Σάββατο, 06 Μαρτίου 2021 08:30

Μαντάς με Βασιλόπουλο για έργα στο Δήμο Καλαμάτας (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Μαντάς με Βασιλόπουλο για έργα στο Δήμο Καλαμάτας (βίντεο)

Στο μεγάλο Αθλητικό Κέντρο που σχεδιάζει ο δήμος στη Δυτική Καλαμάτα, καθώς και στο μείζον ζήτημα του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, επικεντρώθηκε η χθεσινή συνάντηση του δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου με τον βουλευτή Μεσσηνίας της Ν.Δ. Περικλή Μαντά, στο Δημαρχείο.

Ο δήμαρχος ενημέρωσε επίσης τον κ. Μαντά για τον σχεδιασμό του δήμου, τις διεκδικήσεις έργων και χρηματοδοτήσεων μέσα από ενεργά προγράμματα, όπως το “Αντώνης Τρίτσης”, τα τομεακά των υπουργείων, το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, το ΕΣΠΑ, και για την προετοιμασία που υπάρχει ενόψει της ενεργοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο δήμαρχος Θαν. Βασιλόπουλος παρατήρησε ότι “αυτή την εβδομάδα ένας σχεδιασμός πολλών μηνών ολοκληρώθηκε, σε πρώτο χρόνο, καθώς την επόμενη εβδομάδα ακολουθεί η κατάθεση κι άλλων προτάσεων. Προτάσεις που καταθέσαμε στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» για την ηλεκτροκίνηση, για τα βιοαπόβλητα και τις γωνιές ανακύκλωσης, τις έξυπνες πόλεις, την ανακατασκευή των αποδυτηρίων στο κολυμβητήριο και για παρεμβάσεις σε 9 σχολεία. Με τον βουλευτή ανταλλάξαμε απόψεις και για άλλα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος. Το ένα είναι το μεγάλο Αθλητικό Κέντρο που έχουμε θέσει ως στόχο και ο ίδιος έχει κάνει κινήσεις -όπως με ενημέρωσε- προς αυτή την κατεύθυνση, και βέβαια το ζήτημα που αφορά το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας. Ενα ζήτημα που και στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε η Περιφερειακή Ενότητα, εμείς ξεκάθαρα τονίσαμε ότι, αφενός στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες του ΣΥΜΕΠΟΠ -για το λόγο αυτό θα ορίσουμε δικηγόρο που θα υποστηρίξει το ΣΥΜΕΠΟΠ και θα προβάλει τις διεκδικήσεις των δήμων της Μεσσηνίας- και βέβαια πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε και αφορούν την εμπορική κατοχύρωση του ονόματος «Καλαμάτα». Θα πρέπει το όνομα «Καλαμάτα» να χρησιμοποιείται εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, πέρα από το ΠΟΠ, από προϊόντα, μόνο αν έχουν τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου Καλαμάτας”.

Από την πλευρά του ο βουλευτής Περ. Μαντάς, αφού ευχαρίστησε τον δήμαρχο, μεταξύ άλλων, για “μια διαρκή συνεργασία τους τελευταίους 18 μήνες για ζητήματα που έχουν να κάνουν με το Δήμο Καλαμάτας και τον τόπο μας”, εστίασε στο Αθλητικό Κέντρο και το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας. Οσον αφορά για το Αθλητικό Κέντρο, ένα έργο οραματικό, υψηλών προδιαγραφών, όπως ανέφερε, ο κ. Μάντας σημείωσε: «Η ιδέα που κυοφορείται το τελευταίο διάστημα, για τη δημιουργία ενός Αθλητικού Κέντρου το οποίο θα πληροί βασικές προϋποθέσεις όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, ένα βιοκλιματικό κέντρο, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα να υπάρξει ταυτόχρονη εμπορική δραστηριότητα εκεί, με αποτέλεσμα να μπορεί να είναι ένα ανταγωνιστικό έργο σε επίπεδο Ε.Ε. και το οποίο θα προσδώσει σημαντικά οικονομικά οφέλη στον τόπο μας. Αυτό το έργο θα πρέπει να συνοδεύεται -προφανώς- από στρατηγικό επενδυτή, ο οποίος θα επιλέξει να επενδύσει πάνω σ’ αυτό τον τομέα, σε συνεργασία με το δήμο και βεβαίως να αντληθούν πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το σχέδιο αυτού του έργου βεβαίως μπορεί να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, μετά από συζητήσεις που έχω κάνει κι εγώ προσωπικά πρόσφατα με τον κ. Σκυλακάκη, τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό και να μπορέσουμε να προετοιμάσουμε αυτή τη διαδικασία, για να ξέρουμε προϋπολογισμούς και δυνατότητες ένταξης”.

 

ΑΤΑΛΑΝΤΕΥΤΟΙ ΣΤΟΝ ΟΔΙΚΟ ΧΑΡΤΗ

Οσον αφορά το ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας, ο κ. Μαντάς επεσήμανε ότι “πρέπει να είμαστε αταλάντευτοι στον οδικό χάρτη που έχουμε διαμορφώσει. Καταρχήν έχει να κάνει με την πλήρη προστασία του ονόματος και την αποκατάσταση της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Το δεύτερο βήμα έχει να κάνει με την τροποποίηση των προδιαγραφών, ώστε το προϊόν να γίνει πιο σύγχρονο και πιο ελκυστικό στους καταναλωτές και στην παγκόσμια αγορά. Και το τρίτο έχει να κάνει με την επέκταση του ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας στους όμορους νομούς”.

Για τις ενέργειες που έχουν υπάρξει από το Δήμο, μεταξύ άλλων, σημείωσε: “Ο δήμαρχος ανέλαβε μια πρωτοβουλία που είναι πολύ σημαντική. Που έχει να κάνει με την προστασία της φήμης της πόλης μας, γιατί αυτή τη στιγμή που μιλάμε υπάρχουν εταιρείες στην Τουρκία, την Τυνησία και τρίτες χώρες οι οποίες χρησιμοποιούν το όνομα «Καλαμάτα», δηλαδή το όνομα της πόλης μας, σε ετικέτες προϊόντων, ιδιαίτερα σε ελιές, για να καπηλευτούν τη φήμη της πόλης μας και του προϊόντος, για να έχουν εμπορικό κέρδος. Η πρωτοβουλία του δημάρχου να στραφούμε με νομικές διεκδικήσεις απέναντι σε αυτές τις εταιρείες, οι οποίες χρησιμοποιούν το όνομα «Καλαμάτα», είναι μία σημαντική πρωτοβουλία, η οποία θα αναδείξει την περιοχή μας, αλλά κυρίως θα προστατεύσει το προϊόν μας εκεί που είναι απροστάτευτο. Σε αυτή την προσπάθεια ήδη έχω κάνει συζητήσεις με τον αρμόδιο υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την οικονομική διπλωματία κ. Φραγκογιάννη κι έχω ζητήσει τη συνδρομή του στην προσπάθεια του δήμου”.

 

ΠΓΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΛΛΑΔΑ

Απαντώντας σε ερώτησή μας για την εκδίκαση της προστασίας του ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας στο Συμβούλιο της Επικρατείας στις 13 Απριλίου, ο κ. Μαντάς εκτίμησε ότι και μια θετική απόφαση δεν λύνει το πρόβλημα – και επεσήμανε: “Θα πρέπει από σήμερα κιόλας, πριν και ανεξαρτήτως της απόφασης, να μπορούμε να βρούμε το σχέδιο που θα υλοποιηθεί στη χώρα μας για την επόμενη μέρα. Γι’ αυτό λέω ότι επιμένουμε στον οδικό χάρτη. Για τις υπόλοιπες ελιές Καλαμών που παράγονται στην υπόλοιπη επικράτεια, μπορούμε να βοηθήσουμε στη δημιουργία ενός προϊόντος ΠΓΕ, προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης που θα έχει την ονομασία ελιά Καλαμών – κι έτσι η Ελλάδα να αποκτήσει δύο προϊόντα στην ελιά, που θα είναι προστατευμένα στις τρίτες χώρες και στην Ευρώπη, και να μπορούμε να σαρώσουμε την παγκόσμια αγορά, με αυτό το μοναδικό προϊόν. Να ξαναβάλουμε τη βασίλισσα στο θρόνο της”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER