Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2020 11:24

Μεγάλη δεξαμενή ύδρευσης στον Αγιο Ιωάννη Καρβούνη σχεδιάζει η ΔΕΥΑΚ

Γράφτηκε από τον
Μεγάλη δεξαμενή ύδρευσης στον Αγιο Ιωάννη Καρβούνη σχεδιάζει η ΔΕΥΑΚ

Μεγάλη δεξαμενή ύδρευσης χωρητικότητας 8.300 κυβικών, στον Αγιο Ιωάννη Καρβούνη, κοντά στο Πεδίο Βολής, που θα είναι η κεντρική δεξαμενή της πόλης, προγραμματίζει να κατασκευάσει η ΔΕΥΑ Καλαμάτας.

Στη δεξαμενή αυτή θα καταλήγει ο νέος κεντρικός αγωγός Φ800 μεταφοράς νερού από το Πήδημα και σχεδιάζεται να εξυπηρετεί πέρα από τις ανάγκες της Καλαμάτας και αρκετές από αυτές του Δήμου Δυτικής Μάνης.
Το βράδυ της Τετάρτης το Δημοτικό Συμβούλιο με τηλεδιάσκεψη ενέκρινε την παραχώρηση στη ΔΕΥΑΚ οικοπέδου έκτασης 16,5 στρ., στον Αγιο Ιωάννη Καρβούνη, για 90 χρόνια για τη δημιουργία μεγάλης δεξαμενής, “για την υδροδότηση της χαμηλής ζώνης της πόλης”, όπως επεσήμανε η επιχείρηση στο αίτημά της.
Ο αντιδήμαρχος Σαράντος Μαρινάκης είπε ότι θα είναι δεξαμενή για να εξασφαλίσουμε το μίνιμουμ νερό που χρειάζεται η πόλη, καθώς η δεξαμενή στο Κάστρο μετά βίας φθάνει τα 1.500 κυβικά.
Ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος διευκρίνισε ότι από ένα οικόπεδο 60 στρ. θα διατεθούν τα 20 και συμπλήρωσε πως “είναι κυρίως για να μεταφέρουμε νερό στο Δήμο Δυτικής Μάνης, ενώ θα είναι και για τον αγωγό Φ800”.
Ο διευθυντής της ΔΕΥΑΚ Μιχάλης Βασιλειάδης είπε στην “Ε” ότι πέρα από τη δεξαμενή προβλέπονται και συνοδά έργα: Ο αγωγός Φ800 από το Ανοιχτό Θέατρο έως τον Αγιο Ιωάννη Καρβούνη, αγωγοί από τη δεξαμενή προς το δίκτυο της πόλης και αντλιοστάσιο που θα πηγαίνει το νερό στη δεξαμενή στις Τούρλες. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 5.250.000 ευρώ και η χρηματοδότησή του θα επιδιωχθεί από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”.
Ο κ. Βασιλειάδης παρατήρησε πως σκοπός είναι να αντικατασταθεί η δεξαμενή στο Κάστρο που είναι σε αρχαιολογικό χώρο και θέλει συνεχείς συντηρήσεις, ώστε να επιστραφεί στον πολιτισμό.
Η μελέτη για όλο το έργο πέρασε από το Τεχνικό Συμβούλιο Δημοσίων Εργων και είναι σχεδόν ώριμη, έχει δηλαδή τις εγκρίσεις των αρμοδίων υπηρεσιών.
Γ.Σ.


NEWSLETTER