Παρασκευή, 02 Ιουλίου 2021 08:32

Αποφασίζουν σήμερα για σταθμό μεταφόρτωση απορριμμάτων Καλαμάτας - Μεσσήνης

 

Την κατασκευή κλειστού τύπου σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ) Δήμων Καλαμάτας και Μεσσήνης από τον ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου σε δημοτική έκταση κοντά στον βιολογικό καθαρισμό, προωθεί ο δήμος της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Σήμερα η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας στη 1 το μεσημέρι, με τηλεδιάσκεψη, αναμένεται να εγκρίνει τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του ΦοΔΣΑ και του δήμου για την υλοποίηση του συγκεκριμένου συγχρηματοδοτούμενου έργου, στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων βάσει του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων.

Για να λειτουργήσει η ολοκληρωμένη διαχείριση της Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ, ο ΦοΔΣΑ θα φτιάξει άλλους 6 ΣΜΑ στους Δήμους Λουτρακίου, Βόρειας και Νότιας Κυνουρίας, Μονεμβασιάς, Δυτικής Μάνης κι Ελαφονήσου.

Ο προϋπολογισμός για την υλοποίηση της κατασκευής του ΣΜΑ ανέρχεται σε 1.940.000 ευρώ. Οι πόροι για την κάλυψη του έργου, συμπεριλαμβανομένων των αναγκαίων λειτουργικών εξόδων, προέρχονται εξ ολοκλήρου από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη”.

Η διάρκεια της παρούσας σύμβασης αρχίζει από την ημερομηνία υπογραφής της και λήγει την αντίστοιχη ημερομηνία της παράδοσης του έργου από τον φορέα στον δήμο, στην οποία περιλαμβάνεται η υλοποίηση και παραλαβή του έργου από τον ΦοΔΣΑ, εκτιμώμενη σε διάστημα 14 μηνών από την έναρξη κατασκευής του, αλλά και η λειτουργία του ΣΜΑ από τον φορέα για διάστημα 28 ετών από την παραλαβή του.

Σύμφωνα με την εισήγηση, οι Δήμοι Καλαμάτας και Μεσσήνης παράγουν αντίστοιχα 31.888 και 10.720 τόνους απορριμμάτων το χρόνο (ήτοι συνολικά 42.608 τόνους) και θα οδηγείται στον ΣΜΑ Καλαμάτας - Μεσσήνης το 75% των απορριμμάτων τους (ήτοι 24.156 + 8.120= 32.276 τόνοι το χρόνο, συνολικά). Η ημερήσια δυναμικότητα του ΣΜΑ Καλαμάτας - Μεσσήνης θα είναι κατά συνέπεια 92 τόνοι την ημέρα, σε 7ήμερη εβδομαδιαία λειτουργία. Τα απορρίμματα θα οδηγούνται στη συνέχεια σε Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ του έργου ΣΔΙΤ). Αντικείμενο του έργου είναι η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και η κατασκευή όλων των απαραίτητων έργων και υποδομών που απαιτούνται για την πλήρη λειτουργία του ΣΜΑ Καλαμάτας - Μεσσήνης.

Η κατασκευή του έργου θεωρείται υψίστης σημασίας για την περιοχή, καθώς η λειτουργία του θα βελτιώσει τις συνθήκες καθαριότητας και μεταφοράς των απορριμμάτων, μειώνοντας παράλληλα το κόστος διαχείρισής τους. Ο ΣΜΑ έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος και προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη συλλογή βρόχινων νερών για άρδευση και την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των εγκαταστάσεων, αλλά και την αξιοποίηση της δυνατότητας αντιστάθμισης του κόστους ενέργειας μέσω της εφαρμογής του Εικονικού Ενεργειακού Συμψηφισμού (Virtual Net Metering).

Ο κλειστού τύπου ΣΜΑ Καλαμάτας - Μεσσήνης χωροθετείται σε ευρύτερη έκταση ιδιοκτησίας του Δήμου Καλαμάτας. Στο εν λόγω γήπεδο προβλέπεται η κατασκευή όλων των απαραίτητων υποδομών για την πλήρη λειτουργία του ΣΜΑ, καθώς και η κατασκευή μελλοντικά Πράσινου Σημείου. Το γήπεδο βρίσκεται νοτιοδυτικά του ρέματος Τζιρόρεμα, νοτιοανατολικά του δημοτικού γηπέδου Ασπροχώματος, βόρεια της παραλίας και σε απόσταση περίπου 1.100 μ. από αυτήν και ανατολικά της υφιστάμενης εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων (ΕΕΛ). Το συνολικό εμβαδό του ανέρχεται σε 8.144,24 τ.μ., εκ των οποίων οι υποδομές του ΣΜΑ καταλαμβάνουν έκταση 5.568,11 τ.μ.

(Φωτογραφία αρχείου)