Δευτέρα, 05 Ιουλίου 2021 09:00

Μέσα στο 2022 ξεκινά το αντιπλημμυρικό της Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον

Μέσα στο 2022 εκτιμάται πλέον ότι ο “Μορέας” θα ξεκινήσει το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο, προϋπολογισμού 79 εκ. ευρώ, για τη θωράκιση της πόλης της Καλαμάτας.

Σύμφωνα με την ενημέρωσή μας από το υπουργείο Υποδομών, εντός των ημερών αναμένεται να ολοκληρωθεί η έγκριση περιβαλλοντικής αδειοδότησης από το υπουργείο Περιβάλλοντος για τις αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις στον Αγιο Κωνσταντίνο, στο Πήδημα και στο ρέμα Κερεζένια στην Καλαμάτα. Επίσης, μέσα στο επόμενο διάστημα πρόκειται να υποβληθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το έργο της Καλαμάτας, ώστε να γίνει διαβούλευση στο Δημοτικό Συμβούλιο και να γνωμοδοτήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου.

Αναλυτικά τώρα, οι παρεμβάσεις σε Αγ. Κωνσταντίνο, Πήδημα και Κερεζένια θεωρήθηκαν ήσσονος σημασίας και δεν μπήκαν στη διαδικασία της διαβούλευσης, ενώ το κόστος τους υπολογίζεται στα 20 με 25 εκ. ευρώ.

Η διαβούλευση επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τις παρεμβάσεις στο σύμπλεγμα του Νέδοντα, για την προστασία του πολεοδομικού συγκροτήματος της Καλαμάτας, θεωρείται κρίσιμη, καθώς αφορά μεγάλης εμβέλειας παρεμβάσεις.

Προβλέπεται: Σήραγγα 1 χιλιομέτρου που θα μαζεύει τα νερά από όλα τα ρέματα δυτικά του Νέδοντα που προκάλεσαν τις καταστροφικές πλημμύρες της 7ης Σεπτεμβρίου 2016 και θα τα ρίχνει στο χείμαρρο της πόλης. Ανακατασκευή του σκεπασμένου τμήματος του Νέδοντα, στο ύψος του παλιού Δημαρχείου, από Κιλκίς έως 23ης Μαρτίου, νέα γέφυρα σε Ιατροπούλου - Κλαδά, εκβάθυνση και διαπλάτυνση σε αρκετά σημεία του χειμάρρου.

Το υπουργείο Υποδομών επισημαίνει ότι η Καλαμάτα θα είναι η πρώτη πόλη στην Ελλάδα που θα αποκτήσει αντιπλημμυρική θωράκιση.
Για το σκεπασμένο τμήμα του Νέδοντα, στο ύψος του παλιού Δημαρχείου, το υπουργείο μελετάει αν θα ξανασκεπαστεί ή θα μείνει ανοιχτό, ενώ στο τμήμα αυτό με τις κολόνες δεν ξέρει τι θα συναντήσει μόλις ξεσκεπαστεί κι εκτιμά πως ένα τέτοιο έργο, όσο παραμένει έτσι, κινδυνεύει και από τη διάβρωση.

Οσον αφορά τα ανοιχτά τμήματα του Νέδοντα, διευκρινίζει ότι πλέον έχει αλλάξει η προσέγγιση και ποτάμια - ρέματα δεν σκεπάζονται.
Τέλος, μετά την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων θα ακολουθήσουν οι οριστικές μελέτες και το υπουργείο εκτιμά ότι το 2022 το αντιπλημμυρικό έργο της Καλαμάτας θα δουλεύεται.

Γ.Σ.