Παρασκευή, 25 Δεκεμβρίου 2020 18:24

Δήμος Καλαμάτας: Πρόταση 15 εκ. ευρώ για έργα στο “Αντ. Τρίτσης” (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Δήμος Καλαμάτας: Πρόταση 15 εκ. ευρώ για έργα στο “Αντ. Τρίτσης” (βίντεο)

Τέσσερις προτάσεις έργων, δύο της ΔΕΥΑΚ και δύο αγροτικής οδοποιίας του δήμου, που ξεπερνούν τα 15 εκ. ευρώ, κατέθεσε ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος την Τρίτη στο υπουργείο Εσωτερικών, για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”.

Πρόκειται: α) για την κατασκευή δεξαμενής στον Αγιο Ιωάννη Καρβούνη, 8.300 κυβικών, προϋπολογισμού 5.250.000 ευρώ και την εγκατάσταση 37.000 ψηφιακών υδρομέτρων στην πόλη της Καλαμάτας, προϋπολογισμού 8.250.000 ευρώ. “Αυτό θα δώσει μια δυναμική στη ΔΕΥΑΚ και τους πολίτες”, είπε ο δήμαρχος και παρατήρησε: “Κάθε πολίτης θα μπορεί να ξέρει την κατανάλωση που έχει, αν έχει διαρροή και η ΔΕΥΑΚ θα μπορεί καθημερινά να υπολογίσει το ισοζύγιο και να ενισχύει ή να μειώνει όπου χρειάζεται μέσα από τις γεωτρήσεις την παροχή νερού. Ολα αυτά δημιουργούν ένα πλέγμα προτάσεων που έχει καταθέσει η ΔΕΥΑΚ και θα την τοποθετήσει σε μια άλλη εποχή, ψηφιακή, καθώς έχουμε τηλεδιαχείριση και τηλεέλεγχο των αντλιοστασίων και των γεωτρήσεων και δημιουργούνται πολύ σοβαρές υποδομές για τη ΔΕΥΑΚ”.
β) Δύο προτάσεις του δήμου που αφορούν την αγροτική οδοποιία της Δημοτικής Ενότητας Καλαμάτας, προϋπολογισμού 1.087.000 ευρώ και την αγροτική οδοποιία των Δ.Ε. Αριος, Αρφαρών και Θουρίας, προϋπολογισμού 1.060.000 ευρώ.
“Αν σε αυτά προσθέσουμε την αγροτική οδοποιία που υλοποιείται, 1.062.000 ευρώ από το πρόγραμμα “Φιλόδημος”, τις 3 εργολαβίες που πρόκειται να γίνουν σε καθεμία Δ.Ε. 74.400 ευρώ η καθεμία, την εργολαβία του “Ανταίου” και την ενίσχυση της αγροτικής οδοποιίας στη Δ.Ε. Καλαμάτας, θα γίνουν πάρα πολλές παρεμβάσεις στους αγροτικούς δρόμους”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.
Με την ευκαιρία, ο κ. Βασιλόπουλος ενημέρωσε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν καταθέσει και το φάκελο στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” για την αντισεισμική θωράκιση, τον πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο έλεγχο και τις επισκευές.
Ο δήμαρχος πληροφόρησε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα συναντήθηκε με τη Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ για τα νέα προγράμματα που θα έρθουν, τη Διαχειριστική Αρχή του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης” και την Επιτροπή “Ελλάδα 2021”, για να προετοιμάσουν την πρόταση που θα καταθέσει ο δήμος στο “Αντώνης Τρίτσης” για τις επετειακές εκδηλώσεις.
Για τη συνάντηση με τον γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλη Σταυριανουδάκη ενημέρωσε ότι συζήτησαν για ζητήματα για την καθημερινότητα των δήμων, για χρηματοδοτήσεις που πρέπει να τρέξουν. Επεσήμανε πως υπάρχει μια καθυστέρηση για την εργολαβία του “Ανταίου”, για βελτιώσεις δρόμων στα χωριά του Ταϋγέτου, αλλά ανέφερε πως σύντομα θα λυθεί. Επίσης, είπε ότι συνομίλησαν και για τον τρόπο που το υπουργείο αντιμετωπίζει την ενίσχυση των δήμων, έκανε λόγο για ενίσχυση πάρα πολύ σημαντική, αναφέροντας ότι “στο δήμο θα έρθουν 600.000 ευρώ και πλέον ΚΑΠ -έχουν έρθει 3 επιπλέον ΚΑΠ-, έτσι μπορούμε να αναπληρώσουμε την απώλεια εσόδων από δημοτικούς πόρους που ήταν 2,4 εκ. ευρώ, ενώ συζητήσαμε και για τον νέο εκλογικό νόμο για την αυτοδιοίκηση, που θα έρθει”.
Τέλος, ο δήμαρχος συζήτησε με τον γ.γ. την πορεία των έργων του δήμου, αλλά και το πλάνο που ο δήμος έχει για τη διεκδίκηση έργων το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με τον κ. Βασιλόπουλο, ο οποίος είναι και μέλος της επιτροπής προετοιμασίας του νέου ΕΣΠΑ στην ΚΕΔΕ, ιδιαίτερη αναφορά υπήρξε και στις πολιτικές προτεραιότητες που θέτει το νέο ΕΣΠΑ Προγραμματικής Περιόδου 2021- 2027, οι συζητήσεις για το οποίο έχουν ξεκινήσει.
Γ.Σ.


NEWSLETTER