Τετάρτη, 21 Απριλίου 2021 09:05

Καλαμάτα: Μόνο 30 θέσεις πάρκινγκ θα μείνουν στην Αναγνωσταρά

Γράφτηκε από τον
Καλαμάτα: Μόνο 30 θέσεις πάρκινγκ θα μείνουν στην Αναγνωσταρά

Πλάτος οδοστρώματος 3 μέτρα, με μέγιστη επιτρεπομένη ταχύτητα 30 χιλιόμετρα την ώρα και με στάθμευση σε συνολικά 30 θέσεις, στην οδό Αναγνωσταρά, προβλέπει τελικά το έργο της ανάπλασης που αναμένεται να ξεκινήσει μετά το Πάσχα.

Αυτά προβλέπονται στην επικαιροποίηση της οριζοντιογραφίας της μελέτης του έργου ανάπλασης της Αναγνωσταρά, που εγκρίθηκε χθες από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Καλαμάτας.

Σύμφωνα με την εισήγηση της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και την ενημέρωση από τον αντιδήμαρχο Νίκο Μπασακίδη, η αναθεώρηση της οριζοντιογραφίας προβλέπει μείωση του εγκεκριμένου πλάτους οδοστρώματος από 3,20 σε 3 μέτρα, μέγιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα στα 30 χλμ./ώρα για να υπάρχει μεγαλύτερη οδική ασφάλεια, σημειακές τροποποιήσεις όπου υπάρχουν διαμορφωμένες είσοδοι-έξοδοι (με αποτέλεσμα κάποιες από τις θέσεις στάθμευσης που είχαν εγκριθεί να μετατοπίζονται και από 25 γίνονται 24), καθώς και χρήση εναλλακτικών τρόπων τοποθέτησης πρασίνου, οι οποίοι δεν θα είναι σε βάρος του ελεύθερου πλάτους των πεζοδρομίων.

Επίσης, στη μελλοντική διαμόρφωση του ανατολικού πεζοδρομίου στο ύψος των ερειπωμένων διατηρητέων κτηρίων, που σήμερα είναι περιφραγμένα, θα διαμορφωθούν και 6 επιπλέον θέσεις στάθμευσης.

Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Δημήτρης Φαββατάς ανέφερε ότι δεν έχει γίνει πρόβλεψη για τις 200 θέσεις πάρκινγκ που χάνονται και εκτίμησε πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα γα τους μόνιμους κατοίκους.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμάτας Παναγιώτης Λύρας ρώτησε για το χρονοδιάγραμμα, τον ακριβή χρόνο ολοκλήρωσης του έργου.

Ο κ. Μπασακίδης απάντησε ότι το θέμα της στάθμευσης θα λυθεί με κυκλοφοριακή μελέτη, η οποία θα δείξει πού θα γίνουν παρεμβάσεις και με ποια πολιτική. Ενημέρωσε ότι το χρονοδιάγραμμα της ανάπλασης είναι 8 μήνες από την έναρξη των εργασιών, ότι θα υλοποιηθεί σε φάσεις, και ότι κάθε τετράγωνο θα έχει ταλαιπωρία μία εβδομάδα στην αρχή και μία στη συνέχεια των εργασιών.

Την ελπίδα του το έργο να ολοκληρωθεί στο μικρότερο χρονικό διάστημα εξέφρασε ο σύμβουλος της παράταξης Οικονομάκου Λεωνίδας Λιάππας, που έκανε λόγο για έντονο πρόβλημα πάρκινγκ για τους μόνιμους κατοίκους και ζήτησε να νοικιαστούν από το δήμο ελεύθεροι χώροι.

Πάντως, ο αντιδήμαρχος Γιάννης Μπάκας είπε ότι είναι ελάχιστες οι μόνιμες κατοικίες στην περιοχή, καθώς τα σπίτια τα έχουν νοικιάσει φοιτητές που δεν έχουν ούτε μηχανάκια(!) και προέτρεψε τους μόνιμους κατοίκους να κυκλοφορούν και με άλλο τρόπο, όχι μόνο με αυτοκίνητο.

Να υπενθυμίσουμε ότι ανάδοχος του έργου ανάπλασης της οδού Αναγνωσταρά, προϋπολογισμού 850.000 ευρώ, είναι η κοινοπραξία “Γιάννης Ηλιόπουλος - Ηλίας Ξυδέας” με έκπτωση 47,23% και πως το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ Πελοποννήσου - πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.

Γ.Σ.


NEWSLETTER