Κυριακή, 24 Μαρτίου 2013 08:52

Θαν. Βασιλόπουλος: Λύση μέχρι το καλοκαίρι για προσωρινή διαχείριση σκουπιδιών

Θαν. Βασιλόπουλος: Λύση μέχρι το καλοκαίρι για προσωρινή διαχείριση σκουπιδιών

Είναι δυνατό να υπάρξει λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στη Μεσσηνία, με τη λειτουργία -ως το καλοκαίρι- μονάδας προσωρινής διαχείρισης στο Παλιοροβούνι. Την αισιόδοξη αυτή εκτίμηση εκφράζει στην «Ε» ο Θανάσης Βασιλόπουλος, αντιδήμαρχος Καλαμάτας για θέματα  Καθαριότητας και Πρασίνου.

Ο Θ. Βασιλόπουλος, παράλληλα, σημειώνει ότι η θέση ευθύνης που του ανατέθηκε φέτος από τον δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα, θα του δώσει τη δυνατότητα να προσφέρει ουσιαστικά στην πόλη και τους δημότες της.

Συνέντευξη στον
Βασίλη Μπακόπουλο

 

1. Πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με τα τοπικά πράγματα;

«Το έναυσμα ήταν η αποδοχή που είχα από το επαγγελματικό μου σωματείο και η δυνατότητα που μου δόθηκε να το ανορθώσουμε και να το αναμορφώσουμε. Η δυνατότητα να παράγεις για το κοινό καλό ήταν αυτή που με οδήγησε και στο επόμενο βήμα».

 

2. Ποιο ήταν αυτό το βήμα που λέτε;

«Εγινε το 2006, όταν ήμουν υποψήφιος με τον συνδυασμό του Ντίνου Τσερώνη -όπου εξελέγην πρώτος επιλαχών- και συνεχίστηκε το 2010 με τον συνδυασμό του σημερινού δημάρχου Παναγιώτη Νίκα».

 

3. Η εμπειρία σας μέχρι τώρα στα δημοτικά έδρανα τι σας κάνει να νιώθετε;

«Από τα ισχυρότερα συναισθήματα που έχω νιώσει είναι η ικανοποίηση να αναγνωρίζει ο κόσμος την προσπάθεια που κάνεις γι’ αυτόν».

 

4. Περιμένατε ότι η πρώτη σας θητεία ως δημοτικός σύμβουλος θα συνοδευόταν και από αντιδημαρχία;

«Η αλήθεια είναι πως όχι, ήταν μεγάλη η έκπληξή μου όταν μου το ανακοίνωσε ο δήμαρχος, τον οποίον θα ήθελα να ευχαριστήσω για την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό μου».

 

5. Θεωρείτε ότι ο δήμαρχος, κατά κάποιον τρόπο, σας «έριξε στα βαθιά» με την ανάθεση ενός τόσο ευαίσθητου πόστου;

«Είναι γεγονός ότι έχω αναλάβει μια τεράστια ευθύνη και η προσπάθειά μου είναι να αντεπεξέλθω όσο το δυνατόν καλύτερα, για το καλό του δήμου και των κατοίκων του».

 

6. Ποιες είναι οι σημαντικότερες δυσκολίες που έχετε διαπιστώσει;

«Γενικά, το αντικείμενο της καθαριότητας -αλλά και το πράσινο- είναι εξαιρετικά δύσκολο, αλλά τα όποια προβλήματα ξεπερνιούνται καθώς συναντώ μεγάλη διάθεση συνεργασίας από όλους τους εργαζομένους».

 

7. Η συνεργασία στην οποία αναφέρεστε, θεωρείτε ότι αποδίδει;

«Ναι, πιστεύω ότι αποδίδει. Σκεφτείτε ότι στην καθαριότητα η αποδοτικότητα έχει αυξηθεί τουλάχιστον κατά 20%, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που τηρούμε».

 

8. Καταρτίζετε κάποιο συγκεκριμένο πλάνο για τον προγραμματισμό της δουλειάς;

«Ολα γίνονται μέσα από τις εβδομαδιαίες συναντήσεις που έχω με τους προϊσταμένους των υπηρεσιών, αλλά και στη συνάντηση που πραγματοποιείται μια φορά το μήνα με τη συμμετοχή όλων των εργαζομένων».

 

9. Πώς θα χαρακτηρίζατε τη συνεργασία σας με τους άλλους δημοτικούς συμβούλους στην παράταξή σας;

«Είναι πολύ καλή, δεν έχει υπάρξει κάποιο πρόβλημα, για οτιδήποτε. Επιπλέον, όμως, θα ήθελα να αναφέρω ιδιαίτερα την στήριξη και τη βοήθεια που έχω στα νέα μου καθήκοντα από τον Γιάννη Καμβυσίδη, όσον αφορά στον χειρισμό των θεμάτων της καθαριότητας».

 

10. Μιας και αναφερθήκατε στην καθαριότητα, διακρίνετε κάποια λύση, σύντομα, στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων;

«Απ’ όσα γνωρίζω φαίνεται πλέον ότι εξελίσσεται καλά η υπόθεση αυτή, όσον αφορά στη Μεσσηνία. Ηδη έχουμε την άρση του αναδασωτέου στο Παλιοροβούνι και αναμένουμε σύντομα να υπάρξει έγκριση και των περιβαλλοντικών μελετών, ώστε το καλοκαίρι να μπορέσει να λειτουργήσει».

 

11. Υπάρχουν διαμαρτυρίες από δημότες, κριτική που γίνεται σε βάρος σας;

«Οσον αφορά εμένα προσωπικά, αυτό που εισπράττω είναι αγάπη και εκτίμηση. Ωστόσο, είναι αναπόφευκτο πως όταν ασκείς διοίκηση θα κάνεις και λάθη -κι είναι τα λάθη που σε κάνουν να μαθαίνεις και να διορθώνεις τα όποια κακώς κείμενα, επομένως η καλοπροαίρετη κριτική είναι καλοδεχούμενη».

 

12. Θα κάνατε ποτέ ''αιφνιδιασμούς'' για να διαπιστώσετε την αποδοτικότητα των υπαλλήλων;

«Δεν είναι θέμα ''αιφνιδιασμών'', έχω μάθει να λειτουργώ μαζί με τους εργαζόμενους -τις καθημερινές είμαι ''στο πόδι" από τις 6 και τις αργίες από τις 5 το πρωί».

 

13. Θα συνεχίσετε την ενασχόλησή σας με τα δημοτικά πράγματα και τα επόμενα χρόνια;

«Το συναίσθημα που δημιουργείται όταν προσφέρεις στο κοινό καλό, είναι ασύγκριτο. Υπό αυτό το πρίσμα, θεωρώ απολύτως βέβαιο ότι θα συνεχίσω να ασχολούμαι με τα δημοτικά πράγματα».

 

14. Ωστόσο, εκτός από δημοτικός σύμβουλος - αντιδήμαρχος, είστε και ελεύθερος επαγγελματίας. Η ενασχόληση με τα κοινά επηρεάζει την δουλειά σας;

«Είναι δύσκολο να γίνονται συμβιβασμοί, όταν είσαι ελεύθερος επαγγελματίας και στον δικό μου κλάδο δεν μπορείς να προγραμματίσεις εκ των προτέρων».

 

15. Η γενικότερη ύφεση έχει επηρεάσει την επιχείρησή σας;

«Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, λόγω της κρίσης, έχει μειωθεί αρκετά η εργασία μας, ωστόσο πάντα υπάρχει τρόπος, όταν το επιθυμείς, να διατηρείς ικανοποιητική επαγγελματική δραστηριότητα».

 

16. Στην δική σας περίπτωση πώς το επιτυγχάνετε;

«Βλέποντας τα πρώτα σημάδια, πριν κάποια χρόνια, επένδυσα σε εναλλακτικές μορφές καυσίμων για τα οχήματα -μεταξύ των οποίων το φυσικό αέριο, αλλά και το υδρογόνο».

 

17. Υπήρξαν «εργαλεία» για εσάς και τους συναδέλφους σας στον κλάδο ώστε να ξεκινήσει η ενασχόληση με τα εναλλακτικά συστήματα καυσίμων;

«Ως διοίκηση του σωματείου είχαμε φροντίσει να γίνουν σεμινάρια για τους συναδέλφους, ώστε να ενημερωθούν και να πιστοποιηθούν για τη συγκεκριμένη τεχνολογία στους κινητήρες εσωτερικής καύσης».

 

18. Με όλα αυτά που αναφέρετε, τελικά μένει ελεύθερος χρόνος για σας;

«Είναι γεγονός πως υπάρχει ένα φορτωμένο πρόγραμμα, ως εκ τούτου υποχρεώνεσαι να αξιολογείς τα πράγματα και να θυσιάζεις κάποια από αυτά».

 

19. Οταν βρίσκετε, λοιπόν, αυτόν τον ελεύθερο χρόνο, τι είναι αυτό που σας αρέσει να κάνετε;

«Μου αρέσουν ιδιαίτερα οι εκδρομές και όποτε μου δίνεται δυνατότητα τις επιχειρώ».

 

20. Ποιες είναι οι στιγμές που απολαμβάνετε περισσότερο;

«Οι κυριακάτικες βόλτες με τα ποδήλατα που κάνω με τα παιδιά μου».

 


 

Ο Θανάσης Βασιλόπουλος γεννήθηκε στην Καλαμάτα. Είναι απόφοιτος τεχνικού λυκείου, στη μηχανολογία - ηλεκτρολογία αυτοκινήτου, επάγγελμα που ασκεί εδώ και 21 χρόνια στην ιδιόκτητη επιχείρησή του. Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πρασίνου, όπως επίσης πρόεδρος στο Σωματείο Επισκευαστών Αυτοκινήτων και Μηχανημάτων Νομού Μεσσηνίας, μέλος στις διοικήσεις της ΟΕΒΕΣ Καλαμάτας και Νομού Μεσσηνίας καθώς και της Ενιαίας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Επισκευαστών Αυτοκινήτων Μηχανημάτων και Μοτοσυκλετών (ΕΟΒΕΑΜΜ) και εκπρόσωπος στο συνέδριο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ).

Πατέρας δύο παιδιών, της Αννας και του Παναγιώτη, 14 και 13 χρόνων αντίστοιχα.