Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2020 13:04

Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας: Σε επόμενη συνεδρίαση απαντήσεις στις ανησυχίες για το αεροδρόμιο

Γράφτηκε από τον

Στην πρώτη ή τη δεύτερη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας το 2021 θα συζητηθεί το θέμα της λειτουργίας Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων από ισραηλινή εταιρεία, στο αεροδρόμιο της 120 ΠΕΑ.

Αυτό συμφωνήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, με τηλεδιάσκεψη, το βράδυ της Δευτέρας, όπου το σοβαρό αυτό θέμα κυριάρχησε πριν από την ημερήσια διάταξη και εκφράστηκε έντονος προβληματισμός κι ανησυχία για την αιφνιδιαστική απόφαση λειτουργίας του Κέντρου Εκπαίδευσης – και κυρίως για την επικείμενη (αρνητική) επίδρασή του στην τουριστική προοπτική του τόπου μας και στην προσδοκώμενη αναβάθμιση του πολιτικού αεροδρομίου Καλαμάτας “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος”, για την οποία υπάρχουν κυβερνητικές διαβεβαιώσεις.

Στη διαδικασία του ελέγχου, από τις μειοψηφίες, επικεφαλής και συμβούλους, υπήρξε καταιγισμός ερωτήσεων (πάνω από 40), ενώ ζητήθηκε και η συζήτηση του θέματος εκτός ημερήσιας διάταξης και η έκδοση απόφασης - έκφραση γνώμης του Συμβουλίου.
Τελικά αποφασίστηκε, όπως δεσμεύτηκε ο δήμαρχος Θαν. Βασιλόπουλος, το σοβαρό αυτό θέμα να συζητηθεί στην πρώτη ή στη δεύτερη μέσα στο 2021 συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ ο δήμαρχος επανέλαβε τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας ότι το Κέντρο δεν θα επιφέρει μεγαλύτερη ηχορύπανση και πως δεν θα επηρεάσει τη λειτουργία του πολιτικού αεροδρομίου.

Αναλυτικά, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Κοσμόπουλος ανέφερε ότι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, στη συνάντησή του με τον δήμαρχο, υποσχέθηκε ότι δεν θα επηρεαστεί η λειτουργία του πολιτικού αεροδρομίου και δεν θα υπάρξει ηχορύπανση. Και ρώτησε τον δήμαρχο: “Ποια εχέγγυα σας παρουσίασε; Είναι τυχαίο που καθυστερεί η αναβάθμιση του πολιτικού αεροδρομίου;”. Και ζήτησε από το δήμαρχο να φέρει το σοβαρό αυτό θέμα ως τακτικό θέμα στην επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου.
Ο επικεφαλής του “Πρότυπου Δήμου” Βασίλης Τζαμουράνης δήλωσε πως εξεπλάγη όταν έμαθε ότι πέρασε από τη Βουλή η δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης Πτήσεων. Υπενθύμισε ότι στις 24 Ιουνίου είχε κάνει ερώτηση στο Συμβούλιο και ο δήμαρχος “μας είχε πει ότι παρακολουθεί στενά το θέμα και θα μας ενημερώσει”. Παρατήρησε ότι “όλοι μας αιφνιδιαστήκαμε με την απόφαση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας” και μεταξύ άλλων απηύθυνε τις ακόλουθες ερωτήσεις: “Πόσες επιπλέον πτήσεις θα γίνονται; Πόσοι ξένοι πιλότοι θα μετεκπαιδεύονται; Τι είδους αναβάθμιση θα γίνει στην 120 ΠΕΑ; Τι ηχορύπανση προκαλούν τα νέα αεροπλάνα; Τι θα γίνει με το νέο ραντάρ που θα επιτρέπει στο αεροδρόμιο να λειτουργεί και από τις δύο κατευθύνσεις; Τι ορίζουμε ως θερινή περίοδο που θα μειώνονται οι πτήσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης; Τι αντισταθμιστικά οφέλη θα αποσπάσει η πόλη; Δεσμεύεται η κυβέρνηση ότι θα αναβαθμίσει το πολιτικό αεροδρόμιο, που είναι ο μοχλός ανάπτυξης; Πήραμε δέσμευση για την παραχώρηση χώρου από το υπουργείο για το περιβαλλοντικό πάρκο του Νέδοντα και για το μέλλον του στρατοπέδου;”.
Η επικεφαλής της παράταξης “Καλαμάτα Ξεκινάμε” Μαρία Οικονομάκου είπε ότι “δεν μπορούμε να εκφέρουμε άποψη, αφού δεν μας έχει γίνει ενημέρωση”.
Ο επικεφαλής του “Ανοιχτού Δήμου” Μανώλης Μάκαρης είπε ότι το θέμα του Κέντρου Εκπαίδευσης στην 120 ΠΕΑ θα έπρεπε να είναι ξεχωριστό θέμα και να γίνει συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης και με τοποθετήσεις των συμβούλων. Μεταξύ άλλων απηύθυνε τα ακόλουθα ερωτήματα στον δήμαρχο: “Πού εντοπίζει, πού είναι μετρήσιμα τα οφέλη; Εχουμε δει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις; Τι γίνεται με την ηχορύπανση και την αέρια ρύπανση; Θα ενεργοποιηθεί το καταργημένο πεδίο βολής στη Σχίζα; Εχετε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου; Δεν έπρεπε να επιφυλαχθείτε στον υπουργό; Ρωτήθηκαν η τοπική κοινωνία, οι φορείς, οι εργαζόμενοι στον τουρισμό;”.
Η επικεφαλής της παράταξης “Καλαμάτα Τόπος Ζωής” Τόνια Κουζή δήλωσε ότι εξεπλάγη και αυτή με την ανακοίνωση δημιουργίας του Κέντρου Εκπαίδευσης. Στάθηκε στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και εξέφρασε την ανησυχία της ότι η αύξηση των πτήσεων μειώνει τα πολιτικά αεροσκάφη. Αναρωτήθηκε πώς θα ενισχύσουμε το τουριστικό προφίλ και εκτίμησε πως η Τουριστική Επιτροπή πρέπει να πάρει θέση, όπως και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Δημήτρης Οικονομάκος, αντιδρώντας στη δημιουργία του Κέντρου Εκπαίδευσης, είπε ότι του έκανε εντύπωση που δεν έφερε το θέμα για συζήτηση η δημοτική αρχή, και παρατήρησε πως είναι μείζον θέμα και θα μας απασχολεί για 10ετίες. Υποστήριξε ότι “πρέπει να εναντιωθεί το Δημοτικό Συμβούλιο, μιλάμε για νέα νατοϊκή βάση”, είπε ότι το Ισραήλ έχει δυνάμεις κατοχής σε 4 χώρες, εκτίμησε πως αποτελεί μαγνήτη για βομβαρδισμούς στην πόλη και ανέφερε ότι τη συζήτηση την άνοιξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Ο σύμβουλος της μειοψηφίας Μιχάλης Αντωνόπουλος ζήτησε να συζητηθεί εκτός ημερήσιας διάταξης το θέμα και είπε πως πρέπει να υπάρξει ενημέρωση για την περιβαλλοντική μελέτη και τις επιπτώσεις. Εκτίμησε ότι είναι πολύ σοβαρό θέμα για τις επόμενες γενιές και ζήτησε “να εκφέρει άποψη σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο, να προλάβουμε την υπογραφή” της λειτουργίας του Κέντρου Εκπαίδευσης.

“ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΣΤΕ;”
Ο σύμβουλος του “Ανοιχτού Δήμου” Χρήστος Αναστασόπουλος παρατήρησε ότι “πέρα από τις όποιες αναταράξεις προκαλεί στην κεντρική πολιτική σκηνή, η με fast track διαδικασίες δρομολόγηση ανάθεσης του Διεθνούς Κέντρου Αεροπορικής Εκπαίδευσης σε εταιρεία ισραηλινών συμφερόντων έχει για την περιοχή μας ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δεδομένου πως η Καλαμάτα θα είναι η έδρα του”. Και έθεσε μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα ερωτήματα στον δήμαρχο: “1) Γιατί δεν διαμαρτύρεστε για αυτή την αιφνιδιαστική, χωρίς ενημέρωση από ειδικούς και χωρίς διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και τους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης απόφαση; Γιατί ανέχεστε να υποτιμώνται τόσο οι συνδημότες μας όσο και το Δημοτικό μας Συμβούλιο; 2) Κατά τη διάρκεια της σχετικής ενημέρωσης που είχατε, ρωτήσατε για πόσες χιλιάδες ώρες πτήσεων επιπλέον των υφισταμένων γίνεται λόγος στη συμφωνία; Και αυτή η αύξηση της πτητικής δραστηριότητας, πόση ηχορύπανση συνεπάγεται και τι αντίκτυπο έχει στο περιβάλλον, ως αποτέλεσμα των ρύπων που θα εκλύονται στην ατμόσφαιρα; 3) Αληθινά θεωρείτε πως η εξέλιξη αυτή δεν θα σταθεί εμπόδιο στην αναβάθμιση του πολιτικού αεροδρομίου; Θεωρείτε απίθανο να οδηγήσει στην υποβάθμισή του και στην περιορισμένη λειτουργία του; Ποια είναι η επίσημη θέση των αρμοδίων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών καθώς και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΕ) επί του θέματος; 4) Στους όρους της συμφωνίας προβλέπεται η δυνατότητα εκπαίδευσης με μαχητικά αεροσκάφη ή η περαιτέρω αναβάθμιση του πεδίου βολής της Σχίζας, που σημειωτέον τυγχάνει περιοχή ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000; 5) Πιστεύετε πως η δημιουργία αυτού του Κέντρου συνάδει με το εγχείρημα τουριστικής ανάπτυξης του δήμου μας, όταν κατά κοινή ομολογία αυτή συνιστά τον βασικό πυλώνα ανάπτυξης της περιοχής μας;”.
Απαντώντας, ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος συμφώνησε “να ζητήσουμε συγκεκριμένες απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις” και δεσμεύτηκε “να το φέρουμε στην επόμενη, στην πρώτη ή δεύτερη συνεδρίαση”. Είπε ότι ζήτησε κι έλαβε ενημέρωση από τον υπουργό για την αναβάθμιση εγκαταστάσεων και πτητικών μέσων της 120 ΠΕΑ. Είπε ότι ο υπουργός τον ενημέρωσε πως δεν θα υπάρχει μεγαλύτερη ηχορύπανση, καθώς θα υπάρχουν προσομοιωτές και πιο αθόρυβα αεροπλάνα, και ότι δεν πρόκειται να επηρεαστεί το πολιτικό αεροδρόμιο, όπως γίνεται και στη Σούδα της Κρήτης και στο αεροδρόμιο “Μακεδονία”. Ζήτησε να εστιάσουμε στο θέμα της αναβάθμισης του πολιτικού αεροδρομίου, στην αύξηση των θέσεων στάθμευσης των αεροσκαφών, ενώ ανέφερε πως θα έρθει ο νέος αναβαθμισμένος πύργος ελέγχου. Είπε ότι ήδη εκπαιδεύονται αλλοδαποί πιλότοι στην 120 ΠΕΑ, έκανε λόγο για διεθνή προβολή της Καλαμάτας, και στο ερώτημα - δίλημμα ότι θα πρέπει ή να αναβαθμιστεί ή να φύγει η 120 ΠΕΑ, απάντησε ότι η αναβάθμισή της έχει μόνο να προσφέρει.


NEWSLETTER