Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2021 20:36

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ: Αναμνηστικό μετάλλιο με την ονομασία “Πνοή Ελευθερίας” (βίντεο-φωτογραφίες)

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ: Αναμνηστικό μετάλλιο με την ονομασία “Πνοή Ελευθερίας” (βίντεο-φωτογραφίες)

Το αναμνηστικό μετάλλιο με την ονομασία “Πνοή Ελευθερίας”, που εξέδωσε ο Δήμος Καλαμάτας για τη σημαντική επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1821, παρουσιάστηκε σήμερα στο Δημαρχείο.

Η παρουσίαση του μεταλλίου έγινε από τον δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο και από τον γλύπτη Παναγιώτη Λαμπρινίδη, καλλιτεχνικό διευθυντή του Εικαστικού Τομέα της “Φάρις”, που φέρει την υπογραφή του.
Νωρίτερα το πρωί σήμερα, ο δήμαρχος είχε μεταβεί στην Αθήνα, όπου παρέδωσε το πρώτο μετάλλιο στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και στη συνέχεια πήγε στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου παρέδωσε το μετάλλιο στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη


Σύμφωνα με όσα παρουσιάστηκαν, με την “Πνοή Ελευθερίας” η πόλη μας τιμά το λαμπρό παρελθόν της, καθώς από την αρχή του Αγώνα βρέθηκε στην πρωτοπορία του, ούσα η πρώτη απελευθερωμένη πόλη, στην οποία οργανώθηκε πολιτικά η Μεσσηνιακή Γερουσία και εκδόθηκε το πρώτο επίσημο διπλωματικό έγγραφο, η “Προειδοποίησις εις τας ευρωπαϊκάς αυλάς”. Ταυτόχρονα, με την έκδοση αυτή οραματίζεται ένα επίσης λαμπρό μέλλον σε μια ελεύθερη και δημοκρατική Ελλάδα.
Η “Πνοή Ελευθερίας” είναι αμφίπλευρη και κυκλοφορεί σε περιορισμένο αριθμό τεμαχίων.

Σε αυτό το μετάλλιο απεικονίζεται στην α’ όψη η πόλη της Καλαμάτας, εικαστικά εμπνευσμένη από μια γκραβούρα του Thomas Weder με τίτλο “Καλαμάτα με το κάστρο”, του 1868. Πάνω της στέκουν σε μικρότερα μετάλλια, οι μετωπικές μορφές πέντε ξεχωριστών Μεσσηνίων αγωνιστών του ’21: του Κολοκοτρώνη, του Πετρόμπεη, του Παπαφλέσσα, του Νικηταρά και του Αναγνωσταρά, ενώ αποτυπώνεται και το λιμάνι της πόλης. Στη β’ όψη αναγράφεται κυκλικά ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από την ιστορικής σημασίας “Προειδοποίησιν εις τας ευρωπαϊκάς αυλάς” “Απαντες πνέομεν πνοήν ελευθερίας”, φράση που συμπυκνώνει την ουσία του Αγώνα για ελευθερία των Ελλήνων και στο κάτω μέρος η φράση “Δήμος Καλαμάτας”. Στο κέντρο έχει τοποθετηθεί η σφραγίδα της Μεσσηνιακής Γερουσίας του 1821.

Ο κ. Λαμπρινίδης εξήγησε ότι το Κάστρο αποτυπώνει την ιστορία της Καλαμάτας και το λιμάνι τη σύγχρονη πόλη, ενώ οι φράσεις και η σφραγίδα της Μεσσηνιακής Γερουσίας καταδεικνύουν τη βαρύτητα που είχαν οι Μεσσήνιοι στα χρόνια του Αγώνα του 1821.

Για την έκδοση του αναμνηστικού μεταλλίου, παρουσία και του προέδρου της “Φάρις” Παντελή Δρούγα, μίλησαν επίσης, εκ μέρους του Συνδέσμου Φιλολόγων Μεσσηνίας ο Βασίλειος Μπαζάνης, η Αντωνία Παυλάκου από την Ενωση Μεσσήνιων Συγγραφέων και ο ιστορικός Μάριος Αθανασόπουλος.