Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2021 12:34

Δακοκτονία σε 62 από τις 70 κοινότητες του Δήμου Μεσσήνης

Γράφτηκε από την

Θετικά αποφάσισε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης για την υλοποίηση του φετινού προγράμματος δακοκτονίας σε 62 από τις 70 κοινότητες του δήμου, στην πρώτη του διά περιφοράς συνεδρίαση για το νέο χρόνο.

Η απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία, με τις ψήφους της δημοτικής αρχής και του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου Γιώργου Τσώνη. Η μείζων μειοψηφία διαφοροποιήθηκε, γιατί μετά τη συγκέντρωση υπογραφών από 133 παραγωγούς του Χατζή και την επίσκεψη αντιπροσωπείας τους χθες στο δήμαρχο Γιώργο Αθανασόπουλο, ο αντιδήμαρχος Τάσος Παπαγεωργίου εισηγήθηκε να μην ληφθεί υπόψη η αρνητική γνωμοδότηση (με πλειοψηφία 3-2) του Τοπικού Συμβουλίου Χατζή, και να υλοποιηθεί κανονικά το πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου της ελιάς.
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι ελαιοπαραγωγοί οι οποίοι απαίτησαν να γίνει δακοκτονία και στην περιοχή τους, ξεπερνούν το 51% του συνόλου των παραγωγών στο Χατζή και παράγουν μεγάλες ποσότητες ελαιολάδου.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Νίκος Κοτταρίδης τόνισε πάντως ότι σε μια αντιπροσωπευτική δημοκρατία δεν μπορεί να αγνοείται η εισήγηση του τοπικού συμβουλίου. Σημείωσε ακόμη πως και άλλες κοινότητες διαφοροποιήθηκαν και οι αρνητικές εισηγήσεις των τοπικών συμβουλίων τους έγιναν δεκτές, πλην αυτής της κοινότητας Χατζή και κατέληξε λέγοντας ότι η παράταξή του συντάσσεται με τα θεσμικά όργανα, οπότε και με την αρνητική εισήγηση του Τοπικού Συμβουλίου Χατζή, το οποίο αντιπροσωπεύει την πλειονότητα των κατοίκων.
Να αναφέρουμε ότι σε σύνολο 70 κοινοτήτων αρνητικά εισηγήθηκαν οι 9, οι οποίες είναι: η Τ.Κ. Πολυλόφου από τη Δημοτική Ενότητα Ανδρούσας, οι κοινότητες Βουταίνης, Πουλιτσίου και Στρεφίου από τη Δημοτική Ενότητα Αριστομένους, η κοινότητα Χατζή από τη Δημοτική Ενότητα Βουφράδων και οι κοινότητες Δροσιάς, Κοκκίνου, Λυκίσσης και Νερόμυλου από τη Δημοτική Ενότητα Πεταλιδίου.
Μετά τη χθεσινή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης, στη φετινή δακοκτονία θα συμμετέχουν οι 62 κοινότητες, ενώ δεν θα γίνουν ψεκασμοί στις 8 από τις 9, που τα τοπικά τους συμβούλια γνωμοδότησαν αρνητικά.
Ν.Κ.