Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2021 16:02

Η έλλειψη περιβαλλοντικών όρων πρόβλημα για Μαραθόλακκα

Γράφτηκε από τον

 “Δεν τηρούνται οι όροι της ΑΕΠΟ (απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων), η προσωρινή αποθήκευση εκτελείται σε μη αδειοδοτημένο χώρο”, επισημαίνει η υπηρεσιακή επιτροπή παραλαβής του Δήμου Καλαμάτας για τη διαχείριση των απορριμμάτων στη Μαραθόλακκα.

Για το λόγο αυτό η υπηρεσιακή επιτροπή δεν ενέκρινε το πρωτόκολλο προσωρινής παραλαβής των εργασιών της σύμβασης με την εταιρεία “Ηλέκτωρ” για τον Δεκέμβριο του 2020 και αυτό αναγκάστηκε να το κάνει η πλειοψηφία της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου στη χθεσινή συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη.
Το πρόβλημα με τα χιλιάδες δεματοποιημένα σκουπίδια σε χώρο που δεν μπορούν να πάρουν ΑΕΠΟ, παραδέχθηκε ο δήμαρχος Θαν. Βασιλόπουλος. Οι παρατάξεις των μειοψηφιών που καταψήφισαν την έγκριση του πρωτοκόλλου, επέκριναν δριμύτατα τη δημοτική αρχή. Ο Β. Τζαμουράνης παρατήρησε ότι “δεν θα συνηγορήσουμε και δεν θα γίνουμε συμμέτοχοι στην παράνομη δραστηριότητα”.

ΔΗΛΩΣΗ ΜΑΚΑΡΗ

Δικαιωμένη για το θέμα της Μαραθόλακκας δηλώνει η παράταξη “Ανοιχτός Δήμος - Ενεργοί Πολίτες”.
Ο επικεφαλής της Μαν. Μάκαρης παρατηρεί ότι “η διαχείριση των απορριμμάτων στην Μαραθόλακκα είναι επιζήμια περιβαλλοντικά και με τη σφραγίδα του Δήμου Καλαμάτας, αφού η αρμόδια υπηρεσιακή επιτροπή του δήμου αρνείται να παραλάβει τις παρεχόμενες υπηρεσίες του αναδόχου στη Μαραθόλακκα”. Και προσθέτει πως “η παράταξή μας ήδη από την προηγούμενη αυτοδιοικητική περίοδο είχε θέσει ως κορυφαίο θέμα την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής βλάβης που προκαλεί η συγκεκριμένη διαχείριση. Και τότε είχαμε τονίσει, αλλά και τώρα θα πρέπει να τονίσουμε ότι η μείωση των απορριμμάτων, η διαλογή στην πηγή, η ανακύκλωση και η κομποστοποίηση των οργανικών είναι οι -διεθνώς αποδεδειγμένες- ορθές πρακτικές που οφείλει ο Δήμος Καλαμάτας να ακολουθήσει για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος όσον αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων. Επιπλέον ο δήμος οφείλει να απαιτήσει την επιτέλεση επιπρόσθετων εργασιών από τον ανάδοχο για τη διακοπή της συνεχιζόμενης ρύπανσης”.
Γ.Σ.