Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2020 12:33

Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΥΑ Μεσσηνίας: Οι θέσεις για το Τεχνικό πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό της ΔΕΥΑΚ

Γράφτηκε από την
Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΥΑ Μεσσηνίας: Οι θέσεις για το Τεχνικό πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό της ΔΕΥΑΚ

Την Παρασκευή ψηφίστηκε το τεχνικό πρόγραμμα και ο Προϋπολογισμός της ΔΕΥΑΚ για το 2021, καθώς και το πενταετές πρόγραμμα, καλώντας την πλειοψηφία των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων να πληρώσουν τον λογαριασμό.

Μόνο για το 2021 οι δημότες οριζόντια, χωρίς πρόβλεψη κοινωνικού τιμολογίου, καλούνται να πληρώσουν 4.555.969,69 ευρώ ώστε να ισοσκελίσουν τον ισολογισμό και να καλύψουν τις δαπάνες λειτουργίας και συντήρησης χωρίς καμία χρηματοδότηση.
Φυσικά δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό αφού:
Οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) έπαιξαν και παίζουν καθοριστικό ρόλο στην πολιτική εμπορευματοποίησης του νερού. Με τον «μανδύα» των κοινωφελών επιχειρήσεων, σύμφωνα με τον ιδρυτικό τους νόμο 1069/80, ουσιαστικά λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, οι πόροι τους είναι ανταποδοτικοί, πού σημαίνει ότι όλα τα έξοδα τους πρέπει να καλύπτονται από την τιμολογιακή πολιτική πώλησης του νερού και μόνο και οι προϋπολογισμοί τους πρέπει να είναι ισοσκελισμένοι σε αυτήν την κατεύθυνση.
Ακόμα και η χρηματοδότηση 35% επί των λειτουργικών δαπανών πού απαιτούσε ο ιδρυτικός αρχικός νόμος, ίσχυσε για τα πρώτα χρόνια μέχρι την οριστική του κατάργηση.
Η ΔΕΥΑΚ ξεκίνησε με δάνεια από το ταμείο παρακαταθηκών και δανείων με ληστρικά για την εποχή επιτόκια. Τα δε τιμολόγια επιβαρύνονται με ΦΠΑ, διάφορους φόρους και τέλη.
Ακόμα και για το ρεύμα πού καταναλώνεται για την λειτουργία του Βιολογικού ισχύει το αστικό τιμολόγιο και όχι το Βιομηχανικό. Ούτε μία αναφορά δεν έγινε κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού, ώστε να ζητηθεί να χαρακτηριστεί η λειτουργία του Βιολογικού ως ηλεκτροβόρα μονάδα και να χρεωθεί βιομηχανικό τιμολόγιο, όπως η ΠΕΣΙΝΕ και μια σειρά βιομηχανίες.
Για εμάς είναι καθαρό. Η τιμολογιακή τους πολιτική προσαρμόζεται πάντα με την αντιδραστική ευρωενωσιακή νομοθεσία και την οδηγία 2000/60/ΕΚ, η οποία στην ουσία είναι ο πυλώνας για την διαχείριση του νερού ως εμπόρευμα, προωθώντας την ιδιωτικοποίηση κάθε μορφής των φορέων και υπηρεσιών ύδρευσης.
Η ολοένα και μεγαλύτερη προώθηση της λειτουργίας των ΔΕΥΑ με γνώμονα την παραπέρα εμπορευματοποίηση του νερού, μεθοδεύτηκε διαχρονικά από κυβερνήσεις και δημοτικές αρχές. Με την τραγική υποστελέχωση, την συνεχή απαξίωση των υπηρεσιών, την καθιέρωση και επέκταση των άθλιων ελαστικών μορφών απασχόλησης, στρώθηκε ουσιαστικά ο δρόμος για την παραχώρηση υπηρεσιών και τμημάτων σε ιδιώτες – εργολάβους.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το Σωματείο μας από την αρχή ξεκαθάρισε προς όλους ότι, ο αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των εταιρειών Υδρευσης - Αποχέτευσης, δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο στην διατήρηση της σημερινής κατάστασης, πού μέχρι την ολοκληρωτική ιδιωτικοποίηση έχουν μπει από το παράθυρο οι εργολαβικές σχέσεις εργασίας. Ακόμα και στις αποκαταστάσεις, στις συνδέσεις Υδρευσης Αποχέτευσης στις επιβλέψεις και στις αλλαγές Υδρομέτρων υπάρχουν εργολαβίες.
Κάναμε γνωστές σε κάθε κατεύθυνση σε όλες τις ΔΕΥΑ του Νομού μας, τις προθέσεις μας.
«Είμαστε ανυποχώρητοι και διεκδικούμε: Όλες οι υπηρεσίες λειτουργίας των ΔΕΥΑ , «Υδρευσης - Αποχέτευσης ακαθάρτων, ομβρίων και άρδευσης», νέες συνδέσεις ύδρευσης αποχέτευσης, η εικοσιτετράωρη λειτουργία του Βιολογικού, καθώς και οι διοικητικές – οικονομικές υπηρεσίες (Διοίκηση Λογιστήριο, μισθοδοσία, καταμέτρηση, τιμολόγηση, είσπραξη, τεχνικές υπηρεσίες) να στελεχωθούν με μόνιμο προσωπικό και με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.»
Σε αυτήν την κατεύθυνση οργανώσαμε τον μακρόχρονο αγώνα για σταθερές και μόνιμες θέσεις εργασίας, με κινητοποιήσεις πού είδαν το φώς της δημοσιότητας.
Οι μονιμοποιήσεις των συμβασιούχων πού διεκδικούμε αγωνιστικά, έχουν στελεχώσει τις υπηρεσίες των ΔΕΥΑ του νομού σε βάρος των εργολαβικών συνεργείων πού προωθούσαν όλες οι δημοτικές αρχές. Παράλληλα μέσα από τον αγώνα μας δημιουργήσαμε κίνημα συμπαράστασης των μόνιμων θέσεων εργασίας συγκεντρώνοντας πάνω από 2000 υπογραφές από σωματεία συλλόγους και από απλούς εργαζόμενους πολίτες.
Παρά τις συνεχόμενες παρεμβάσεις προς την δημοτική αρχή για διεκδίκηση μονιμοποίησης μέσα από πολιτική απόφαση, 26 συμβασιούχοι, εργατοτεχνικού και επιστημονικού προσωπικού κινδυνεύουν να περάσουν στην ανεργία, αφού καλούνται για πολλοστή φορά να υπερασπιστούν την εργασία τους, μέσα από τα δικαστήρια.
Λαμβάνοντας υπόψη το γερασμένο η ηλικιακά μόνιμο προσωπικό, υπάρχει βεβαιότητα ότι, δεν θα μπορέσει η ΔΕΥΑΚ να υλοποιήσει το φιλόδοξο πενταετές πρόγραμμα, αν στερηθεί των υπηρεσιών του προσωπικού πού εργάζεται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
Καλείται η δημοτική αρχή χθες και όχι αύριο, να προβεί σε ενέργειες μονιμοποίησης όλου του προσωπικού, πού εργάζεται στην ΔΕΥΑΚ, με οποιοδήποτε σχέση εργασίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να ζητήσει άμεσα γερή χρηματοδότηση του κόστους λειτουργίας και συντήρησης της ΔΕΥΑΚ, με ανάλογη μείωση της τιμολογιακής πολιτικής εφαρμόζοντας κοινωνικό τιμολόγιο για τους μακροχρόνια άνεργους και τις ευπαθείς ομάδες των συμπολιτών μας.
Τέλος εκφράζουμε τις ανησυχίες μας για την τύχη της χρηματοδότησης αντικατάστασης του κεντρικού αγωγού ύδρευσης, από το Πήδημα προς την Καλαμάτα, αφού δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα από πού θα περάσει ο αγωγός, ξεκινώντας με την λογική βλέποντας και κάνοντας.
Τώρα όσον αφορά για το νέο κτήριο πού ετοιμάζουν για τα γραφεία της ΔΕΥΑΚ, τι να πούμε. Πετάνε χρήματα για την ανακαίνιση ενός κτηρίου πού είναι επικίνδυνο για κατεδάφιση.


NEWSLETTER