Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2020 08:32

Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας: Έγκριση μνημονίου συνεργασίας με “Διάζωμα”

Γράφτηκε από την

 

Την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Καλαμάτας και του σωματείου “Διάζωμα”, για την υποστήριξη της ολοκληρωμένης ανάπτυξης του αστικού ή και περιαστικού χώρου της πόλης, ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο σε συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη, που ολοκληρώθηκε στη 1.30 τα ξημερώματα της Τρίτης.

Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία (καταψήφισαν η παράταξη της Μαρίας Οικονομάκου “Καλαμάτα Ξεκινάμε” και ο σύμβουλος της μειοψηφίας Μιχάλης Αντωνόπουλος). Στη συζήτηση συμμετείχε ο πρώην υπουργός και πρώην δήμαρχος Καλαμάτας, πρόεδρος του “Διαζώματος” Σταύρος Μπένος, που φανερά συγκινημένος δήλωσε ότι “μου δίνεται η ευκαιρία να ονειρευτώ και πάλι για την πόλη μας ως εθελοντής” και διαβεβαίωσε πως “θα συζητήσουμε με όλους για το πολιτιστικό προϊόν του τουρισμού, για να γίνει η πόλη τουριστικός προορισμός”.

Στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης επεσήμανε ότι “στόχος του μνημονίου είναι οι φορείς που εκπροσωπούνται να επιδιώξουν από κοινού, με το βέλτιστο τρόπο, το σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ολοκληρωμένης ανάπτυξης του αστικού ή και περιαστικού χώρου της πόλης, συμπληρωματικού με το υλοποιούμενο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (Β.Α.Α), με προοπτική είτε να ενταχθεί στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Πελοποννήσου 2021-2027 ή να χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου ή τμηματικά από διάφορες άλλες πηγές (π.χ. υπόλοιπα τρέχοντος ΕΣΠΑ, ίδια διαθέσιμα του δήμου, πόρους του Π.Δ.Ε. κ.λπ.). Στόχος μεταξύ άλλων είναι να ενισχυθεί η Καλαμάτα να αξιοποιήσει και να αναδείξει όλους τους δυνητικούς της πόρους (φυσικούς, πολιτιστικούς, κοινωνικούς), να βελτιώσει ακόμη περισσότερο την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών και να καταστεί ακόμη περισσότερο, ελκυστικότερος τουριστικός προορισμός, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας”.

Σημειώθηκε πως “το εν λόγω πρόγραμμα θα περιλάβει μεταξύ άλλων διαδρομές ολοκληρωμένων στρατηγικών ανάπτυξης του αστικού ή και περιαστικού χώρου. Κατά συνέπεια, θα περιλάβει τις αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων και αναστηλώσεις ή συντηρήσεις μνημείων και κτηρίων, που θα υποδειχθούν από τη στρατηγική μελέτη (master plan) του προγράμματος, δράσεις για την αμφίδρομη «επικοινωνία» της πόλης με τον περιαστικό χώρο και τις γύρω αγροτικές περιοχές, καθώς και τις ακόλουθες οργανωτικές ενέργειες: Επιστημονικά τεκμηριωμένο μάρκετινγκ και branding. Επαγγελματικά σχεδιασμένη προβολή. Σύνδεση με τις τοπικές επιχειρήσεις (τουριστικές, αγροτικές, μεταποιητικές κλπ.) της ευρύτερης περιοχής και με αξιόλογα τοπικά προϊόντα. Ψηφιακά μέσα που να καταλαμβάνουν χρονικά τις περιόδους πριν, κατά και μετά το ταξίδι του επισκέπτη. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται και μέσα in situ (π.χ. ψηφιακή ξενάγηση), αλλά και ηλεκτρονικό πωλητήριο (e-shop) κλπ. Παραγωγή και διάθεση ενθυμίων, π.χ. αντιγράφων χαρακτηριστικών ευρημάτων της περιοχής ή και αντικειμένων σύγχρονης τέχνης κλπ. Εκδηλώσεις εντός της πόλης με πολιτιστικό περιεχόμενο”.

 

ΜΠΕΝΟΣ: “ΜΕΛΕΤΕΣ ΜΕ ΤΗ ΜΟΡΦΗ ΔΩΡΕΑΣ”

Ο Σταύρος Μπένος, που ενημέρωσε αναλυτικά για τους στόχους και τις πηγές χρηματοδότησης του “Διαζώματος”, εξήγησε ότι “εμείς προτείνουμε και οι θεσμοί υλοποιούν. Θα κάνουν μελέτες με τη μορφή δωρεάς. Θα αναθέσουμε τη μελέτη με τα όργανα του δήμου, και οι υπηρεσίες του δήμου θα την επιβλέπουν”. Παρατήρησε πως “στόχος είναι η προστασία και ανάδειξη των μνημείων φύσης και πολιτισμού της χώρας μέσα από συνέργειες”, ανέφερε ότι “είναι ταχύτερες, αποδοτικότερες και αποτελεσματικότερες οι μελέτες μας” και διαβεβαίωσε πως “δεν θα έχουμε ανταμοιβή για τίποτα. Είναι κομμάτι της ζωής μου το Δημοτικό Συμβούλιο, δεν θα μπορούσα να το προδώσω”.

Απαντώντας σε ερωτήσεις και επιφυλάξεις συμβούλων των μειοψηφιών, επεσήμανε ότι “το πρώτο πράγμα θα είναι να επιλέξουμε το μελετητή του μάστερ πλαν, εμείς θα βάλουμε τις προδιαγραφές” – και σημείωσε, μεταξύ άλλων: “Καμία μα καμία επιλογή δεν θα γίνει από το «Διάζωμα». Εμείς θα βάλουμε την τεχνογνωσία. Εχετε το πάνω χέρι και το Δημοτικό Συμβούλιο να διακόψει το μνημόνιο. Οι μελέτες θα προκύψουν από το μάστερ πλαν. Το «Διάζωμα» προσθέτει, δεν αφαιρεί θέσεις εργασίας. Με την Περιφέρεια έχουμε το πρόγραμμα «Μορέας», στο οποίο θα ρωτηθούν όλοι οι δήμοι”.

Στη συζήτηση παρών ήταν και ο Ευδόκιμος Φρέγκογλου, στέλεχος του “Διαζώματος”.

 

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ

Ο Βασίλης Κοσμόπουλος συμφώνησε να είμαστε ανοιχτοί σε νέες ιδέες και σκέψεις, καθώς σχεδιάζουμε την πόλη της επόμενης 15ετίας, και πρότεινε ο δήμος να διατηρεί το δικαίωμα να συνεργαστεί και με άλλους ιδιώτες, αν το κρίνει σκόπιμο.

Ο Βασίλης Τζαμουράνης δήλωσε ότι η συνεργασία αυτή θα έχει θετικά αποτελέσματα, γιατί γνωρίζει την οραματική και καινοτόμο σκέψη του Στ. Μπένου, και πρότεινε να μην ονομαστεί μνημόνιο, αλλά σύμφωνο συνεργασίας.

Η Μαρία Οικονομάκου εξέφρασε επιφυλάξεις και υποστήριξε ότι είναι σαν να δίνουμε το δικαίωμα της πόλης σε ΜΚΟ.

Η Ελένη Αλειφέρη παρατήρησε ότι δεν πρέπει να έχουμε καμία καχυποψία γι’ αυτή τη συνεργασία και προέτρεψε σε ομόφωνη απόφαση.

Ο Μανώλης Μάκαρης είπε ότι ο Σταύρος Μπένος έχει όμορφο όραμα για την πόλη και ζήτησε να συμμετέχει η κοινωνία των πολιτών και ο δήμος να έχει το πάνω χέρι.

Ο Μιχάλης Αντωνόπουλος εξέφρασε επιφυλάξεις για πολιτικές δεσμεύσεις, για απώλεια θέσεων εργασίας, και υποστήριξε πως η συνεργασία θα έπρεπε να γίνει σε επίπεδο Περιφέρειας.

 

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: «ΕΞΩΣΤΡΕΦΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ»

“Ως δημοτική αρχή από την πρώτη στιγμή αναγνωρίσαμε την ανάγκη να ακολουθήσουμε μια εξωστρεφή πολιτική για το δήμο μας” παρατήρησε ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος στην τοποθέτησή του, και μεταξύ άλλων σημείωσε: “Η Καλαμάτα είναι και πρέπει να είναι μια σύγχρονη φιλική ευρωπαϊκή πόλη. Σε αυτή την κατεύθυνση, αναζητήσαμε και αναπτύξαμε συνεργασίες. Σε αυτό λοιπόν το πλαίσιο έρχεται και το πολύ σημαντικό μνημόνιο συνεργασίας του Δήμου  Καλαμάτας με το Σωματείο «Διάζωμα» για την υποστήριξη της ολοκληρωμένης ανάπτυξης του αστικού ή και περιαστικού χώρου της πόλης”.

Αφού αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ΒΑΑ (Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη) του δήμου της περιόδου 2014-2020, στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) Ταϋγέτου, στο πρόγραμμα τουριστικής προβολής για το 2020, παρατήρησε πως “το «Διάζωμα» έχει κατά κοινή ομολογία συσσωρευμένη εμπειρία στα θέματα ανάδειξης και διαχείρισης του πολιτιστικού αποθέματος σε ολόκληρη την Ελλάδα, έχει την τεχνογνωσία ανάδειξης του πολιτισμού ως το κατ’ εξοχήν εργαλείο τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης, και της πολιτιστικής κληρονομιάς ως καθοριστικού παράγοντα για βιώσιμη ανάπτυξη και αειφορία. Στο πλαίσιο αυτό έχει αναλάβει την εκπόνηση σημαντικών αντίστοιχων προγραμμάτων σε επίπεδο Περιφέρειας Πελοποννήσου. Κατ’ αρχήν αυτό της πολιτιστικής διαδρομής «Μορέας», ένα ταξίδι από τις αρχαίες στις σύγχρονες πόλεις, όπου κομβικό ρόλο έχει η Καλαμάτα με τα μνημεία της και η Αρχαία Θουρία. Επίσης, έχει αναλάβει την επικαιροποίηση της ΟΧΕ Μάνης και θα έχει συμβολή στην υπό εκπόνηση ΟΧΕ Ταϋγέτου, ώστε μέσα από όλα τα προγράμματα να εξασφαλίζονται οι απαραίτητες συνέργειες και  διαλειτουργικότητα”.

Συνόψισε ότι “με βάση όλα τα παραπάνω, θεωρούμε το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ δήμου και «Διαζώματος» ως την αρχή μιας ιδιαίτερα γόνιμης συνεργασίας σε όλα τα πεδία που παρατίθενται αναλυτικά στο περιεχόμενό του. Ενόψει μάλιστα της επικείμενης έναρξης  της περιόδου ΕΣΠΑ 2021-2027, η υποστήριξη του «Διαζώματος» στο σχεδιασμό και υλοποίηση από το Δήμο Καλαμάτας του νέου προγράμματος ολοκληρωμένης ανάπτυξης παρέχει τα εχέγγυα για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα”.

Κλείνοντας, ευχαρίστησε τον κ. Μπένο για την ολοκλήρωση σύνταξης του μνημονίου συνεργασίας, επισημαίνοντας: “Η αγάπη του για την πόλη δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν, και είμαι βέβαιος ότι με αμοιβαίο σεβασμό και διάθεση συνεργασίας θα έρθουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για τον δήμο μας που όλοι αγαπάμε και υπηρετούμε”.