Τρίτη, 02 Απριλίου 2013 08:53

Νίκας για μελέτη Οικονομόπουλου: "Δεν μπορεί να λειτουργήσει για πολλούς λόγους η ΜΟΛΑΚ"

Νίκας για μελέτη Οικονομόπουλου: "Δεν μπορεί να λειτουργήσει για πολλούς λόγους η ΜΟΛΑΚ"

Οι λόγοι που η ΜΟΛΑΚ δεν μπορεί να επαναλειτουργήσει είναι οικονομικοί αλλά και αντικειμενικοί - καθώς η μονάδα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να επεξεργαστεί το σύνολο των παραγόμενων σκουπιδιών στη Μεσσηνία: Την άποψη αυτή εξέφρασε για μία ακόμα φορά χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας.


Αφορμή για τη νέα δήλωση -απάντηση σε σχετική ερώτηση της "Ε"- αποτέλεσε η υπόδειξη για επαναλειτουργία της εν λόγω μονάδας, την οποία κάνει ο Αλέξανδρος Οικονομόπουλος, τ. καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης, σε μελέτη του που εκπονήθηκε μετά από σχετικό αίτημα του Δήμου Οιχαλίας.
"Δεν είμαι εγώ ο αρμόδιος, ούτε είναι πρόθεσή μου να υποβαθμίσω μια επιστημονική εργασία, αλλά σύμφωνα με ειδικούς επιστήμονες -από τους οποίους ζήτησα να μου κάνουν σχετική έκθεση- η μελέτη αυτή έχει πολλά κενά" συνέχισε ο δήμαρχος Καλαμάτας, παρατηρώντας ότι ο Αλ, Οικονομόπουλος είναι τ. καθηγητής:
"Και μόνο το γεγονός ότι φέρνει όλα τα σκουπίδια στο Ασπρόχωμα, προτείνοντας σειράδια για όσα περισσεύουν, δεν νομίζω ότι μπορεί να τεθεί σε σοβαρή συζήτηση" παρατήρησε ο Π. Νίκας.
Ταυτόχρονα δήλωσε ότι η ΜΟΛΑΚ έκλεισε το 2003 με δικαστική απόφαση και παρά τις έκτοτε προσπάθειες δημοτικών αρχών της Καλαμάτας δεν έγινε δυνατό να τεθεί εκ νέου σε λειτουργία, ούτε και να χρηματοδοτηθεί. "Η λειτουργία της ΜΟΛΑΚ δεν είναι δωρεάν, χρειάζονται πάρα πολλά χρήματα" είπε ο δήμαρχος, προσθέτοντας ότι η μη λειτουργία της μονάδας δεν οφείλεται σε… πείσμα του ίδιου ή της δημοτικής αρχής: "Δεν είμαστε εμείς αρμόδιοι για τη λειτουργία της ΜΟΛΑΚ, τόσα χρόνια δεν αναρωτήθηκαν αυτοί που επαναφέρουν κάθε τόσο αυτό το θέμα, γιατί δεν κίνησαν τις σχετικές αυτοί που είχαν τη δυνατότητα; Η Πολιτεία, η Περιφέρεια, ο Σύνδεσμος Διαχείρισης;" αναρωτήθηκε ο Π. Νίκας.

"ΔΕΝ ΠΡΟΔΙΚΑΖΩ"

Παράλληλα, ο δήμαρχος Καλαμάτας, αναφερόμενος στη διαδικασία για την προσωρινή διαχείριση -μετά από σχετική ερώτηση της "Ε"- παρατήρησε ότι ο ίδιος δεν προδικάζει οποιοδήποτε αποτέλεσμα σχετικά με την περιβαλλοντική μελέτη για τη δημιουργία σταθμού διαχείρισης στο Παλιοροβούνι του Δήμου Οιχαλίας.
"Ο,τι προκύψει από τη μελέτη θα το αποδεχθούμε" ήταν η δήλωση του Π. Νίκα, ο οποίος πρόσθεσε ότι -όσον αφορά στην ενδιάμεση διαχείριση- η αιρετή Περιφέρεια αναλαμβάνει τη δαπάνη για τη διαμόρφωση των χώρων που θα υποδειχθούν και την δημιουργία σε αυτούς των απαιτούμενων υποδομών.
Αναφορικά με τη δαπάνη για την προμήθεια των κομποστοποιητών και των διαλογέων για τα ΚΔΑΥ που καλούνται να αναλάβουν οι δήμοι, ο δήμαρχος Καλαμάτας επανέλαβε ότι στη σύσκεψη της περασμένης Παρασκευής στην Τρίπολη ο γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλης Αγγελάκας δήλωσε πως θα αναλάβει να διερευνήσει τον τρόπο για να υποστηριχθούν οικονομικά οι ΟΤΑ στην προσπάθειά τους αυτή.
Β.Γ.Μ.