Κυριακή, 07 Μαρτίου 2021 08:46

Αμετάβλητα τα τέλη στο Δήμο Τριφυλίας

Γράφτηκε από την

 

Με αρκετές απουσίες, το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας αποφάσισε κατά πλειοψηφία να παραμείνουν αμετάβλητα τα δημοτικά τέλη, εγκρίνοντας τη σχετική απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής.

Ιδιες παραμένουν και οι απαλλαγές ή ελαφρύνσεις από δημοτικά τέλη, σε διάφορες κοινωνικές ομάδες ή περιπτώσεις, όπως ίσχυε και τα προηγούμενα χρόνια.

Μόλις 15 από τους 27 συμβούλους συμμετείχαν στη συνεδρίαση. Στις τοποθετήσεις που έγιναν, ο Παναγιώτης Αλευράς τόνισε:

«α) Δεν φαίνονται τα πλεονάσματα του 2019 και 2020 στους επόμενους προϋπολογισμούς.

β) Για το 2021 σχεδόν διπλασιάζονται τα τέλη καθαριότητας-ηλεκτροφωτισμού χωρίς να αιτιολογούνται. Η αιτιολογία ότι έχουμε την μεταφορά στην ΤΕΡΝΑ και δεν ξέρουμε πόσο θα στοιχίσει είναι απαράδεκτη.

γ) Επιβάλλεται να έχουν γίνει μελέτες σκοπιμότητας για μεταφορά είτε ανακύκλωση των στερεών αποβλήτων τοπικά. Υποστηρίζω ότι η ανακύκλωση στερεών αποβλήτων θα μειώσει το κόστος μεταφοράς και θα αποδώσει και κέρδη.

δ) Πιστεύω ότι αν εκτελεστεί αυτός ο προϋπολογισμός πολύ σύντομα θα φέρει μεγάλη αύξηση τελών και τον δήμο σε οικονομικό αδιέξοδο.

ε) Εκτός από τα διπλάσια περίπου έσοδα του φετινού προϋπολογισμού (καθαριότητας- ηλεκτροφωτισμού), έχουν προϋπολογιστεί άλλες 475.000 ευρώ περίπου και στο τεχνικό πρόγραμμα του 2021,δηλαδή το τελικό

ποσό ανέρχεται συνολικά στα 6.000.000 ευρώ περίπου.

Δεν ψηφίζω “όχι” γιατί τα απορρίμματα πρέπει να αποκομισθούν. Ψηφίζω λευκό».

Η Σταματία Αλεξοπούλου εκ μέρους του συνδυασμού «Ανοιχτοί Ορίζοντες» τόνισε μεταξύ άλλων:

«Έχω κάποιες ερωτήσεις και παρακαλώ να μου απαντήσετε; Ποιο ήταν το σύνολο επιφανειών επί των οποίων επιβλήθηκαν τα τέλη το 2019 και το 2020; Πόσο είναι το σύνολο επιφανειών επί των οποίων θα επιβληθούν τα τέλη, μέσω των διορθωτικών δηλώσεων που έγιναν εντός του έτους 2020, για το 2021; Πόσα είναι αναλυτικά ανά κατηγορία τα τ.μ. των ηλεκτροδοτούμενων και μη ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών, στεγασμένων και μη; Ρωτάω γιατί στην εισήγηση δεν είδα να υπάρχει πίνακας φορολογητέων επιφανειών.

Τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού είναι ανταποδοτικά με την έννοια ότι αποτελούν αντιπαροχή για τις υπηρεσίες καθαριότητας και φωτισμού που παρέχουν οι δήμοι. Η επιλογή και επιβολή των συντελεστών πρέπει να γίνεται με βάση την αρχή της ανταποδοτικότητας και με δίκαιο τρόπο επί των πραγματικών συνθηκών. Στην συνεδρίαση για τα δημοτικά τέλη του 2020 πρότεινα τη μείωση των συντελεστών υπολογισμού των ανταποδοτικών τελών κατά ποσοστό 10% για τις κατοικίες και κατά 15% για τα καταστήματα. Για το 2021 πρέπει να λάβουμε υπόψη την εδώ και ένα χρόνο δυσχερή οικονομική συγκυρία από τις συνέπειες της πανδημίας, οι οποίες πλήττουν και θα πλήξουν νοικοκυριά - επιχειρήσεις και το 2021.

Τα τ.μ. των επιφανειών επί των οποίων επιβάλλονται τα τέλη στον Δήμο Τριφυλίας, μέσω των διορθωτικών δηλώσεων που έγιναν εντός του έτους 2020 αυξήθηκαν κατά περίπου 10.000. Άρα, αυξάνονται και τα προϋπολογισθέντα έσοδα. Αλλά οι προβλέψεις εσόδων δεν πρέπει να φτάνουν σε δυσθεώρητα ύψη όπως αυτά που προβλέπετε για το 2021. Με δεδομένη την δυσχερή οικονομική συγκυρία αλλά και την αύξηση των φορολογητέων επιφανειών θεωρώ ότι είναι δίκαιη και λογική για το 2021 μείωση των συντελεστών υπολογισμού των ανταποδοτικών τελών».

Με την τοποθέτηση της κ. Αλεξοπούλου συμφωνούν οι Παναγιώτης Τσίγγανος και Παναγιώτης Τσαφαράς και ψήφισαν και οι τρεις κατά. Επίσης ο Σαράντος Κουκούμης, ψηφίζοντας κατά, τόνισε ότι θα έπρεπε να γίνει μείωση των τελών λόγω της πανδημίας και της δύσκολης κατάστασης που περνάει ο κόσμος.