Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2021 14:33

Δήμος Οιχαλίας: Καταγγελία Ρεϊτζόπουλου για τις ανεμογεννήτριες στο Λύκαιον όρος

Γράφτηκε από την
Δήμος Οιχαλίας: Καταγγελία Ρεϊτζόπουλου για τις ανεμογεννήτριες στο Λύκαιον όρος

Την εγκατάσταση συγκροτήματος “μαμούθ” με πάνω από 72 ανεμογεννήτριες, που εγκαθίσταται στα όρια του Δήμου Οιχαλίας με “θέα” το ναό του Επικούριου Απόλλωνα, καταγγέλλει ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Ρεϊτζόπουλος, επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” στο δήμο.

Και ζητεί την κατεπείγουσα σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Οιχαλίας, με μοναδικό θέμα την ενημέρωση για το ζήτημα αυτό και απόφαση αποτροπής οποιασδήποτε ενέργειας.
Χαρακτηριστικά ο κ. Ρεϊτζόπουλος αναφέρει ότι “δεν πρόλαβε να ανακοινωθεί το κλείσιμο του λιγνιτικού κέντρου Μεγαλόπολης και μέσα σε λίγες μέρες, τον περασμένο Δεκέμβριο, υποβλήθηκαν νέες αιτήσεις για 837MW στη Μεγαλόπολη και για πάνω από 800MW στα δύο μεγάλα συγκροτήματα, στο Μαίναλο και το Λύκαιον όρος. Φουντώνουν, λοιπόν, στην Πελοπόννησο τεράστια αιολικά και φωτοβολταϊκά βιομηχανικά συγκροτήματα. Στόχος, σύμφωνα με δηλώσεις του πρώην περιφερειάρχη κ. Τατούλη, να ξεπεράσουν οι ΑΠΕ στην Πελοπόννησο τα 12.000 MW”. Ακόμα, δηλώνει ότι “εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Λύκαιο όρος και την ευρύτερη περιοχή του ναού Επικούριου Απόλλωνος, ναού Πανός, ποταμού της Νέδας, Κάστρου της Είρας και αρχαιοτήτων Φιγαλείας. Συντασσόμαστε με την Ομοσπονδία Συλλόγων Χωριών Ορεινής Μεσσηνίας «Ο Επικούριος Απόλλων», με τους συλλόγους και τους κατοίκους και καλούμε σε επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα για την αποτροπή της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην περιοχή του Λυκαίου όρους, με τεράστια αρχαιολογική σημασία και με οπτική επαφή με τον Επικούριο Απόλλωνα”.
Ο κ. Ρεϊτζόπουλος παρατηρεί πως “οι ιδιοκτήτες των αιολικών συγκροτημάτων και οι κυβερνήσεις που τους υπηρετούν, δεν υπολογίζουν τίποτε. Δεν υπολογίζουν ούτε τοπία, που οι ίδιοι οι αστικοί θεσμοί έχουν χαρακτηρίσει ως τοπία Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους Διεθνούς Εμβέλειας και ως Περιοχές Απολύτου Προστασίας. Δεν υπολογίζουν παραδοσιακούς οικισμούς, ειδικές ζώνες διατήρησης, ειδικές ζώνες προστασίας, Natura κ.λπ. Ξεφυτρώνουν σε περιοχές που επλήγησαν από πυρκαγιές και έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες. Δεν είναι λοιπόν υπερβολή ότι θα διαμορφωθεί ένα δάσος ανεμογεννητριών, πυλώνων υψηλής τάσης και γραμμών μεταφοράς ενέργειας υπερυψηλής τάσης, με τεράστιους εκβραχισμούς για να ανοιχτούν οι δρόμοι, να φτάσουν οι ανεμογεννήτριες στις βουνοκορφές, να στηθούν οι βάσεις στήριξης των ανεμογεννητριών, να γίνουν τα δίκτυα μεταφοράς στους υποσταθμούς, κ.λπ.”.


NEWSLETTER