Σάββατο, 05 Ιουνίου 2021 21:51

Τιμές στους πεσόντες Κεφαλιναίους και Ιθωμίτες στη Μάχη του Μανιακίου

Γράφτηκε από την

 

Τιμές στους πεσόντες Κεφαλιναίους και Ιθωμίτες στη Μάχη του Μανιακίου θα αποδώσει ο Δήμος Μεσσήνης αύριο Κυριακή, τελώντας τρισάγιο στη μνήμη τους στην Κοινότητα Κεφαλινού, στην προτομή του αντιστράτηγου Ηλία Κορμά, στις 11.15 το πρωί.

Ο Ηλίας Κορμάς γεννήθηκε το 1780 στο χωριό Κεφαλινού. Από νωρίς μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και όταν ήρθε η ώρα του ξεσηκωμού τέθηκε επικεφαλής ισχυρού εκστρατευτικού σώματος στη περιοχή της Ιθώμης. Πολέμησε στην πολιορκία της Μεθώνης, στο Βαλτέτσι, στην πολιορκία της Τρίπολης, στο Αργος, στα Δερβενάκια και σε πολλές ακόμη μάχες. Ακολούθησε τον Παπαφλέσσα και έπεσε ηρωικά μαζί με τον αδελφό του Κωνσταντίνο και τους συγχωριανούς του Παναγιώτη Κατσιάρα, Νικόλαο Κορμά, Παναγιώτη Πανούση, Κωνσταντίνο Σκρεπετό, Φωτεινό Σκρεπετό, Δημήτριο Τσεκουρά και πολλούς άλλους  Ιθωμίτες, στη Μάχη στο Μανιάκι.

Με ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης θα τιμά τους ήρωες αυτούς από φέτος και κάθε πρώτη Κυριακή του Ιουνίου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, το τρισάγιο μπροστά από την προτομή του αντιστράτηγου Ηλία Κορμά θα τελεστεί από τον μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο. Θα ακολουθήσουν: Κατάθεση στεφανιών. Χαιρετισμοί του δημάρχου Μεσσήνης Γιώργου Αθανασόπουλου και του προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Απανταχού Κεφαλιναίων “Η Πρόοδος” Παναγιώτη Κορμά. Ομιλία του εντεταλμένου του Δήμου Μεσσήνης σε θέματα πολιτισμού Γιώργου Δαβίλλα, με θέμα “Η ιστορία του Κεφαλινού και η δράση των Κεφαλιναίων - Ιθωμιτών”. Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον καθηγητή Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Θανάση Χρήστου με τίτλο “Ο Ηλίας Κορμάς, τα παλικάρια του και η αυτοθυσία τους στο Μανιάκι (20 Μαΐου 1825)”. Προσκλητήριο νεκρών.

Οι προσφωνήσεις θα γίνουν από την αρχισμηνία Σοφία Κορμά και στην εκδήλωση θα συμμετέχουν η Δημοτική Φιλαρμονική Μεσσήνης, ένστολοι με παραδοσιακές φορεσιές από τον Χορευτικό Ομιλο Μεσσήνης και τον Πολιτιστικό Σύλλογο της Αγία Τριάδας Καλαμάτας.

Λόγω των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί κατά της πανδημίας, οι εκδηλώσεις θα γίνουν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις και με περιορισμένο αριθμό ατόμων.