Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2021 17:10

“Πυρ ομαδόν” από αντιπολίτευση για ανάπλαση πλατείας Γαργαλιάνων

“Πυρ ομαδόν” από αντιπολίτευση για ανάπλαση πλατείας Γαργαλιάνων

Σκληρή κριτική εξαπέλυσαν οι σύμβουλοι των αντιπολιτεύσεων στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Τριφυλίας, όπου εκτός ημερησίας διάταξης κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε η έγκριση της μελέτης του έργου «Ανάπλαση κεντρικής πλατείας Γαργαλιάνων» και υποβολής αίτησης χρηματοδότησής του από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου.

Σύμφωνα με την απόφαση που έχει αναρτηθεί στη «Διαύγεια», ο πρόεδρος της επιτροπής Δημήτρης Στριμπάκος επισήμανε ότι ο Δήμος Τριφυλίας προτίθεται να υποβάλει αίτημα ένταξης στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Δράσεις περιβαλλοντικού ισοζυγίου» 2020 - Άξονας Προτεραιότητας 1 (Α.Π.1) «Αστική Αναζωογόνηση», του έργου «Αστική ανάπλαση κεντρικής πλατείας Γαργαλιάνων», προϋπολογισμού 548.080 ευρώ με ΦΠΑ 24%.
Αντικείμενο του έργου, είπε, είναι η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας των Γαργαλιάνων με έμφαση στην προστασία, αναβάθμιση και βελτίωση του τοπικού αστικού ιστού της πόλης, την αξιοποίηση του υπαίθριου χώρου σύμφωνα με τις αρχές της βιοκλιματικής σχεδίασης και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η μέγιστη βιωσιμότητα, η διατήρηση του μικροκλίματος και η χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση.
Αναλυτικότερα, με τη λειτουργική αναβάθμιση θα εξασφαλιστούν: Φαρδιές ζώνες πεζών -για απρόσκοπτη προσπέλαση και κυκλοφορία των πεζών. Ζώνη απρόσκοπτης πορείας ατόμων μειωμένης κινητικότητας (ΑΜΚ) και στοιχείων διευκόλυνσης (ενδείξεις, ράμπες, κ.λπ.). Πλακόστρωση με αντιολισθηρό δάπεδο υψηλής αντοχής, ενιαίου ύφους, που θα χαρακτηρίζει κινήσεις και τη στάση των πεζών κ.λπ. Απρόσκοπτη όδευση τυφλού σε όλο το μήκος της ζώνης κυκλοφορίας. Διαβαθμισμένος, ομοιόμορφος φωτισμός σε όλο το μήκος της διαδρομής και της στάσης των πεζών, με την τοποθέτηση φωτιστικών ιστών χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, ανά τακτές αποστάσεις με ενιαίο πνεύμα χωροθέτησης και με βασικά αποτελέσματα την παροχή οπτικής άνεσης και αίσθησης ασφάλειας. Αστικός εξοπλισμός όπως καθιστικά, μικροί κάδοι απορριμμάτων κ.λπ. Εμπλουτισμός και βελτίωση του υπάρχοντος πρασίνου, είτε σε νησίδες είτε μεμονωμένα (δεντροφύτευση).
Ο αστικός εξοπλισμός που προβλέπεται να τοποθετηθεί στην ανάπλαση της περιοχής, περιλαμβάνει μεταλλικούς κάδους απορριμμάτων, καθιστικά και σιντριβάνι - πίδακες νερού.
Οι φυτευτικές επεμβάσεις που προτείνονται, χωρίζονται σε ομάδες δένδρων, θάμνων και ειδών εδαφοκάλυψης - χλόης, ανάλογα με τις ιδιότητές τους. Οι ομάδες αυτές είναι οι παρακάτω: Δένδρα (αειθαλή δένδρα). Θάμνοι, πολυετείς πόες και αγροστώδη (μεσαίοι - χαμηλοί θάμνοι, πολυετή ποώδη, αρωματικά, φυτά εδαφοκάλυψης, αγροστώδη).
Από το συνολικό ποσό του έργου που είναι 548.080 ευρώ με ΦΠΑ. 24%, το ανώτερο ποσό χρηματοδότησης ανά δικαιούχο του προγράμματος κλιμακώνεται με βάση τα πληθυσμιακά χαρακτηριστικά του κάθε δήμου, οπότε για το Δήμο Τριφυλίας το ανώτερο ποσό χρηματοδότησης ανέρχεται σε 336.865 ευρώ. Το επιπλέον ποσό θα καλυφθεί από ίδιους πόρους του Δήμου Τριφυλίας.
Παρεμβαίνοντας από την αντιπολίτευση ο Γιάννης Μερκούρης επισήμανε: «Δηλώνω αντίθετος στο να εισαχθεί ως εκτός ημερησίας διάταξης το θέμα αυτό, διότι όπως γνωρίζετε έχει κατατεθεί στο προεδρείο του Δ.Σ. αίτημα 19 δημοτικών συμβούλων να συζητηθεί το θέμα σε έκτακτη συνεδρίαση του Σώματος. Πέραν όμως αυτής της εξέλιξης υπάρχει μια συντριπτική, για να μην την χαρακτηρίσω καθολική, απόρριψη της προτεινόμενης από τη δημοτική αρχή, ανάπλασης της πλατείας των Γαργαλιάνων. Έχουμε υποχρέωση να σεβαστούμε αυτήν την αγωνία των κατοίκων της πόλης, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τις ανακοινώσεις του θεσμικού οργάνου του Τοπικού Συμβουλίου, των δημοτικών συμβούλων, των τ. δημάρχων, τ. δημοτικών συμβούλων, επιστημόνων της πόλεως, των συλλόγων και φορέων της πόλης
και των απλών πολιτών, είτε δραστηριοποιούνται στην πλατεία είτε είναι χρήστες αυτής. Σύμφωνα με το Ν.3852, άρθρο 72 παρ.4, η Ο.Ε. μπορεί να παραπέμψει συγκεκριμένο θέμα της αρμοδιότητάς της στο Δ.Σ. για τη λήψη απόφασης, εφόσον κρίνει ότι αυτό επιβάλλεται από την ιδιαίτερη σοβαρότητά του. Επιλέγετε να αγνοείτε αυτήν την απόλυτα δικαιολογημένη παλλαϊκή αντίδραση των απανταχού της γης Γαργαλιανιωτών, τους οποίους αγνοείτε και περιφρονείτε ακόμη και σήμερα. Εκπλήσσομαι μάλιστα, ακούοντας τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών να ισχυρίζεται ότι διαφορετικά ακούσματα έχει η δημοτική αρχή. Αντιπαρέρχομαι τις αιτιάσεις του προέδρου ότι οι ερωτήσεις μου για θέματα της πλατείας είναι εκφοβιστικές και απειλητικές για τους υπαλλήλους! Επί του θέματος έχω να παρατηρήσω: 1. Η πλατεία είναι μία σύνθεση αρχιτεκτονικών, φύτευσης και ηλεκτρομηχανολογικών εργασιών. Παρατηρώ ότι λείπουν οι υπογραφές αρχιτέκτονα και ηλεκτρολόγου μηχανικού. Προβλέπεται από τη νομοθεσία η σύνταξη αρχιτεκτονικών και η/μ μελετών από τοπογράφο μηχανικό; 2. Παραβλέπετε ή συνειδητά αγνοείτε ότι στο χώρο της πλατείας υπάρχει μεταβυζαντινό μνημείο (ο Ιερός Ναός Γενεσίου της Θεοτόκου); Έχετε εξασφαλίσει την απαιτούμενη άδεια από την Εφορεία Αρχαιοτήτων για τις εργασίες ανάπλασης; 3. Η μελέτη εμφανίζεται ως αποτέλεσμα και εργασία της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου, παρά το γεγονός ότι είναι προφανές ότι αυτή έχει συνταχθεί από άγνωστους ιδιώτες μελετητές, χωρίς έλεγχο της πληρότητάς τους και χωρίς τήρηση της νόμιμης διαδικασίας ανάθεσης. Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη αν εγερθούν μελλοντικές απαιτήσεις από το μελετητικό γραφείο; 4. Αν η μελέτη αποτελεί δωρεά του μελετητικού γραφείου, για ποιο λόγο δεν ακολουθείται η νόμιμη διαδικασία; 5. Ποιος θα καλύψει τους υπαλλήλους που υπογράφουν τη μελέτη (σύνταξη και θεώρηση), σε περίπτωση που κινηθεί η πειθαρχική διαδικασία από το ΤΕΕ; 6. Οι εγκρίσεις της μελέτης και η έγκριση του φορέα χρηματοδότησης γίνεται επί συγκεκριμένης μελέτης. Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη των τροποποιήσεων του 25%; Είναι νόμιμη η εκ των υστέρων τροποποίηση; Ψηφίζω κατά».
Η Μαρία Πανουσιοπούλου από την πλευρά της τόνισε: «Η ανάπλαση της πλατείας Γαργαλιάνων πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από τη Β’ πρόσκληση του προγράμματος «Αστική Αναζωογόνηση» του Πράσινου Ταμείου. Το Δεκέμβριο του 2019 βγήκε η πρόσκληση με προθεσμία 8-5-2020, το Σεπτέμβριο του 2020 βγήκε η 2η πρόσκληση με προθεσμία 20-11-2020. Έπειτα δόθηκε η πρώτη παράταση έως τις 22-1-2021 λόγω μειωμένης συμμετοχής στο πρόγραμμα. Στη συνέχεια δόθηκε εκ νέου παράταση μέχρι 26-2-2021. Κύριε πρόεδρε, από τον Δεκέμβριο του 2019 έως σήμερα που «τρέχει» η πρόσκληση χρηματοδότησης έχουν περάσει περίπου 2 χρόνια. Εάν η δημοτική αρχή είχε οραματισθεί την ανάπλαση της πλατείας των
Γαργαλιάνων, είχε όλο το χρόνο να διαβουλευθεί με την τοπική κοινωνία και να συμφωνήσει σε ένα κοινό σχέδιο ανάπλασης για να μην τρέχει «στο παρά πέντε» με τόσες διαμαρτυρίες. Διαβάζοντας τις δημοσιεύσεις πρώην δημάρχων - δημοτικών συμβούλων - Τοπικού Συμβουλίου Ενότητας Γαργαλιάνων - τοπικών συλλόγων - αρχιτεκτόνων - μηχανικών, οι οποίοι εκφράζουν την ανησυχία τους και την αντίρρησή τους για την εν λόγω ανάπλαση, που αυτοί κατά βάση τη χρησιμοποιούν, δεν μπορώ να τους αγνοήσω και να δώσω τη θετική μου ψήφο. Ψηφίζω κατά».
Τέλος η Σταματία Αλεξοπούλου ανέφερε: «Γιατί φέρατε το θέμα αυτό ως 3ο εκτός ημερησίας διάταξης στη σημερινή συνεδρίαση; Δεν προηγήθηκε καμία διαδικασία από τη δημοτική αρχή για ενημέρωση, συζήτηση και διαβούλευση. Στους Γαργαλιάνους όλοι εκφράζονται αρνητικά και είναι αντίθετοι. Γιατί έπρεπε να γίνει γνωστή η πρόταση της δημοτικής αρχής από το Τοπικό Συμβούλιο Γαργαλιάνων; Γιατί δεν ενημερώσατε έγκαιρα και δεν διαβουλευτήκατε νωρίτερα -πριν την εκπόνηση του σχεδίου και τη σύνταξη της μελέτης- με το Τοπικό Συμβούλιο Γαργαλιάνων, με τους φορείς, τους συλλόγους, κατοίκους και επαγγελματίες; Για την παράταξή μας αλλά και για κάθε δημοτική αρχή ο ρόλος του τοπικού συμβουλίου θα πρέπει να είναι δεσμευτικός, γιατί εκφράζει τη βούληση της τοπικής κοινωνίας. Γι’ αυτό ο νομοθέτης προβλέπει ρητά να συνεδριάζουν, να αποφασίζουν και να μεταφέρουν στον δήμο, στη δημοτική αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο τη γνώμη και τη θέση της τοπικής κοινωνίας για τα τοπικά θέματα. Την Τρίτη 16/2 συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο. Γιατί δεν ενημερώσατε τους δημοτικούς συμβούλους και δεν έγινε συζήτηση; Από τα σχέδια, τις φωτογραφίες και τη μελέτη φαίνεται ότι αλλάζει η χρήση της κεντρικής πλατείας Γαργαλιάνων. Το παραπάνω σχέδιο ταιριάζει σε πάρκο ή αλσύλλιο μεγάλου δήμου. Παύει να είναι χώρος πλατείας στους Γαργαλιάνους, όπως είναι για περισσότερα από 100 χρόνια, όπως την έχουν ζήσει οι Γαργαλιανιώτες και οι επισκέπτες στην πόλη, αλλά και όπως την θέλει η τοπική κοινωνία. Έναν ευρύ δημόσιο χώρο με ιστορική, πολιτιστική και πολιτισμική αξία και αναφορά, έναν χώρο αναψυχής, ψυχαγωγίας, παιχνιδιού και διασκέδασης, έναν χώρο συνάθροισης, κοινωνικών, πολιτιστικών, εκδηλώσεων και θρησκευτικών τελετών. Το Τοπικό Συμβούλιο Γαργαλιάνων -που εκφράζει την τοπική κοινωνία και τους κατοίκους των Γαργαλιάνων- ομόφωνα αποφάσισε "να μην κατατεθεί η υπάρχουσα μελέτη ανάπλασης λόγω του ότι με αυτήν αλλάζουν όλα τα δεδομένα της, δηλαδή η χρήση του χώρου της πλατείας μας και ο σκοπός της". Χθες οι σύλλογοι των Γαργαλιάνων με κοινή ανακοίνωσή τους εξέφρασαν την αντίθεση και την αντίδρασή τους στο προτεινόμενο σχέδιο ανάπλασης. Οι Γαργαλιανιώτες ζουν εκεί, αγαπούν τον τόπο τους, απολαμβάνουν την πλατεία με το χαρακτήρα που έχει και με τη σημερινή της μορφή και χρήση. Είναι αντίθετοι με το σχέδιο που προτείνετε. Αυτοί ξέρουν καλύτερα και τη γνώμη τους οφείλουμε όλοι να αφουγκραζόμαστε και να σεβόμαστε. Η Οικονομική Επιτροπή σήμερα δεν έχει δικαίωμα να αποφασίσει ερήμην της τοπικής κοινωνίας των Γαργαλιάνων και χωρίς να έχει γίνει αναλυτική ενημέρωση - συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας. Χθες κατατέθηκε αίτημα 19 δημοτικών συμβούλων για έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για συζήτηση και λήψη απόφασης επί της προτεινόμενης από τη δημοτική αρχή σχετικής πρότασης μελέτης για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας Γαργαλιάνων. «Με ομόφωνη απόφαση η Οικονομική Επιτροπή μπορεί να παραπέμπει συγκεκριμένο θέμα της
αρμοδιότητάς της στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη λήψη απόφασης, εφόσον κρίνει ότι αυτό επιβάλλεται από την ιδιαίτερη σοβαρότητά του». Τα σημερινό θέμα είναι ιδιαιτέρως σοβαρό και επιβάλλεται να γίνει παραπομπή του από την Οικονομική Επιτροπή στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ως παράταξη «Ανοιχτοί Ορίζοντες» σεβόμαστε απόλυτα την ομόθυμη βούληση της κοινωνίας των Γαργαλιάνων, όπως εκφράζεται από το Τοπικό Συμβούλιο Γαργαλιάνων και τους συλλόγους των Γαργαλιάνων. Σε περίπτωση που επιμένετε για λήψη απόφασης σήμερα, ψηφίζω κατά».