Κυριακή, 04 Απριλίου 2021 08:38

Καλαμάτα: Τροποποίηση σχεδίου στα Πλακωτά για νέο κτήριο της Πυροσβεστικής (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Καλαμάτα: Τροποποίηση σχεδίου στα Πλακωτά για νέο κτήριο της Πυροσβεστικής (βίντεο)

Την τροποποίηση του τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου Καλαμάτας στη θέση Πλακωτά κοντά στα Λέικα, για την ανέγερση Πυροσβεστικού Σταθμού, πρόκειται να εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας μεθαύριο Δευτέρα στις 7 το απόγευμα, με τηλεδιάσκεψη.

Σύμφωνα με την εισήγηση, το Δ.Σ. αναμένεται να εγκρίνει την αναδιάταξη των οικοδομικών τετραγώνων και την ονομασία τους (αρίθμηση), τον καθορισμό χώρου για ανέγερση Πυροσβεστικού Σταθμού με συντελεστή δόμησης 0,4 και τον προσδιορισμό της θέσης των κτηριακών εγκαταστάσεων, καθώς και τον καθορισμό ορίων αρτιότητας στην υπόλοιπη περιοχή με ελάχιστο εμβαδόν 250 τετραγωνικά μέτρα και πρόσωπο 12 μέτρα.

Να υπενθυμίσουμε ότι στον συγκεκριμένο χώρο, μετά τους σεισμούς του 1986, είχε αποφασιστεί να υλοποιηθεί πρόγραμμα λαϊκής στέγης από το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, που προέβλεπε την κατασκευή 150 κατοικιών, ως βοήθεια της Πολιτείας στη σεισμόπληκτη Καλαμάτα. Τελικά, μετά από χρόνια και πολλές καθυστερήσεις φτιάχτηκε μόνο ένα κτήριο με 12 διαμερίσματα!

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΟ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εισήγησης, με απόφαση - ΦΕΚ του 1997 εγκρίθηκε τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο σε εκτός σχεδίου περιοχή, στη θέση Πλακωτά, για την εκτέλεση στεγαστικού προγράμματος του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας και καθορίστηκαν όροι και περιορισμοί δόμησης. Στην έκταση που είχε γίνει δωρεά στο ελληνικό Δημόσιο από το δήμο, υλοποιήθηκε ένα μόνο κτήριο, εμβαδού 1.271,13 τ.μ., από τα 12 που προβλέπονταν για το στεγαστικό πρόγραμμα και το Δημοτικό Συμβούλιο το 2013 προχώρησε στην αυτοδίκαιη λύση της δωρεάς για το μεγαλύτερο τμήμα της έκτασης εμβαδού 19.313,08 τ.μ. και η επάνοδος της κυριότητας στο δήμο για το παραπάνω τμήμα έγινε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το 2014. Την ίδια χρονιά το Δ.Σ. ανταποκρίθηκε στο αίτημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για παραχώρηση δημοτικής έκτασης, προκειμένου να ανεγερθεί κτήριο για τη στέγαση της υπηρεσίας κι ενέκρινε για το σκοπό αυτό, τον καθορισμό έκτασης επιφάνειας 5.000 τ.μ. όπως προτάθηκε από τη Διεύθυνση Πολεοδομίας. Σε εκείνη την εισήγηση της Πολεοδομίας επισημαίνεται η ανάγκη τροποποίησης του τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία επανήλθε το Νοέμβριο του 2020 στο αίτημα της παραχώρησης δημοτικής έκτασης, υποβάλλοντας μελέτη (από την “Κτηριακές Υποδομές ΑΕ”) των κτηριακών εγκαταστάσεων, προκειμένου να προωθηθεί η διαδικασία της τροποποίησης. Στο υποβαλλόμενο διάγραμμα, μέσα στον προς παραχώρηση χώρο των 5 στρεμμάτων προσδιορίζεται το τμήμα που θα προορίζεται για τις κτηριακές εγκαταστάσεις και αυτό που θα παραμείνει ακάλυπτο για τις λοιπές λειτουργίες. Επίσης, αναγράφεται ο συντελεστής δόμησης που απαιτείται για την ανέγερση του κτηρίου.

Στην εισήγηση αναφέρεται ότι “επιπρόσθετα, στην περιοχή αυτή, επειδή πλέον δεν ισχύει ο σκοπός του στεγαστικού προγράμματος, τίθενται ελάχιστα όρια εμβαδού και προσώπου, έτσι ώστε να είναι δυνατή η δημιουργία οικοπέδων στα νέα οικοδομικά τετράγωνα και να χρησιμοποιηθεί η περιοχή (εκτός των τμημάτων Ι και ΙΙΙ) ως τράπεζα γης του Δήμου Καλαμάτας. Για το σκοπό αυτό ορίζεται ελάχιστο εμβαδόν 250 τ.μ. και πρόσωπο 12 μέτρα, σύμφωνα με τον τομέα Γ ΙΙΙ, ο οποίος ισχύει στην εντός σχεδίου περιοχή του Ρ.Σ. Καλαμάτας που γειτνιάζει και περιβάλλει την προςτροποποίηση περιοχή. Με την προτεινόμενη τροποποίηση προκύπτει σημαντική μείωση της μέγιστης επιτρεπόμενης δόμησης στη περιοχή. Ως προς τις χρήσης γης, σύμφωνα με το ισχύον ΓΠΣ ισχύει η χρήση της γενικής κατοικίας”.

Γ.Σ.

 


NEWSLETTER