Παρασκευή, 16 Απριλίου 2021 08:48

Μόλις στο 5,5% το πράσινο της Καλαμάτας (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Μόλις στο 5,5% το πράσινο της Καλαμάτας (βίντεο)

“Πριν 35 χρόνια στο σχέδιο πόλης μόνο το 2% ήταν πράσινο, τώρα στα 9.500 στρέμματα του σχεδίου έχουμε ξεπεράσει το 5,5%. Εχουμε 500 στρέμματα οργανωμένου πράσινου”, ανέφερε, χθες, ο διευθυντής Γεωτεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας Γιάννης Λιοντήρης.

Αναφορά που εμμέσως αποτελεί επιβεβαίωση ότι όλα αυτά τα χρόνια ο δήμος δεν κατάφερε να αυξήσει σημαντικά, όπως θα έπρεπε, το πράσινο στην πόλη που μεγάλωσε και οικοδομήθηκε, παρότι υπάρχουν χώροι όπως το Πάρκο Σιδηροδρόμων και το Ανατολικό Κέντρο με δέντρα και θετική εικόνα.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν σε συνέντευξη Τύπου του αντιδημάρχου Καλαμάτας Γιάννη Μπάκα, αρμοδίου για την καθαριότητα και το πράσινο, στην πύλη του παλιού στρατοπέδου, στο Ανατολικό Κέντρο.

Εκεί που γινόταν επιχείρηση συντήρησης και καθαρισμού από εργαζόμενους του δήμου και ο Γ. Μπάκας παρατήρησε ότι “προτεραιότητα στην καθαριότητα και το πράσινο δίνει η δημοτική αρχή με τις καθημερινές της παρεμβάσεις”.

Η διευθύντρια Διαχείρισης Απορριμμάτων Κοκκωνία Γιαννοπούλου, από την πλευρά της, απηύθυνε έκκληση “στους συνδημότες μας να συμπεριφερόμαστε στους δημόσιους χώρους όπως στο σπίτι μας”.

Ειδικότερα, ο Γ. Μπάκας ανέφερε ότι “είναι ήρωες οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Καθαριότητας, η πόλη τους ευχαριστεί” και τους ευχαρίστησε και ο ίδιος. Ενημέρωσε πως τέλος του χρόνου ο δήμος θα προμηθευτεί 4 νέα απορριμματοφόρα, με χρηματοδότηση 660.000 ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών και ότι θα δημιουργηθούν Πράσινο Σημείο και δίκτυο χωριστής συλλογής οργανικών αστικών αποβλήτων.

Για το πράσινο παρουσίασε ενδεικτικά στοιχεία από παρεμβάσεις και εργασίες που έχουν υλοποιηθεί, όπως κλαδέματα δενδροστοιχιών, διαμορφώσεις κόμης, άρση επικινδυνότητας σε 360 ψηλά δέντρα και αναφέρθηκε σε φυτεύσεις δέντρων και θάμνων σε σχολεία. Πληροφόρησε ότι με νέα εργολαβία θα αντικατασταθούν οι περιφράξεις και στις παιδικές χαρές στη Φυτειά, στην Ερρίκου Σλήμαν και στο πάρκο Αλμυρού, ενώ θα φτιαχτεί νέα παιδική χαρά στον Αρι. Είπε ότι οι λαχανόκηποι στο Ανατολικό Κέντρο, που εμποδίζουν άλλες δραστηριότητες θα καταργηθούν κι ενημέρωσε πως θα τοποθετηθούν όργανα άθλησης για ενήλικους στο Ανατολικό Κέντρο, στη Φυτειά και στις εργατικές κατοικίες της Αγίας Τριάδας.

Παρατήρησε ότι στο Ανατολικό Κέντρο θα υπάρξει ίδια φροντίδα με αυτήν στο Πάρκο Σιδηροδρόμων και πως θα φτιαχτούν εκεί παιδική χαρά για παιδιά με αυτισμό και γήπεδο ποδοσφαίρου μεγαλύτερο από 5Χ5 για ακαδημίες ομάδων της πόλης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο διευθυντής Γεωτεχνικών Υπηρεσιών Γ. Λιοντήρης είπε ότι το πλατάνι είναι το απόλυτο βιοκλιματικό φυτό και πως από τα 120 πλατάνια στην Αριστομένους μόνο τα 3 έχουν δημιουργήσει πρόβλημα στα πεζοδρόμια που αποκαθίσταται. Ζήτησε την “κατανόηση των δημοτών, τα δέντρα είναι ζωντανά πράγματα, έμβια”. Παρατήρησε ότι πριν από 35 χρόνια “δεν υπήρχε ούτε ένα, σήμερα υπάρχουν 10 ιδιωτικά φυτώρια και πάνω από 50 οικογένειες ζουν γύρω από τη διαχείριση ιδιωτικών κήπων. Εχουμε 500 στρέμματα οργανωμένου πράσινου”.

Για την κεντρική πλατεία είπε ότι τα δέντρα θα μεγαλώσουν, όπως έγινε στη νησίδα της 23ης Μαρτίου και θα επέλθει ισορροπία μεταξύ πράσινου και ανοιχτού χώρου.

Η διευθύντρια Διαχείρισης Απορριμμάτων Κ. Γιαννοπούλου απηύθυνε έκκληση “στους συνδημότες μας να συμπεριφερόμαστε στους δημόσιους χώρους όπως στο σπίτι μας” και ζήτησε: “Στα πάρκα και στις πλατείες όπου καθόμαστε να μην εγκαταλείπουμε πίσω μας σκουπίδια. Να τα μαζεύουμε και να τα πηγαίνουμε στον πλησιέστερο κάδο και αν είναι γεμάτος να τα πάμε στον επόμενο. Να μην εγκαταλείπουμε βαριά αντικείμενα δίπλα στους κάδους, αλλά να επικοινωνούμε με την υπηρεσία για να τα μαζεύει”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER