατάρτιση και τη γνώση μπορούν να κάνουν τη διαφορά στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη”.
Προσαρμοσμένοι στα νέα δεδομένα λόγω των έκτακτων περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί από την Πολιτεία κατά της πανδημίας, ο σύλλογος του νομού συμμετέχει στην καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης “Βάζουμε τρίποντο στην υγεία”, που υλοποιεί και φέτος η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας, που περιλαμβάνει ένα on-line παιχνίδι γνώσεων μέσω ψηφιακής εφαρμογής, το οποίο ξεκίνησε στις 9 Νοεμβρίου.
“Σήμερα ολοκληρώνεται η πρώτη του φάση, κατά τη διάρκεια της οποίας οι συμμετέχοντες λαμβάνουν εκπαιδευτικό υλικό και στη συνέχεια απαντούν σε συναφείς ερωτήσεις για να επιβεβαιώσουν τις γνώσεις τους γύρω από τον υγιεινό τρόπο ζωής και τον σακχαρώδη διαβήτη”, ενημερώνει ο σύλλογος και προσθέτει: “Οι εγγραφές συνεχίζονται κανονικά μέσα από την ιστοσελίδα της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, αλλά και απευθείας από την ηλεκτρονική διεύθυνση εδώ και κάθε νέος παίκτης θα έχει πρόσβαση σε όλο το εκπαιδευτικό και ενημερωτικό υλικό που έχει ήδη αναρτηθεί κατά την πρώτη φάση του παιχνιδιού στην εφαρμογή”.

Σε μήνυμά του ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, αναφέρει τα ακόλουθα:

«Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη μας βρίσκει εν μέσω του δεύτερου και ισχυρότερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού. Ο ιός βρίσκεται σε έξαρση και στην πατρίδα μας και σήμερα όλοι καλούμαστε να σταθούμε υπεύθυνα όχι μόνο απέναντι στον εαυτό μας αλλά απέναντι στο κοινωνικό σύνολο. Η φετινή 14η Νοεμβρίου είναι αφιερωμένη στο νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο με υπεράνθρωπη προσπάθεια από τη δική του πλευρά επιχειρεί να κρατήσει όρθιο το σύστημα υγείας. Σήμερα, με την πανδημία να μην κάνει εξαιρέσεις, είναι σημαντικό να ακούμε τους ειδικούς και να τηρούμε αυστηρά τις οδηγίες τους».

14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020: ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΒΗΤΗ

Ακολουθεί μήνυμα από τον Επίκουρο Καθηγητή Παθολογίας – Διαβήτη Ιατριακής Σχολής ΕΚΠΑ και άμισθο επιστημονικό σύμβουλο του Δημάρχου για θέματα υγείας Παναγιώτη Χαλβατσιώτη:

«Η Παγκόσμια ημέρα για το διαβήτη ξεκίνησε να εορτάζεται το 1991 μετά από κοινή προσπάθεια τόσο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) όσο και της Διεθνούς Συνομοσπονδίας για τον διαβήτη (International Diabetes Federation –IDF). Ο λόγος που ώθησε τους Οργανισμούς αυτούς στην καθιέρωση της 14ης Νοεμβρίου κάθε χρόνο ως ημέρα αφιερωμένη στον Διαβήτη ήταν η ραγδαία αύξηση της συχνότητας του διαβήτη παγκόσμια καθώς και βαρύτητα των χρόνιων επιπλοκών του που οδηγούν σε αυξημένη θνητότητα αλλά και σημαντική επιβάρυνση της ποιότητας ζωής των διαβητικών. Η επιλογή της ημέρας έγινε γιατί είναι η ημέρα γενεθλίων του Sir Frederick Banting, που ανακάλυψε την ινσουλίνη και την πρωτοχορήγησε σε διαβητικούς τον Ιανουάριο του 1922.

Κάθε χρόνο το σύνθημα για την ημέρα του διαβήτη αλλάζει και άλλοτε επικεντρώνεται στην ενημέρωση του κόσμου για το πρόβλημα του διαβήτη, άλλοτε για την αναγκαιότητα της εκπαίδευσης του διαβητικού, για τα δικαιώματα του διαβητικού, την καταπολέμηση της παχυσαρκίας που συνδέεται άμεσα με την εμφάνιση του διαβήτη ή στη διεκδίκηση καλύτερων συνθηκών αντιμετώπισης του διαβήτη στην παιδικο-εφηβική ηλικία. Στόχος των δράσεων στην ημέρα του διαβήτη είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης στην ύπουλη μάστιγα της ανθρωπότητας δον σακχαρώδη διαβήτη. Πολλά σημαντικού ενδιαφέροντος κτίρια παγκοσμίως είθισται να φωτίζονται με μπλε χρώμα το βράδυ της ίδιας εορταστικής μέρας και για το λόγο αυτό ο Δήμος Καλαμάτας θα συμμετέχει στην εκστρατεία φωτίζοντας μπλέ το ιστορικό Δημαρχείο της πόλης.

Η παγκόσμια ημέρα του διαβήτη αναγνωρίστηκε επισήμως και από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) το 2006 όταν στην Ολομέλεια της Γενικής Συνελεύσεως στη Σύνοδο Κορυφής ψηφίστηκε απόφαση (United Nation Resolution 61/225) ζητά από όλα τα κράτη να λάβουν μέτρα τόσο της πρόληψής του όσο και των επιπλοκών του γιατί αποτελεί σημαντικό αίτιο θνητότητας και νοσηρότητας της παγκόσμιας κοινότητας αλλά και δυνητικό απορρυθμιστικό παράγοντα της οικονομίας λόγω του υψηλού υγειονομικού κόστους αντιμετώπισης που υποκρύπτει. Σημειώνεται ότι ανάλογη απόφαση δεν έχει ληφθεί για κανένα άλλο νόσημα.

Η ημέρα του διαβήτη φέτος θα είναι λίγο χλωμή αφενός μεν γιατί η πανδημία του κορωνοϊού έχει επιβαρύνει την υγεία μας και την ποιότητα ζωής μας αλλά και γιατί ο διαβήτης και η παχυσαρκία αποτελούν την Αχίλλειο πτέρνα της ανθρωπότητας στις επιθέσεις του αδηφάγου ιού. Τα άτομα με διαβήτη και μάλιστα όταν δεν φροντίζουν επαρκώς τον διαβήτη τους νοσούν βαρύτερα και οδηγούνται πιο συχνά σε μονάδες εντατικής θεραπείας με μεγαλύτερο τον κίνδυνο να μη τα καταφέρουν στην μεγάλη τους μάχη. Ίσως για το λόγο αυτό το 2020 η ημέρα του διαβήτη εστιάζεται στον σημαντικό ρόλο των νοσηλευτριών και νοσηλευτών στην υποστήριξη των ατόμων με διαβήτη. Με αυταπάρνηση επιμελούνται τις ανάγκες των ασθενών και τους αξίζουν πολλά ευχαριστώ για την αφοσίωσή τους στο καθήκον».