Παρασκευή, 12 Μαρτίου 2021 08:15

Η ΔΕΥΑΚ για το επίδομα ισολογισμού στους εργαζόμενους

 

Τη θέση της ΔΕΥΑ Καλαμάτας για το επίδομα ισολογισμού που έπαιρναν μη νόμιμα, κατά τη διοίκηση, 5 εργαζόμενοι της επιχείρησης, παρουσιάζει ο πρόεδρός της Κώστας Αθανασόπουλος, δίνοντας απαντήσεις στον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας Παναγιώτη Κουφαλάκο (ήταν ο ένας από τους 5) σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου.

Στην αναλυτική του ανακοίνωση ο κ. Αθανασόπουλος επισημαίνει ότι “δεν τελείωσε ο έκτακτος διαχειριστικός έλεγχος στη ΔΕΥΑΚ και εάν υπάρξουν άλλα ευρήματα θα κινηθούμε αρμοδίως. Αν οι 5 αυτοί εργαζόμενοι θεωρούν ότι αδικούνται ας απευθυνθούν στις αρμόδιες αρχές και όχι μόνο στα ΜΜΕ, προσπαθώντας να  δημιουργήσουν εσφαλμένες εντυπώσεις”.

Αρχικά, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ αφού αναφέρει ότι “οι εργαζόμενοι ελάμβαναν μη νόμιμα επί σειρά ετών, δηλαδή από το 2012, επιδόματα ισολογισμού, συνολικού ύψους 66.129,94 ευρώ”, ενημερώνει ότι “μετά την απαίτηση λήψης επιδόματος ισολογισμού το έτος 2020 (χρήση 2019) από την συγκεκριμένη ομάδα εργαζόμενων και την μεθοδευμένη απόσπαση της υπογραφής του νυν γενικού διευθυντή, αυτός ξεκίνησε έρευνα για την νομιμότητα καταβολής του”.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, “ο νομικός σύμβουλος της ΕΔΕΥΑ γνωμοδότησε ότι το επίδομα αυτό μη νομίμως το ελάμβαναν από 1/1/2016. Το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ αποφάσισε την διαλεύκανση της υπόθεσης, ανέθεσε τη σχετική γνωμοδότηση στον διακεκριμένο νομικό Πάνο Ζυγούρη και ταυτόχρονα ζήτησε έκτακτο διαχειριστικό έλεγχο από ορκωτούς λογιστές επί συγκεκριμένων θεμάτων. Μετά από διαγωνιστική διαδικασία ανάδοχος αναδείχθηκε η εταιρεία Ορκωτών Λογιστών Leverage Ελεγκτική Α.Ε. με συνολική αμοιβή  6.208,75 ευρώ.

Το θέμα δεν είναι μόνο οικονομικό, κυρίως είναι ηθικό.

Σχετικά με τα επιδόματα, ο νόμος 4024/2011 που ίσχυε μέχρι 1/1/2013 αναφέρει ότι αν έχεις μείωση (μικτού) μισθού μικρότερη από 35% ή ο μέσος μηνιαίος κατά κεφαλήν μισθός στην επιχείρηση είναι μικρότερος των 1.900 ευρώ, τότε ο εργαζόμενος δικαιούται να λαμβάνει μέρος επιδομάτων μέχρι ένα από τα δύο κριτήρια να πάψει να ισχύει, σε κάθε άλλη περίπτωση δεν καταβάλλονται επιδόματα.

Η υπηρεσιακή ιεραρχία που υπέγραφε τα εντάλματα αποτελούνταν από τον ίδιο σαν προϊστάμενο ΔΟΥ (τελούσε ουσιαστικά χρέη οικονομικού διευθυντή) και τον κ. Τριάντο που τελούσε χρέη υπεύθυνου Λογιστηρίου ή χρέη προϊστάμενου Οικονομικού Τμήματος, οι οποίοι βέβαια λάμβαναν το επίδομα ισολογισμού κάθε χρόνο. (Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει, όπως λέει και η παροιμία).

Για τα εντάλματα του 2018 και 2019 (μέχρι 31/7/2019 ήταν υποχρεωτική η θεώρηση των ενταλμάτων ποσού άνω των 5.000 ευρώ από την επίτροπο) δεν πήγαν στην επίτροπο για θεώρηση, γιατί τους είπε προφορικά ότι δεν χρειάζεται.

Αναφορικά με την βεβαίωση (είσπραξη) των θεωρημένων ενταλμάτων έχει υποβληθεί φάκελος στο Ελεγκτικό Συνέδριο με αίτημα την αναθεώρηση των υπογραφών των εκάστοτε επιτρόπων.

Ο έγκριτος κατά γενική ομολογία δικηγόρος Πάνος Ζυγούρης είναι δικηγόρος Αθηνών παρ’ Αρείω Πάγω και σύμβουλος της ΚΕΔΕ, της ΕΔΕΥΑ και της ΕΤΤΑΑ. Η εταιρεία των Ελεγκτών Ορκωτών Λογιστών προέκυψε από διαγωνιστική διαδικασία”.

Ακόμα, αναφέρει ότι “για τη δήλωση του κ. Κουφαλάκου ότι δήθεν παραιτήθηκε της θέσης που κατείχε ως προϊστάμενος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών, γιατί προτιμούσε να είναι πρόεδρος του σωματείου των εργαζόμενων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας, σας γνωρίζουμε ότι με την με αριθ. πρωτ.:1785/23.04.2020 αίτησή του είχε δηλώσει συμμετοχή στην διαδικασία αξιολόγησης ορισμού νέου διευθυντή, την οποία απέσυρε με την με αριθ. πρωτ.: 2501/3-6-2020 νέα αίτησή του όταν διαπίστωσε ότι δεν κατείχε ούτε τα τυπικά προσόντα που όριζε ο Ο.Ε.Υ της ΔΕΥΑΚ (ΦΕΚ 557/21.02.2020)”.

Τέλος, ο κ. Αθανασόπουλος αναφέρει ότι “εμείς ως υπεύθυνοι διαχειριστές του δημοσίου χρήματος θα πράξουμε το καθήκον μας με απόλυτη διαφάνεια”.