Κυριακή, 21 Φεβρουαρίου 2021 09:18

Καθυστερεί το ΣΒΑΚ Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον

Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) του Δήμου Καλαμάτας, που υπηρετεί το όραμα της αναβάθμισης της ποιότητας ζωής μέσα στην πόλη και της εξυπηρέτησης των εναλλακτικών μορφών κίνησης – μετακίνησης (πεζοί, ποδήλατα, μέσα μαζικής μεταφοράς), έχει ακόμα δρόμο.

Η δημοτική αρχή μέσα στο επόμενο διάστημα πρόκειται να αναθέσει την εκπόνηση κυκλοφοριακής μελέτης που θα βοηθήσει το έργο του ΣΒΑΚ. Αυτό ανακοίνωσε χθες σε δήλωσή του ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος. Παρατήρησε ότι η μελέτη αυτή θα προσδιορίζει την ελεγχόμενη στάθμευση και θα προτείνει χώρους στάθμευσης στην πόλη, λαμβάνοντας υπόψη τα έργα ανάπλασης στην οδό Αναγνωσταρά και στην πλατεία Υπαπαντής, με τα οποία θα χαθούν θέσεις στάθμευσης. Διευκρίνισε ότι στόχος θα είναι να εξυπηρετηθούν και οι περίοικοι, προκειμένου να μπορούν να σταθμεύουν τα αυτοκίνητά τους.
Με αφορμή την ηλεκτρονική δημόσια διαβούλευση για τα παραδοτέα της α’ φάσης του ΣΒΑΚ του δήμου, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη, ο κ. Βασιλόπουλος επεσήμανε ότι η στρατηγική του Σχεδίου, που ακολουθεί τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθορίζει ότι το κέντρο της κάθε πόλης ανήκει στους πολίτες και όχι στα αυτοκίνητα.
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης παρατήρησε ότι όλες οι προτάσεις που έγιναν από επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, συμβούλους φορέων και πολίτες, θα αξιολογηθούν από τον μελετητή και την Ομάδα Εργασίας και θα ενσωματωθούν στην τελική μορφή του σχεδίου των παραδοτέων της α’ φάσης, τα οποία θα εγκριθούν από την Οικονομική Επιτροπή.
Στον ιστότοπο του ΣΒΑΚ Καλαμάτας (https://svak.kalamata.gr), και συγκεκριμένα στην ενότητα "Διαβουλεύσεις", έχουν αναρτηθεί όλα τα παραδοτέα της α' φάσης (έκθεση, σχέδια, παραρτήματα, κλπ.). Οποιοσδήποτε το επιθυμεί μπορεί να καταθέτει τις προτάσεις του στη σχετική ενότητα.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ
Από τις προτάσεις που έχουν καταθέσει πολίτες στη διαβούλευση, στον συγκεκριμένο ιστότοπο του ΣΒΑΚ, παρουσιάζουμε ενδεικτικά:
- “Η χρήση του ποδηλάτου σε μια πόλη όπως η Καλαμάτα, με ιδανικό ανάγλυφο και κατέχοντας μια από τις πρώτες θέσεις στις συνολικές ημέρες ηλιοφάνειας στην Ελλάδα, θα έπρεπε να είναι αυτοσκοπός και η πόλη θα έπρεπε να επενδύσει πόρους, ιδέες και προσπάθεια για να πετύχει πολύ μεγάλα ποσοστά χρήσης του ποδηλάτου. Σε αυτό το πνεύμα προτείνεται: Ο σχεδιασμός από τον δήμο -και η χρηματοδότησή του προφανώς, έστω και με ίδιους πόρους- ενός προγράμματος εξοικείωσης των μαθητών του Δημοτικού, για χρήση του ποδηλάτου στην καθημερινότητά τους”.
- “Οι κάτοικοι της πόλης, όσοι επιθυμούν, θα πρέπει να μπορούν να κυκλοφορούν με ποδήλατο για τις δουλειές τους, αλλά και για οποιαδήποτε άλλη μετακίνηση σε όλους τους δρόμους της πόλης, χωρίς απαγορεύσεις ή φόβο. Δηλαδή, σε μια πόλη που ενθαρρύνει την ποδηλατοκίνηση πρέπει να μπορεί να φτάσει το ποδήλατο σε κάθε σημείο της πόλης και όχι μόνο στους υπάρχοντες ποδηλατόδρομους”.
- “Ενα σχέδιο πεζοδρόμησης όλου του ιστορικού κέντρου ανατολικά από την Φραγκόλιμνα έως το ποτάμι του Νέδοντα και βόρεια από την πλατεία Υπαπαντής έως την 23ης Μαρτίου θα ήταν μία πλήρης ανάπλαση. Φυσικά αυτή η ανάπλαση συνοδευόμενη και με ποδηλατόδρομο που θα ξεκινάει απο το Κάστρο της Καλαμάτας θα κατεβαίνει στην οδό Υπαπαντής και θα διασχίζει όλο το ιστορικό κέντρο”.
- “Ενίσχυση της χρήσης ποδηλάτου ως μέσο μετακίνησης και όχι μόνο ως μέσο ψυχαγωγίας και αθλητισμού, με επέκταση των ποδηλατοδρόμων εντός της πόλης και όχι μόνο περιμετρικά αυτής. Θα μπορούσαν να επιλεγούν οδοί, οι οποίες ούτως ή άλλως λόγω του ότι είναι αρκετά στενές δεν εξυπηρετούν την διέλευση των οχημάτων και δημιουργούν δαιδαλώδεις διαδρομές για κάποιον ο οποίος δεν τις γνωρίζει, και να δημιουργηθούν ποδηλατόδρομοι και πεζόδρομοι που θα εξυπηρετούν ένα σημαντικά μεγαλύτερο κομμάτι της πόλης”.
- “Η αναδιάρθρωση των γραμμών του Αστικού ΚΤΕΛ κρίνεται επιτακτική, όπως επίσης και η ενσωμάτωση άλλων τρόπων μετακίνησης, όπως το τραμ που έχει ήδη αναφερθεί ή το τρένο ή ακόμα και ο προαστιακός”.
- “Η πεζοδρόμηση, ούτε καν η μονοδρόμηση της Ναυαρίνου, θα αλλάξει ριζικά την εικόνα της πόλης. Πεζόδρομος, ποδηλατόδρομος, γραμμή τραμ και πράσινο εκεί που τώρα περνούν αυτοκίνητα θα βελτίωνε σημαντικά την εικόνα της παραλιακής”.
- “Το ξεμπλοκάρισμα και η υλοποίηση των προβλεπόμενων από το ΓΠΣ οδός Καλαμάτας-Μάνης, ζώνη παραλίας Βέργας και η εκμετάλευση του δυτικού παραλιακού μετώπου της Καλαμάτας είναι έργα τα οποία θα αποσυμφορήσουν σημαντικά το επιβαρυμένο κυκλοφοριακό φόρτο της παραλιακής ζώνης εν γένει, ενώ οι κοινόχρηστοι χώροι που προβλέπονται θα ενισχύσουν τους χώρους ψυχαγωγίας και άθλησης”.
- “Το πολύ σημαντικό πρόβλημα στάθμευσης, κυρίως των μόνιμων κατοίκων στο κέντρο της Καλαμάτας, προτείνουμε να λυθεί με μια λύση που έχει ξανασυζητηθεί, την κατασκευή δηλαδή πολυόροφου κτηρίου θέσεων στάθμευσης σε κατάλληλα επιλεγμένο οικόπεδο”.
- “Πρέπει να δημιουργηθούν θέσεις στάθμευσης στις εισόδους της πόλης, μεταφορά των πολιτών σε κέντρο και Παραλία μέσω συγκοινωνιών. Στο κέντρο της Καλαμάτας πρέπει να κινούνται μικρά ηλεκτροκίνητα λεωφορεία. Για τη σύνδεση κέντρο - λιμάνι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και η γραμμή τρένου, όχι όμως με το συνηθισμένο τρένο και τρόπο”.
- “Καταρχάς θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι πρέπει να πεζοδρομηθεί πλήρως το Ιστορικό Κέντρο, στην περιοχή μεταξύ 23ης Μαρτίου, Υπαπαντής, Τζάνε και Νέδοντος. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να ανοίξει ο διάλογος και για την πεζοδρόμηση των ίδιων των οδών Υπαπαντής και 23ης Μαρτίου”.
- “Εννοείται ότι μόνο μια κυκλοφοριακή μελέτη που θα εντάσσει τον περιφερειακό αυτοκινητόδρομο στον ιστό της πόλης, θα μπορέσει να προτείνει ουσιαστικές λύσεις για τις μετακινήσεις που γίνονται σήμερα μέσω της 23ης Μαρτίου και της (χωρίς πεζοδρόμια) Τζάννε. Εννοείται, επίσης, ότι πρέπει επιτέλους να αξιοποιηθούν πλήρως τα πάρκινγκ της Κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας”.
Γ.Σ.