Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2021 08:12

Ενστάσεις για σύμβαση αναπλάσεων από Μικρή Μαντίνεια έως Κιτριές

Γράφτηκε από τον
Ενστάσεις για σύμβαση αναπλάσεων από Μικρή Μαντίνεια έως Κιτριές

 

Τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, των Δήμων Καλαμάτας και Δυτικής Μάνης και του αναπτυξιακού οργανισμού “Πάρνωνας ΑΕ”, για την επικαιροποίηση των μελετών και την υλοποίηση του έργου ανάπλασης του παραλιακού μετώπου από τη Μικρή Μαντίνεια μέχρι τις Κιτριές, ενέκρινε χθες με τηλεδιάσκεψη, η Οικονομική Επιτροπή του δήμου της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Το κόστος των μελετών που θα εκπονήσει η “Πάρνωνας ΑΕ” είναι 426.907,20 ευρώ , ενώ το έργο προϋπολογισμού 9 εκ. ευρώ θα το υλοποιήσει η Περιφέρεια, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”.

Πρόκειται για την ανάπλαση στις περιοχές της παραλιακής Αβίας και στη Μικρή Μαντίνεια, όπου τα προηγούμενα χρόνια έγινε έργο αντιδιαβρωτικής προστασίας.

 

ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ

Από τις μειοψηφίες εκφράστηκαν επιφυλάξεις και διαφωνίες, γιατί τις μελέτες δεν τις εκπονεί η Αναπτυξιακή Μεσσηνίας, για το υψηλό κόστος των μελετών και γιατί το έργο δεν το υλοποιεί ο δήμος, καθώς και προβληματισμοί και ανησυχίες που το πρόβλημα διάβρωσης των ακτών μεταφέρεται πιο δίπλα από κει που έγιναν οι παρεμβάσεις. Λόγω της διαφωνίας του για τη συνεργασία με την “Πάρνωνας ΑΕ”, ο επικεφαλής του “Πρότυπου Δήμου” Βασίλης Τζαμουράνης καταψήφισε τη σύναψη της προγραμματικής σύμβασης.

Ειδικότερα, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Κοσμόπουλος ζήτησε οι μελέτες να περάσουν από την Οικονομική Επιτροπή και από το Δημοτικό Συμβούλιο, κυρίως η αρχιτεκτονική μελέτη πριν θεωρηθούν. Επεσήμανε ότι “αν δεν μελετηθεί ο Μεσσηνιακός Κόλπος, ο μυχός στο σύνολό του, θα παρατηρηθούν τοπικά προβλήματα διάβρωσης και τα προβλήματα θα μεταφερθούν πιο δίπλα”.

Ο επικεφαλής του “Πρότυπου Δήμου” Βασίλης Τζαμουράνης παρατήρησε ότι “αν έκανε ο δήμος το έργο, θα γινόταν πιο σύντομα και πιο σίγουρα”. Εξέφρασε ανησυχίες ότι “το πρόβλημα της διάβρωσης δεν αντιμετωπίστηκε στην ολότητά του, ο κυματισμός δημιούργησε προβλήματα ανάντι” και αναφέρθηκε στη μεγάλη κατάπτωση μεταξύ “Μεσσίνιαν Μπέι” και Μικρής Μαντίνειας όπου δεν έχει γίνει τίποτα. Ακόμα, εξέφρασε επιφυλάξεις για όρους της προγραμματικής σύμβασης και ανέφερε πως ο δήμος θα δώσει μηχανικούς στην Περιφερειακή Ενότητα για να επιβλέψει το έργο.

Η επικεφαλής της παράταξης “Καλαμάτα Ξεκινάμε” Μαρία Οικονομάκου παρατήρησε ότι θα υπάρξει πρόβλημα στο δρόμο μετά το “Μεσσίνιαν Μπέι” και πως “οι οικισμοί έχασαν την ομορφιά τους κι έγιναν απέραντα πάρκινγκ”.

Η πρόεδρος της Μικρής Μαντίνειας Μαρία Χρονοπούλου, αφού εξέφρασε τη χαρά της που θα συμπεριληφθεί και η περιοχή στο έργο, σημείωσε ότι “υπάρχει σοβαρό πρόβλημα διάβρωσης, με καθιζήσεις και προβλήματα μεταξύ της Μικρής Μαντίνειας και του Αρχοντικού. Είναι ελλιπές το έργο, το πρόβλημα μεταφέρεται. Θα έχει πρόβλημα η Καλαμάτα”. Και ζήτησε να μην μικρύνει ο δρόμος στη Μικρή Μαντίνεια και “να γίνει μελέτη ξεχωριστά για κάθε περιοχή, γιατί η καθεμία έχει τα δικά της προβλήματα”.

Ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος υπερασπίστηκε την υλοποίηση του έργου από την Περιφέρεια και απάντησε πως “θα παρακολουθούμε στενά την πορεία των μελετών”. Ανέφερε ότι δεν μπορεί να γίνει έργο αντιδιαβρωτικής προστασίας από τη συγκεκριμένη πρόσκληση και παραδέχθηκε πως “θα πρέπει να υλοποιήσουμε μελέτες κι έργα αντιδιαβρωτικής προστασίας”.

 

ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Στην εισήγηση επισημαίνεται ότι “σήμερα, για την κατασκευή των έργων ανάπλασης απαιτείται η επικαιροποίηση των υφιστάμενων μελετών. Επιπλέον, για την αναβάθμιση των περιοχών περί την παραλιακή ζώνη, είναι αναγκαίο να κατασκευαστούν έργα ανάπλασης και αποκατάστασης πεζοδρομίων, κοινόχρηστων χώρων και τμημάτων του κύριου οδικού δικτύου, αλλά και κάθετων οδών πρόσβασης που δεν περιλαμβάνονται στις υφιστάμενες μελέτες που έχουν εκπονηθεί και αφορούν συνοπτικά στα ακόλουθα:

• Κοινόχρηστοι χώροι στο Δήμο Καλαμάτας σε έκταση περίπου 4 στρ., όπου απαιτούνται πλακοστρώσεις, πεζοδρομήσεις, διαμόρφωση ευκολιών πρόσβασης ΑΜΕΑ, τοποθέτηση εξοπλισμού συλλογής μικροαπορριμμάτων και ηλεκτροφωτισμού.

• Ανάπλαση / αποκατάσταση / ανακατασκευή υφιστάμενου πεζοδρομίου στην περιοχή Σάνταβας (δάπεδα, ηλεκτροφωτισμός - παρτέρια κ.λπ.), σε μήκος περίπου 350 μέτρων.

• Βελτίωση εισόδου Κιτριών (από διασταύρωση προς Καλλιανέικα έως αρχή ανάπλασης πλατείας Κιτριών) σε μήκος περίπου 380 μέτρων με την αποκατάσταση της οδοστρωσίας και την κατασκευή αντιολισθηρής ασφαλτικής στρώσης κυκλοφορίας.

• Βελτίωση πρόσβασης (κατασκευή πλακόστρωτου) παραλίας Ακρογιαλίου σε μήκος 100 μέτρων περίπου (τμήμα οδού προς τη Μεγάλη Μαντίνεια).

• Ανάπλαση πλατείας Δημοτικού Σχολείου Παλιόχωρας, εκτάσεως περίπου 100 τ.μ.

• Ανάπλαση πλατείας στην εκκλησία Παλιόχωρας, εκτάσεως περίπου 50 τ.μ. και βελτίωση προσβάσεων προς την παραλία, δυτικά από την πλατεία.

• Διαμόρφωση / αποκατάσταση προσβάσεων στο μέτωπο της ανάπλασης με πλακόστρωση ή ασφαλτόστρωση κ.λπ. σε διάφορες θέσεις.

• Αποκατάσταση / κατασκευή νέων στάσεων λεωφορείου, ώστε να είναι συμβατές με τις παρεμβάσεις της μελέτης, κατασκευή έργων υποδοχής / τοποθέτησης κάδων απορριμμάτων με λιθόκτιστες κατασκευές και αποκατάσταση οδοστρώματος σε διάφορα τμήματα του κύριου οδικού άξονα από τη Μικρή Μαντίνεια έως τη Σάνταβα”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER