Τρίτη, 08 Δεκεμβρίου 2020 10:09

Καλαμάτα: Υπογραφή σύμβασης για ανάπλαση Αναγνωσταρά

Καλαμάτα: Υπογραφή σύμβασης για ανάπλαση Αναγνωσταρά

Υπογράφηκε χθες από τον δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο και τον νόμιμο εκπρόσωπο της κοινοπραξίας “Ι. Ηλιόπουλος - Η. Ξυδέας” Γιάννη Ηλιόπουλο, η σύμβαση για την υλοποίηση του έργου ανάπλασης της οδού Αναγνωσταρά, προϋπολογισμού 850.000 ευρώ.

Το έργο που θα εκτελεστεί με έκπτωση 47,23% με προθεσμία 240 ημέρες, χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ Πελοποννήσου, το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης (ΒΑΑ).
Να υπενθυμίσουμε ότι στη διαδικασία της “ανάκρισης” από την Οικονομική Επιτροπή, στις 29 Ιουλίου, ο εργολάβος Γιάννης Ηλιόπουλος είχε δεσμευτεί ότι θα ολοκληρώσει το έργο της ανάπλασης της οδού Αναγνωσταρά σε λιγότερο χρόνο από τη συμβατική προθεσμία, σε 6 μήνες αντί για 8 που έχει καθοριστεί. Μάλιστα, στο τέλος της συζήτησης είχε προκαλέσει τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Νίκο Μπασακίδη να του δώσουν πριμ για να το τελειώσει σε 3 μήνες!
Τότε είχε ενημερώσει ότι το έργο έχει χωριστεί σε 6 τμήματα και φάσεις και ο κ. Ηλιόπουλος είχε δεσμευτεί ότι το κάθε μαγαζί θα έχει όχληση 4 εβδομάδες κατά την υλοποίηση του έργου.
Σύμφωνα με την ενημέρωση από το δήμο, “όλη η παρέμβαση έχει σχεδιαστεί με κύριο κριτήριο την αναβάθμιση τόσο της συγκεκριμένης όσο και της ευρύτερης περιοχής ανάπλασης και τη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας τόσο των καταστημάτων, όσο και των λοιπών λειτουργιών, αλλά πρωτίστως την εξυπηρέτηση των πολιτών. Ενα δεύτερο και σημαντικότερο κριτήριο, έχει σχέση με την ενοποίηση όλων των αναπλάσεων που έχουν πραγματοποιηθεί έως τώρα στο κέντρο της πόλης, έτσι ώστε στο σύνολό τους να λειτουργούν όλες ως μια ενιαία ζώνη αναψυχής, πρασίνου, περιπάτου και στάσης των κατοίκων και επισκεπτών της πόλης μας”.
Οπως αναφέρεται στην απόφαση ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ, “προβλέπεται η διαπλάτυνση των υφισταμένων πεζοδρομίων με ταυτόχρονη δημιουργία ικανών σε μήκος εσοχών για στάθμευση οχημάτων ανάγκης ή οχημάτων διανομής των παρακείμενων καταστημάτων, αφήνοντας έτσι καθαρό πλάτος κίνησης οχημάτων 3,20 μ. πέραν των χώρων στάθμευσης. Στο σημερινό οδόστρωμα, αφού πρώτα αποξηλωθεί η υπάρχουσα και όχι σε καλή κατάσταση άσφαλτος, προβλέπεται να τοποθετηθούν έγχρωμοι κυβόλιθοι τσιμέντου, στην ίδια στάθμη που βρίσκεται σήμερα ο δρόμος”.
Ακόμα, αναφέρεται ότι “για τη δαπεδόστρωση των νέων πεζοδρομίων, προβλέπεται η χρήση των ίδιων κατά κύριο λόγο υλικών, με τον ίδιο τρόπο, σχέδιο και αρχιτεκτονικό κάνναβο με τα ήδη υφιστάμενα πεζοδρόμια της οδού Αριστομένους, διατηρώντας έτσι την ίδια ομοιομορφία, λόγω και του γεγονότος ότι η οδός Αναγνωσταρά είναι παράλληλη και σε μικρή απόσταση από την οδό Αριστομένους. Επίσης, προβλέπεται η κατασκευή νέου δικτύου ηλεκτροφωτισμού που θα περιλαμβάνει εκτός των άλλων και την τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων νέας τεχνολογίας τύπου LED, όπως και η διευθέτηση των ομβρίων υδάτων (τόσο των οδών όσο και των υδρορροών των παρακείμενων κατοικιών), είτε με τη μετακίνηση των υφιστάμενων φρεατίων ομβρίων, είτε με την κατασκευή υπόγειου πλαστικού αγωγού που θα μεταφέρει τα όμβρια των πεζοδρόμων προς τους κεντρικούς αγωγούς της πόλης, στην ευρύτερη περιοχή της παρέμβασης. Εχει δοθεί ιδιαίτερη σημασία στη δημιουργία χώρων πρασίνου με τοποθέτηση ψηλών δέντρων σε γραμμική διάταξη και εναλλάξ στα δύο πεζοδρόμια, πράγμα που σήμερα απουσιάζει παντελώς, με εμφανή τα προβλήματα έλλειψης σκίασης, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Για την ασφαλή διακίνηση πεζών και αμαξιδίων από πεζοδρόμιο σε πεζοδρόμιο, προβλέπεται η κατασκευή κεκλιμένων επιπέδων (ραμπών)”.
Γ.Σ.