Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2021 09:06

Καλαμάτα: Ζητούν πίσω το επίδομα ισολογισμού στην ΔΕΥΑΚ μετά τον διαχειριστικό έλεγχο!

Γράφτηκε από τον
Καλαμάτα: Ζητούν πίσω το επίδομα ισολογισμού στην ΔΕΥΑΚ μετά τον διαχειριστικό έλεγχο!

Διαχειριστικός έλεγχος πραγματοποιήθηκε στη ΔΕΥΑ Καλαμάτας τις προηγούμενες ημέρες, για το χρονικό διάστημα από το 2012 έως το 2020.

Ο έλεγχος που αποφάσισε το Δ.Σ. της επιχείρησης στις 25 Ιανουαρίου, κατά πλειοψηφία, μετά από εισήγηση του γενικού διευθυντή Μιχάλη Βασιλειάδη, προκλήθηκε από το επίδομα ισολογισμού που έπαιρναν ο διευθυντής της Οικονομικής Υπηρεσίας και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας Παναγιώτης Κουφαλάκος (συνταξιοδοτήθηκε στο τέλος του 2020) και άλλοι 4 εργαζόμενοι από το 2012 μέχρι και την περσινή χρονιά. Το συνολικό ποσό που θεωρείται από την επιχείρηση ότι καταβλήθηκε παράτυπα για το συγκεκριμένο επίδομα και το οποίο πρέπει να επιστραφεί στη ΔΕΥΑΚ, σύμφωνα με τη διοίκησή της, είναι κάποιες δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Σήμερα στις 3 μετά το μεσημέρι το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ με τηλεδιάσκεψη, πρόκειται να συζητήσει και να αποφασίσει για τον καταλογισμό των ποσών, που πρέπει να επιστραφούν στην επιχείρηση.

Με την απόφασή του στις 25 του περασμένου μήνα, το Δ.Σ. ενέκρινε “την εισήγηση του γενικού διευθυντή να ανατεθεί σε έναν έγκριτο δικηγόρο - εργατολόγο η διερεύνηση του επικειμένου θέματος και σε έναν ορκωτό λογιστή, για να προβεί σε διαχειριστικό έλεγχο της επιχείρησης για τα έτη 2012 έως και 2020”.

Ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΚ Μιχ. Βασιλειάδης μας ενημέρωσε ότι “σύμφωνα με τις γνωμοδοτήσεις ορκωτών και της Νομικής Υπηρεσίας της Ενωσης των ΔΕΥΑ κακώς έπαιρναν το επίδομα ισολογισμού. Μέχρι και το 2016 το επίδομα ισολογισμού δινόταν με τις υπογραφές, την έγκριση των επιτρόπων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ από το 2017 και μετά το επίδομα δινόταν χωρίς τις υπογραφές των επιτρόπων”.

 

Η ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ

Στη γνωμοδότησή του ο νομικός σύμβουλος της ΚΕΔΕ και της Ενωσης των ΔΕΥΑ Πάνος Ζυγούρης αναφέρει χαρακτηριστικά: “Εφόσον η καταβολή του επιδόματος ισολογισμού σε υπαλλήλους της ΔΕΥΑ κατά την εφαρμογή του ν. 4024/2011, υπερέβαινε το επιτρεπόμενο ανώτατο όριο αποδοχών στο οποίο υπήχθησαν από 1-11-2011 (αυτό της παρ.3 άρθρ.31 και πάντως όχι πέραν των 1.900 ευρώ το μήνα), τότε το επίδομα ισολογισμού θεωρείται αχρεωστήτως καταβληθέν από 1-11-2011 έως και σήμερα. Εφόσον δεν υπερέβαινε τα ανώτατα όρια του άρθρ. 31 ν. 4024/2011 θεωρείται αχρεωστήτως καταβληθέν από 1-1-2013 όπου υπήχθησαν ρητώς οι ΔΕΥΑ στο μισθολόγιο του ν. 4024/2011”.

 

ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΕΦΑΠΑΞ

Ενα ακόμα ζήτημα διαμάχης της επιχείρησης με τον μέχρι πρότινος οικονομικό διευθυντή είναι η καταβολή αποζημίωσης (εφάπαξ) που ζήτησε, λόγω απόλυσης με τη συνταξιοδότησή του, για την οποία έστειλε εξώδικο στη διοίκηση για την καταβολή της μέσα σε 3 ημέρες.

Μάλιστα, ο κ. Κουφαλάκος προσέφυγε στην Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία εκδίκασε τη διαφορά και αποφάσισε πως “ύστερα από την ανωτέρω ακροαματική διαδικασία και την καταγραφή των απόψεων των δύο πλευρών, η υπηρεσία αναμένοντας τα επίμαχα έγγραφα και στοιχεία, από τα οποία θα κριθεί το αίτημα του προσφεύγοντα, επιφυλάσσεται να εκφέρει άποψη”.

Η επιχείρηση εξετάζει την περίπτωση του συμψηφισμού με το επίδομα ισολογισμού, όμως εκφράζεται και η άποψη πως “όταν κάποιος παίρνει μειωμένη και όχι πλήρη σύνταξη δεν δικαιούται αποζημίωση”.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕΥΑΚ

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Κώστας Αθανασόπουλος μας δήλωσε: “Εχουμε συμφωνήσει όλοι ότι διαφωνούμε με το άλλο μέρος. Σε μια δημοκρατία και συντεταγμένη πολιτεία υπάρχουν υπερκείμενες και υπερ - υπερκείμενες αρχές, οι οποίες θα αποφασίσουν κι εμείς θα σεβαστούμε την απόφαση. Σύμφωνα με τις γνωμοδοτήσεις δεν δικαιούνται αυτά που έχει πάρει και διεκδικεί. Ουδείς είναι αλάνθαστος. Ο,τι έχει σχέση με το οικονομικό, η υπόθεση θα φθάσει μέχρι το τέλος”.”.

 

ΚΟΥΦΑΛΑΚΟΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

Ο μέχρι πρότινος οικονομικός διευθυντής και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Παναγιώτης Κουφαλάκος, στον οποίο απευθυνθήκαμε, μας είπε: “Θα μιλήσω όταν πρέπει”.

Να υπενθυμίσουμε ότι το Σωματείο Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας, καταγγέλλοντας τη δημοτική αρχή και τη διοίκηση της ΔΕΥΑΚ υποστήριζε, στις αρχές του μήνα, ότι “η δημοτική αρχή φοβούμενη από την αναμενόμενη υποχρέωσή της να μας καταβάλει ποσά 5ετίας και πλέον, άρχισε τις παρανομίες. Με την παράνομη διαδικασία απαίτησης δήθεν αχρεωστήτως καταβληθεισών αμοιβών, προσπαθεί να πάρει πίσω κατακτήσεις που αναφέρονται στην επιχειρησιακή μας σύμβαση κι αμφισβητεί την ισχύ της”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER