Σάββατο, 08 Μαϊος 2021 17:36

Καλαμάτα: Ανάπτυξη υποδομών για πεζούς προτείνει η πρώτη φάση του ΣΒΑΚ

Γράφτηκε από τον
Καλαμάτα: Ανάπτυξη υποδομών για πεζούς προτείνει η πρώτη φάση του ΣΒΑΚ

 

Την α’ φάση της μελέτης του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) παρέλαβε χθες η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας.

Σε αυτήν προτείνεται η στρατηγική για την κινητικότητα, ώστε να ικανοποιηθεί το όραμα “Πόλη Φιλική και Ανθεκτική”, και στη β’ φάση η στρατηγική θα μετατραπεί σε πολιτικές και έργα που θα αποτυπωθούν σε ένα επιχειρησιακό σχέδιο.

Το ΣΒΑΚ εκπονείται από το Δήμο Καλαμάτας, με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο, και η α’ φάση που ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2019 ολοκληρώθηκε μέσα στην περίοδο της υγειονομικής κρίσης, με αρνητική συνέπεια την απουσία της διά ζώσης επικοινωνίας με κάθε ενδιαφερόμενο.

Ο αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης στάθηκε στην ανοικτή διαδικτυακή διαβούλευση μέσω της διεύθυνσης svak.kalamata.gr.

Οπως ενημέρωσε ο μελετητής Στέλιος Ευσταθιάδης, στην α’ φάση, μεταξύ άλλων, αναλύεται η υφιστάμενη κατάσταση της πόλης σε ό,τι αφορά την κίνηση των οχημάτων ΙΧ, των μέσων μαζικής μεταφοράς και των οχημάτων ανεφοδιασμού, τις ανάγκες για στάθμευση αλλά και για την κίνηση των πεζών, των ποδηλάτων και των ευάλωτων χρηστών, και προτείνεται η στρατηγική ώστε να ικανοποιηθεί το όραμα “Πόλη Φιλική και Ανθεκτική”, για την κινητικότητα.

Οσον αφορά τα σενάρια βιώσιμης αστικής κινητικότητας προτείνονται, μεταξύ άλλων: Ανάπτυξη υποδομών για πεζούς - προσβασιμότητα για όλους. Παρεμβάσεις για: Μετατροπή οδών σε ήπιας κυκλοφορίας. Πεζοδρομήσεις. Αναπλάσεις οδών. Διαπλατύνσεις πεζοδρομίων. Βελτίωση αστικού εξοπλισμού. Εγκατάσταση υπερυψωμένων διαβάσεων. Προώθηση μέσων ήπιας μετακίνησης. Ποδήλατο: Στρατηγικός στόχος δεν θεωρείται ένα ευρύ δίκτυο αποκλειστικών οδών ποδηλάτου, αλλά ένα ει δυνατόν πιο περιορισμένο δίκτυο, με παράλληλη ανάπτυξη και επέκταση των περιοχών ήπιας κυκλοφορίας. Δημιουργία δικτύου ποδηλατικών διαδρομών. Λειτουργία συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων.

Ακόμα, ελαφρά προσωπικά ηλεκτροκίνητα οχήματα, προώθηση των μετακινήσεων με μέσα μαζικής μεταφοράς.

Πύκνωση δρομολογίων: Νέα γραμμή Π1: Εστία - κέντρο. Νέα γραμμή Π2: Ανατολικός συνοικισμός - κέντρο. Τροποποίηση γραμμής 1. Τροποποίηση γραμμής 2

Τροποποίηση προγραμμάτων φωτεινής σηματοδότησης. Θέσπιση σταθερού ωραρίου τροφοδοσίας των εμπορικών καταστημάτων, εκτος των ωρών αιχμής. Επέκταση του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης. Ηλεκτρονική παρακολούθηση ελεγχόμενης στάθμευσης. Αναδιαμόρφωση τιμολογιακής πολιτικής ελεγχόμενης στάθμευσης. Ζώνες ελεγχόμενης στάθμευσης. Αναζήτηση αδόμητων οικοπέδων. Κατασκευή οργανωμένων χώρων στάθμευσης (υπόγειων).

Στο επόμενο στάδιο, στη β’ φάση, η στρατηγική θα μετατραπεί σε πολιτικές και έργα που θα αποτυπωθούν σε ένα επιχειρησιακό σχέδιο, στο οποίο θα καθορίζονται: 1. Οι προτεραιότητες των δράσεων και η συσχέτιση μεταξύ τους. 2. Ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης αυτών. 3. Ο καθορισμός στόχων και δεικτών με τους οποίους θα γίνεται η αποτίμηση των παρεμβάσεων και των πολιτικών, που θα υλοποιούν το όραμα που έχει τεθεί.

Με το προτεινόμενο σχέδιο, η πόλη αποκτά δεδομένα και επιχειρήματα με τα οποία μπορεί να σχεδιάσει: βελτίωση της προσβασιμότητας, κίνηση με ασφάλεια, παροχή υψηλής ποιότητας μεταφορών με έμφαση στο περπάτημα, το ποδήλατο και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Επικεφαλής παρατάξεων (Βασίλης Τζαμουράνης, Μανώλης Μάκαρης) και ο αντιδήμαρχος Γιώργος Φάβας εκθείασαν και συνεχάρησαν τον μελετητή για την πολύ καλή δουλειά.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Κοσμόπουλος ζήτησε να υπάρξει ευρεία ενημέρωση των πολιτών της Καλαμάτας, με περίπτερα στην κεντρική πλατεία και στην παραλία, ώστε να καταθέσουν και τις παρατηρήσεις τους. Αίτημα για το οποίο εξέφρασε θετική ανταπόκριση ο Ν. Μπασακίδης.

Τέλος, ο μελετητής Στ. Ευσταθιάδης είπε ότι ο Δήμος Καλαμάτας είναι από τους πρωτοπόρους, γιατί διαβουλεύσεις και αποτελέσματα είναι στο διαδίκτυο.

Γ.Σ.


NEWSLETTER