Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2020 12:20

Καλαμάτα: Θα συνεχιστεί η διαγωνιστική διαδικασία για “Ηλέκτρα”

Γράφτηκε από τον
Καλαμάτα: Θα συνεχιστεί η διαγωνιστική διαδικασία για “Ηλέκτρα”

Να συνεχιστεί η διαγωνιστική διαδικασία του έργου επισκευής του κτηρίου του πρώην κινηματογράφου “Ηλέκτρα” με τη μοναδική εταιρεία που έδειξε ενδιαφέρον γι’ αυτό, μπρος στον κίνδυνο να χαθεί η χρηματοδότηση, αποφάσισε χθες κατά πλειοψηφία η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας.

Τον κίνδυνο αυτό δεν αποδέχθηκαν οι μειοψηφίες και καταψήφισαν τη συνέχιση της διαδικασίας.
Πρόκειται για το έργο επισκευής και επανάχρησης της “Ηλέκτρας” ως πολιτιστικού χώρου (κινηματογράφου, πινακοθήκης κ.λπ.), προϋπολογισμού 1.372.680 ευρώ, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ Πελοποννήσου, μέσω του Προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.
Να υπενθυμίσουμε ότι ο ανάδοχος του έργου, η εταιρεία Π. Σκριβάνος - Π. Γρουσουζάκος Ο.Ε. με έκπτωση 40,31%, κηρύχθηκε έκπτωτος και η μοναδική εταιρεία από τις άλλες 8 που είχαν ενδιαφερθεί για το έργο, που ανανέωσε την ισχύ της οικονομικής της προσφοράς, είναι η ΠΑΜΕ Τεχνική ΟΕ με έκπτωση 24%.
Τη συνέχιση της διαγωνιστικής διαδικασίας, σύμφωνα με όσα ο νόμος ορίζει, πρότεινε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης. Εκτίμησε ότι μπορεί να υπάρξουν προσφυγές και το έργο να καθυστερήσει και να μπλέξει, αν αποφασιστεί επαναδημοπράτηση και ανέφερε πως ο μέσος όρος των εκπτώσεων στις προσφορές που κατατέθηκαν, είναι στο 22%.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Κοσμόπουλος είπε ότι οι φήμες στην αγορά είναι τεράστιες και σε επίπεδο εργολάβων ακόμα περισσότερες και ζήτησε να σταλεί μήνυμα, να κοπεί, να μην επαναληφθεί στο μέλλον. “Ενας και μοναδικός είναι ο δρόμος μας, η επανάληψη του διαγωνισμού”, παρατήρησε ο κ. Κοσμόπουλος.
Ο επικεφαλής του “Πρότυπου Δήμου” Βασίλης Τζαμουράνης είπε ότι “πιο συνετό είναι να πάμε σε επαναδημοπράτηση. Διαφαίνεται ότι κάτι έχει γίνει”. Και δήλωσε πως δεν μπορεί να αιτιολογηθεί ότι πετύχαμε έκπτωση 40% και πάμε σε 24%.
Ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος είπε ότι η πίστωση του έργου είναι διασφαλισμένη μέχρι 30 Μαρτίου 2021 κι εξαπέλυσε επίθεση στον “άθλιο νόμο” 4412 /2016 που ευθύνεται, όπως ανέφερε για την τεράστια καθυστέρηση υλοποίησης των διαγωνιστικών διαδικασιών. “Μόνο με αυτή τη διαδικασία, τη συνέχιση διασφαλίζεται το έργο. Μέχρι 31/3 πρέπει να υπογραφεί η σύμβαση”, παρατήρησε σχετικά.
Οι νέες βασικές χρήσεις που έχουν προκριθεί για τον κινηματογράφο “Ηλέκτρα”, είναι η αξιοποίηση του 70% περίπου της ωφέλιμης επιφάνειας του κτηρίου για τη λειτουργία κινηματογράφου 500 θέσεων από ιδιώτη, ο οποίος θα προκύψει μέσα από διαγωνιστική διαδικασία και η αξιοποίηση του 30% περίπου της επιφάνειας του κτηρίου για τη λειτουργία παραρτήματος της Δημοτικής Πινακοθήκης στον πρώτο όροφο.
Γ.Σ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER