Τετάρτη, 02 Δεκεμβρίου 2020 15:40

Εως αύριο οι αιτήσεις για τη δράση “Βαδίζοντας στα Αχνάρια του 1821”

Γράφτηκε από την
Εως αύριο οι αιτήσεις για τη δράση “Βαδίζοντας στα Αχνάρια του 1821”

Λόγω μη κάλυψης των απαιτούμενων δύο θέσεων αγοριών ηλικίας 18-21 ετών, για συμμετοχή στη δράση “Βαδίζοντας στα Αχνάρια του 1821”, στην οποία συμμετέχει ο Δήμος Καλαμάτας και τελεί υπό την αιγίδα της Εθνικής Επιτροπής “Ελλάδα 2021”, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής παρατείνεται έως και αύριο Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου και ώρα 2 το μεσημέρι.

Να υπενθυμίσουμε ότι η προεδρία της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” έλαβε την απόφαση για συμμετοχή 4 νέων, δύο αγοριών και δύο κοριτσιών, από το Δήμο Καλαμάτας. Θα τους επιλέξει ο δήμος, για να ταξιδέψουν στην Ευρώπη, υπό την αιγίδα της Εθνικής Επιτροπής “Ελλάδα 2021”.
Η δράση “Βαδίζοντας στα Αχνάρια του 1821” είναι ενταγμένη στο πλαίσιο της συμμετοχής στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.
Σύμφωνα με την ενημέρωση από το δήμο, 200 νέες και νέοι, χωρισμένοι σε 5 ομάδες, αποτελούμενες η κάθε μια από 40 νέους ηλικίας 18-21 ετών, θα περιηγηθούν κατά τη διάρκεια του 2021 σε 5 διαφορετικές διαδρομές στην Ευρώπη, που είναι ταυτισμένες με την Επανάσταση. Κάθε μία από τις 5 ομάδες ακολουθεί, επί 15 ημέρες, μια διαδρομή και επισκέπτεται πόλεις με μεγάλη σημασία για την Επανάσταση του 1821 και τις μετέπειτα εξελίξεις, με βάση ένα πρόγραμμα επισκέψεων που έχει διαμορφωθεί από την Επιτροπή και θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη των κατά τόπους ελληνικών διπλωματικών αρχών.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, οι νέοι και νέες που τελικά θα επιλεγούν από την Επιτροπή, λειτουργώντας ως “πρεσβευτές” της σημερινής Ελλάδας, θα επισκεφθούν ιστορικής σημασίας τόπους (όπου έζησαν κι έδρασαν σπουδαίες προσωπικότητες, όπως οι Ι. Καποδίστριας, Α. Κοραής, Ρ. Φεραίος, Α. και Δ. Υψηλάντης, Λόρδος Βύρωνας, Μ. Κάλλας, Ν. Καζαντζάκης, Δ. Μητρόπουλος κλπ.) και τοπόσημα, σύγχρονα μνημεία, πανεπιστήμια, σχολεία, μουσεία, πινακοθήκες. Θα γίνουν δεκτοί από τις κατά τόπους επίσημες ελληνικές αρχές, θα συναντήσουν τοπικούς φορείς, θα πάρουν μέρος σε τοπικές εκδηλώσεις, θα γνωρίσουν καλές πρακτικές οικολογίας, διαχείρισης νέων μορφών ενέργειας, διαχείρισης απορριμμάτων κλπ.
Μετά την ολοκλήρωση των ταξιδιών θα παραχθεί ένα ντοκιμαντέρ οδοιπορικό, στο οποίο θα αποτυπώνονται οι εμπειρίες και οι εντυπώσεις των 200 νέων.

ΟΙ 5 ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Ολες οι διαδρομές ξεκινούν από την Αθήνα. Κάθε ομάδα συνοδεύεται από ικανό αριθμό συνοδών, ενώ όλα τα έξοδα μετακίνησης, φιλοξενίας, εισόδου σε μουσεία κλπ. καλύπτονται από την Επιτροπή “Ελλάδα 2021”.
1η Διαδρομή “Στα βήματα πρωτεργατών του Νεοελληνικού Κράτους” (Απρίλιος 2021).
2η Διαδρομή “Ο χάρτης του φιλελληνισμού” (Μάιος 2021).
3η Διαδρομή “Η ελληνική διασπορά στην Ευρώπη - πριν και μετά το 1821” (Ιούλιος 2021).
4η Διαδρομή “Ευρωπαϊκός Πολιτισμός και Ελληνική Επανάσταση” (Σεπτέμβριος 2021).
5η Διαδρομή “Η Ελληνική Επανάσταση και οι Επαναστάσεις των Αρχών του 19ου αιώνα” (Οκτώβριος 2021).

ΕΠΙΛΟΓΗ ΝΕΩΝ
Ο Δήμος Καλαμάτας προτείνει δύο νέους και δύο νέες ως υποψήφιους (υποχρεωτικά πρέπει να υπάρχει ίσος αριθμός εκπροσώπησης των δύο φύλων) για να συμμετάσχουν στη δράση “Βαδίζοντας στα Αχνάρια του 1821”, οι οποίοι πρέπει να πληρούν τις παρακάτω 3 προϋποθέσεις:
1. Να είναι 18-21 ετών: την 1/1/2021, να έχουν κλείσει τα 18 (γεννημένοι πριν τις 31/12/2002) και στις 31/12/2021 να μην έχουν κλείσει τα 21 (γεννημένοι μετά την 31/12/2000).
2. Να έχουν απολυτήριο λυκείου.
3. Να διαθέτουν πιστοποίηση γνώσης της Αγγλικής Γλώσσας τουλάχιστον σε επίπεδο Γ1/C1. Πιστοποιημένη γνώση επιπλέον ξένης γλώσσας εκτιμάται ως προσόν.

ΑΙΤΗΣΕΙΣ
Οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων μπορούν να αποστέλλονται στο e-mail: polites@kalamata.gr με την ένδειξη «για τη δράση “Βαδίζοντας στα Αχνάρια του 1821”». Επειτα, θα επιλεχθούν οι νέοι οι οποίοι θα αποτελούν τους υποψηφίους του Δήμου Καλαμάτας για τη δράση.
Εν συνεχεία, η Επιτροπή “Ελλάδα 2021” θα επιλέξει μεταξύ των προταθέντων από τους δήμους τους 200 νέους που θα λάβουν μέρος στη δράση, κατόπιν συνέντευξης που θα πραγματοποιηθεί από ομάδα στελεχών της Επιτροπής (η συνέντευξη μπορεί να γίνει διαδικτυακά). Οι επιλεχθέντες 200 νέοι και νέες θα υπογράψουν συμφωνητικό με την Επιτροπή “Ελλάδα 2021”, που θα περιγράφει τους όρους και τις υποχρεώσεις των δύο μερών. Μεταξύ των υποχρεώσεων της Επιτροπής περιλαμβάνεται και η ασφάλιση των συμμετεχόντων νέων, καθώς και των συνοδών τους.
Η Επιτροπή με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους νέους που θα προταθούν από τους φορείς, λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας και ασφαλούς μεταφοράς τους στις διαδρομές, με την κατάλληλη συνοδεία στελεχών της Επιτροπής. Η συμμετοχή των συγκεκριμένων νέων είναι τιμητική για την Επιτροπή, αλλά και για τον δήμο που θα τους προτείνει. Η Επιτροπή στηρίζεται στους νέους και στο έργο που με ευθύνη θα επιτελέσουν, μεταλαμπαδεύοντας πρακτικές γνώσεις και εμπειρίες.
Το έντυπο της αίτησης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το βρουν στην ιστοσελίδα του Δήμου Καλαμάτας.


NEWSLETTER