Τρίτη, 16 Μαρτίου 2021 08:12

Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας: Συζητούν για τις αλλαγές στην αυτοδιοίκηση

Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας: Συζητούν για τις αλλαγές στην αυτοδιοίκηση

 

Για το νομοσχέδιο των αλλαγών στην αυτοδιοίκηση θα συζητήσει και θα εκφράσει άποψη το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, σήμερα στις 8 το βράδυ, με τηλεδιάσκεψη.

Στην αποψινή συνεδρίαση το Συμβούλιο αναμένεται επίσης να εγκρίνει τους όρους χρησιδανείου για την παραχώρηση ενός οχήματος της κυριότητας του δήμου στη Διεύθυνση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Μεσσηνίας - Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας, καθώς και τον ορισμό ορκωτών λογιστών για τη διενέργεια του τακτικού διαχειριστικού ελέγχου των χρήσεων 2017 και 2018 της “Φάρις”.

Μία ώρα νωρίτερα, στις 7, το Δημοτικό Συμβούλιο σε ειδική συνεδρίαση, πάλι με τηλεδιάσκεψη, πρόκειται να εγκρίνει τις οικονομικές καταστάσεις του Δήμου Καλαμάτας, διαχειριστικής χρήσεως 2019.

 

Οσον αφορά το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην αυτοδιοίκηση στα σημαντικότερα σημεία του προβλέπονται:

Στο άρθρο 1. “Το δημοτικό συμβούλιο αποτελείται από 33 μέλη, σε δήμους με πληθυσμό από 50.001 - 100.000 κατοίκους”, για την περίπτωση του Δήμου Καλαμάτας (σήμερα έχει 41 μέλη).

Στο άρθρο 2. “1. Οι δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό μικρότερο ή ίσο των 300 κατοίκων

διοικούνται από τον πρόεδρο της δημοτικής κοινότητας. 2. Οι δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό μεγαλύτερο ή ίσο των 301 κατοίκων διοικούνται από τον πρόεδρο του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας και το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας. 3. Το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας αποτελείται από: α) 3 μέλη, σε δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό από 301 - 2.000 κατοίκους, β) 5 μέλη, σε δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό από 2.001 - 10.000 κατοίκους, γ) 11 μέλη, σε δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό από 10.001  50.000 κατοίκους και δ) 15 μέλη, σε δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό από (50.001 και άνω κατοίκους”.

Στο άρθρο 3. “1. Οι δήμαρχοι, οι δημοτικοί σύμβουλοι, οι σύμβουλοι των δημοτικών κοινοτήτων και οι πρόεδροι των δημοτικών κοινοτήτων εκλέγονται κάθε 5 χρόνια με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία. 2. Η εκλογή διεξάγεται τη δεύτερη Κυριακή του μηνός Οκτωβρίου του πέμπτου έτους κάθε δημοτικής περιόδου. 3. Η εγκατάσταση των αρχών γίνεται την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους από αυτό της διεξαγωγής των εκλογών και η θητεία τους λήγει την 31η Δεκεμβρίου του πέμπτου έτους”.

Στο άρθρο 22. “1. Στις εκλογές των δημάρχων και των δημοτικών συμβούλων, θεωρείται επιτυχών ο συνδυασμός που πλειοψήφησε με ποσοστό μεγαλύτερο του 43% + 1 ψήφος του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων”.

Στο άρθρο 23. “1. Αν κανένας συνδυασμός δεν πληροί τις προϋποθέσεις της παρ. 1 του άρθρου 22, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή μεταξύ των υποψήφιων δημάρχων των δύο συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους”.

Στο άρθρο 24. “1. Αν το ποσοστό που έλαβε ο επιτυχών συνδυασμός, σύμφωνα με το άρθρο 22, είναι έως 60% του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων, τότε ο επιτυχών συνδυασμός εκλέγει τα 3/5 του συνόλου των εδρών του δημοτικού συμβουλίου. Το κλάσμα που προκύπτει στρογγυλοποιείται στην πλησιέστερη ακέραια μονάδα. 2. Αν κατά τον υπολογισμό των 3/5 και των 2/5 του συνόλου των εδρών προκύπτει κλάσμα μικρότερο του ημίσεος της μονάδας, δεν υπολογίζεται, ενώ αν προκύπτει κλάσμα μεγαλύτερο του ημίσεος, στρογγυλοποιείται στην επόμενη μονάδα. Με βάση τα παραπάνω, οι έδρες του δημοτικού συμβουλίου που αναλογούν στα 3/5 και στα 2/5 έχουν, αντίστοιχα, ως εξής:

α) στα δημοτικά συμβούλια που αποτελούνται από 11 μέλη, 7 και 4 έδρες, αντίστοιχα, β) στα δημοτικά συμβούλια που αποτελούνται από 13 μέλη, 8 και 5 έδρες, αντίστοιχα, γ) στα δημοτικά συμβούλια που αποτελούνται από 17 μέλη, 10 και 7 έδρες, αντίστοιχα, δ) στα δημοτικά συμβούλια που αποτελούνται από 21 μέλη, δεκατρείς 13 και 8 έδρες, αντίστοιχα, ε) στα δημοτικά συμβούλια που αποτελούνται από 27 μέλη, 16 και 11 έδρες, αντίστοιχα, στ) στα δημοτικά συμβούλια που αποτελούνται από 33 μέλη, 20 και 13 έδρες, αντίστοιχα...

Στο άρθρο 27. “1. Στις δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό μεγαλύτερο ή ίσο των 301 κατοίκων, ο συνδυασμός του επιτυχόντος δημάρχου λαμβάνει τα 3/5 του συνόλου των εδρών των συμβούλων σε κάθε δημοτική κοινότητα και οι επιλαχόντες συνδυασμοί λαμβάνουν τα 2/5”.