Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2020 11:44

Δήμος Καλαμάτας: Πρόγραμμα βοήθειας για όσους έχουν ανάγκη (φωτογραφίες)

Γράφτηκε από τον

Ο Δήμος Καλαμάτας στηρίζει και σε αυτές τις γιορτές τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, όπως κάνει καθημερινά όλο το υπόλοιπο διάστημα.

Αυτό τονίζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Σαράντος Μαρινάκης, επισημαίνοντας ότι έχει επιδεινωθεί η κατάσταση με άτομα που έχουν ανάγκη, αλλά όχι σε βαθμό ανησυχητικό.
Δηλώνει πως είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν ακόμα περισσότερο και ότι ικανοποιούν όλα τα αιτήματα που φθάνουν, ενώ κάνει ιδιαίτερη μνεία και για τη συνδρομή στους ανθρώπους που για διάφορους λόγους δε φθάνουν στις δομές του δήμου. “Ο Δήμος Καλαμάτας είναι πάντα δίπλα στους πάσχοντες, στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Είναι σαφείς οι οδηγίες που έχουμε από τον δήμαρχο, έτσι ώστε να σταθούμε σε όλους αυτούς τους ανθρώπους”, παρατηρεί ο αντιδήμαρχος.
Για την περίοδο των Χριστουγέννων σημειώνει ότι “περισσότερο οπωσδήποτε σε αυτές τις εορταστικές ημέρες, που σε αυτούς τους ανθρώπους λείπει η θαλπωρή, στις περισσότερες των περιπτώσεων τους λείπει και η οικογένεια, τους λείπουν και οι χαρές που μπορούμε να γευτούμε η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της Καλαμάτας και της χώρας μας. Σε αυτούς έχουμε μέριμνα παραπάνω, σε ό,τι μπορούμε και ό,τι χρειάζονται να τους προσφέρουμε”.
Ειδικότερα, ο κ. Μαρινάκης ενημερώνει πως “υπάρχει προγραμματισμός για όλους αυτούς τους ανθρώπους και γεύμα όλες τις ημέρες, όπως και τα Σαββατοκύριακα να τους προσφέρεται. Το συσσίτιο που είναι πλέον των 100 μερίδων, προσφέρεται και αργίες. Εχουμε τις 150 οικογένειες που στηρίζουμε από το Παντοπωλείο μας συστηματικά και κάποιες που εκτάκτως, σύμφωνα με τις έρευνες που κάνουν οι κοινωνικές μας υπηρεσίες, και χρήζουν βοήθειας γι’ αυτές τις ημέρες. Οι δομές μας λειτουργούν όλες στη διάθεση των πασχόντων, και το Δημοτικό Ιατρείο και το Δημοτικό Φαρμακείο”.
Για την περίοδο των γιορτών υπενθυμίζει ότι “διανείμαμε με απόφαση των συλλογικών μας οργάνων 1.700 κιλά χοιρινού κρέατος για τις εορταστικές ημέρες, όπως το κάνουμε και τα Χριστούγεννα και το Πάσχα. Αυτό αφορούσε 490 οικογένειες, κάποιες και με πολλά άτομα, για να μπορέσουμε να απαλύνουμε τον πόνο τους και να τους παράσχουμε τα στοιχειώδη, που είμαστε υποχρεωμένοι και ως κοινωνία, πέρα από το θεσμικό μας ρόλο”.
Ο αντιδήμαρχος εξηγεί πως “πάντα είμαστε ανοιχτοί, γιατί υπάρχει ένας κόσμος που είτε δεν το έχει πληροφορηθεί ή για λόγους προσωπικούς ή αξιοπρέπειας δεν φθάνει στις δομές μας” και συμπληρώνει: “Εχουμε ζητήσει και από τα στελέχη μας και από την κοινωνία, από τους συνδημότες μας να μας ενημερώσουν για τέτοιες περιπτώσεις. Και δεν σας κρύβω ότι πράγματι υπάρχει ευαισθητοποίηση και μας γνωρίζουν περιπτώσεις που λαμβάνουν γνώση οι κοινωνικοί μας λειτουργοί κι ερχόμαστε και τους συνδράμουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους”. Διευκρινίζει ότι “η διανομή γίνεται κατ’ οίκον, όλες οι παροχές γίνονται κατ’ οίκον”, ενώ για το Παντοπωλείο αναφέρει πως “είναι είδη πρώτης ανάγκης, αλλά έχουμε και έναν χώρο που έχουμε απολυμάνει και καθαρίσει και στον οποίο έχουμε συγκεντρώσει και ρούχα σε καλή κατάσταση που μπορεί να φανούν χρήσιμα στους ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη”.
Στο ερώτημά μας αν με την υγειονομική κρίση έχει χειροτερέψει η κατάσταση, ο κ. Μαρινάκης παρατηρεί ότι “έχει μεταβληθεί η εικόνα, έχει επιδεινωθεί η κατάσταση, όχι σε βαθμό που να είναι ανησυχητική” και καθησυχάζει: “Εμείς είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε ακόμα περισσότερο. Οι υποδομές μας έχουν ικανότητα να υποστηρίξουν εκατοντάδες ανθρώπους, και σε παραγωγή φαγητού ικανοποιούμε όλα τα αιτήματα που φθάνουν. Και στις έκτακτες περιόδους, όπως είναι αυτή που βιώνουμε τώρα της πανδημίας, γιατί σε αυτό συνδράμει η «Βοήθεια στο σπίτι», συλλέγοντας εκείνα τα στοιχεία από την κίνηση που κάνουν κάθε μέρα στους χώρους και τα δημοτικά διαμερίσματα, όπου μεταφέρονται τα αιτήματα στις κοινωνικές μας υπηρεσίες και αυτές ανταποκρίνονται”.
Συνοψίζοντας, επισημαίνει ότι “έχουν αυξηθεί οι ανάγκες, όχι σε βαθμό που θα μπορούσε να αγγίξει τα όρια της ανησυχίας”.
Γ.Σ.