Δευτέρα, 24 Μαϊος 2021 23:12

Κόντρες για το "Μνημείο Φωτός" στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας: Αποχώρησε η αντιπολίτευση (βίντεο)

Γράφτηκε από την
Κόντρες για το "Μνημείο Φωτός" στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας: Αποχώρησε η αντιπολίτευση (βίντεο)

Κόντρα ανάμεσα στην δημοτική αρχή και τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης για το "Μνημείο Φωτός" απόψε κατά την συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη του Δημοτικού Συμβουλιού Καλαμάτας.

Οι τόνοι ήταν ανεβασμένοι κατά την διάρκεια της συζήτησης, ενώ τα αίματα άναψαν όταν κατόπιν πρότασης του Μανώλη Μάκαρη ζητήθηκε η λήψη απόφασης για δημόσιο καλλιτεχνικό διαγωνισμό για την φιλοτέχνηση του μνημείου. Από την πλευρά του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρη Πολίτη υπήρξε άρνηση το θέμα να τεθεί σε ψηφοφορία, κάτι που εξόργισε τους συμβούλους της αντιπολίτευσης, που αποφάσισαν να αποχωρήσουν.

Νωρίτερα είχαν εκφραστεί σημαντικές διαφωνίες για την χωροθέτηση του μνημείου στο βόρειο τμήμα της κεντρικής πλατείας, ενώ απαντώντας στις αντιδράσεις για την διαδικασία επιλογής του καλλιτέχνη από την δημοτική αρχή επισημάνθηκε ότι "δεν πρόκειται για απευθείας ανάθεση στον διευθυντή του Εικαστικού Τομέα Βασίλη Λαμπρινίδη", αλλά αποδόθηκε η επιλογή στο πλαίσιο της δωρεάς από το Ιδρυμα Κωνσταντακόπουλο. Κάτι που όμως "αποκρούστηκε" από τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλη Κοσμόπουλο.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ

Τα σχέδια του “Μνημείου Φωτός” που αποτελεί δωρεά του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου προς το Δήμο Καλαμάτας και το οποίο θα τοποθετηθεί στην κεντρική πλατεία της πόλης, στη βόρεια πλευρά της, παρουσιάστηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας. Τα αναλυτικά σχέδια, τις ογκομετρικές μακέτες, τα αναπτύγματα και τις λεπτομέρειες του έργου παρουσίασε ο γλύπτης - διευθυντής του Εικαστικού Τομέα της “Φάρις” Παναγιώτης Λαμπρινίδης.

Πρόκειται, όπως είπε, για ένα σύγχρονο μνημείο της ιστορίας μας, ύψους 3,4 μ. πλάτους 6,84 μ., από μέταλλο, λευκό μάρμαρο και φωτογλυπτικά στοιχεία, ανθεκτικό στις εναλλασσόμενες καιρικές συνθήκες. Παρατήρησε ότι “η χωροθέτηση αυτού του σημαντικού έργου έχει ως σκοπό να σηματοδοτήσει το νέο πρόσωπο της Καλαμάτας, 200 χρόνια μετά από την Ελληνική Επανάσταση, που αποτελεί εφαλτήριο ελευθερίας για όλο τον κόσμο. Παράλληλα, αυτό το έργο θα προκαλεί τη μνήμη ως πηγή φωτός για την ανθρωπότητα, αφού η Καλαμάτα είναι η πρώτη ελληνική πόλη που απελευθερώθηκε με αναίμακτο και υποδειγματικό τρόπο, στην οποία συστάθηκε η Μεσσηνιακή Γερουσία, η πρώτη μορφή κεντρικής διοίκησης των επαναστατημένων Ελλήνων και με την ευθύνη της πόλης από την οποία εκδόθηκε η «Προειδοποίησις προς τας Ευρωπαϊκάς αυλάς», το πρώτο επίσημο διπλωματικό έγγραφο του Αγώνα. Η Επανάσταση του 1821 αποτέλεσε μια μετάβαση από τη δουλεία στην ελευθερία, μια ανάκαμψη από τη σκλαβιά στην ανεξαρτησία, μια ανάσταση από τον θάνατο στη ζωή. Εικαστικά το έργο αναπτύσσεται σε ένα οριζόντιο στοιχείο και σε ένα κάθετο. Το οριζόντιο μέσα από τη δύναμη της ψυχής του Ελληνα, εικαστικά μέσα από τη δυναμική της σπείρας και ειδικά του αρχαιοελληνικού κοχλία γίνεται κάθετο, εξελίσσεται δηλαδή στο αντίθετό του και κατευθύνεται προς τον ουρανό. Στην αρχή με υλικό τρόπο (με κόκκινα στοιχεία μαρμάρου) και μετά σαν φως (με δέσμη φωτός που ενώνει γη και ουρανό). Το μεταβατικό στοιχείο είναι η Επανάσταση, το στοιχείο-κείμενο «Προειδοποίησις προς τας Ευρωπαϊκάς αυλάς» τοποθετείται στην ένωση του οριζοντίου με το κάθετο”.

Ανέφερε, ακόμα, πως το έργο αναπτύσσεται σε τρία βασικά γλυπτικά στοιχεία με επιμέρους εικαστικές ενότητες: “Πρώτο στοιχείο - οριζόντιο (μάρμαρο). Το στοιχείο αυτό είναι δομικό και γενεσιουργό της όλης εικαστικής σύνθεσης του μικρότερου όγκου, δηλαδή του κυλινδρικού μεταλλικού και μαρμάρινου στοιχείου και του φωτός. Με τη μορφή εικαστικού αναπτύγματος και με δημιουργικές αναφορές στην αρχαιοελληνική σπείρα-κοχλία, συμβολίζει τη διάσταση του γεγονότος της Ελληνικής Επανάστασης και εστιάζει στη δυναμική που ετοιμάζει την πραγματοποίησή της. Η οριζόντια διάσταση περιγράφει τον ανακείμενο, αλλά μη καθεύδοντα ελληνισμό. Η λέξη «ελευθερία» γραμμένη σε όλες τις γλώσσες του κόσμου, πάνω σε ανάγλυφες πλάκες μαρμάρου, υμνεί την πολυτιμότητα της ελευθερίας σε όλα τα έθνη και όλους τους λαούς.

Δεύτερο στοιχείο, κάθετο-μεταβατικό (μέταλλο και μάρμαρο). Το αυθεντικό κείμενο «Προειδοποίησις προς τας Ευρωπαϊκάς αυλάς», με 2.455 γράμματα, χωρισμένο σε 4 στοιχεία γραμματικών ενοτήτων, τοποθετείται εκεί που ενώνονται το κάθετο με το οριζόντιο στοιχείο του έργου. Μέρος των γραμμάτων και συγκεκριμένα τα δύο στοιχεία γραμματικών ενοτήτων που αποδίδονται με εικαστικό τρόπο, είναι αποτυπωμένα πάνω σε ένα μεταλλικό κυλινδρικό στοιχείο, διάτρητα και διαπερατά από το φως. Οι επόμενες δύο ενότητες γραμμάτων δίνονται εξώγλυφα, ιδιαίτερα δυναμικά και στιβαρά στο μάρμαρο. Ετσι λοιπόν έχουμε στα δύο κάθετα στοιχεία μετάλλου, δύο λευκού μαρμάρου και 4 κόκκινου μαρμάρου ως μετουσίωση της οριζόντιας διάστασης σε κάθετη. Ο αγώνας της έγερσης που οδηγεί στην αναγέννηση.

Τρίτο στοιχείο, κάθετο (δέσμη φωτός ατέρμονων διαστάσεων). Το φωτογλυπτικό αυτό στοιχείο οπτικοποιεί την έννοια ελευθερία, ως άυλη συνέχεια των υλικών κάθετων γλυπτικών στοιχείων.

Μια «δέσμη φωτός» ξεκινά από το κέντρο του έργου, στην καρδιά της πόλης της Καλαμάτας και ανεβαίνει ως τον ουρανό κάνοντας αισθητή την παρουσία της. Η έννοια της θυσίας για την ελευθερία, σα δέσμη φωτός, ενώνει τη γη με τον ουρανό. Ο Δήμος Καλαμάτας παρουσιάζοντας αυτό το έργο προβάλλει τη σημασία της σύγχρονης γλυπτικής και του ρόλου της στο δημόσιο τοπίο και τονίζει την ιστορική  και τη σύγχρονη πλευρά της πόλης μας”.

Για το έργο μίλησαν, επίσης, ο πρόεδρος της “Φάρις” Παντελής Δρούγας, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Στάθης Γυφτάκης και η πρόεδρος της Ενωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων και μέλος της επιτροπής για τους επετειακούς εορτασμούς Αντωνία Παυλάκου. 


NEWSLETTER