Τρίτη, 17 Αυγούστου 2021 21:36

Στεγαστική συνδρομή για ζημιές στον Ταΰγετο

Γράφτηκε από την

Η χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτήρια από τις κατολισθήσεις του Ιανουαρίου 2019 σε περιοχές του Ταϋγέτου στο Δήμο Καλαμάτας εγκρίθηκε με κοινή υπουργική απόφαση που συνυπέγραψαν οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εσωτερικών, και Υποδομών - Μεταφορών.

Οι πληγείσες και επαπειλούμενες περιοχές της Δ.Ε. Καλαμάτας που περιλαμβάνονται στην απόφαση, βάσει των χαρτών οριοθέτησης, είναι στον οικισμό Μαχαλάς και τις περιοχές Πάνω Μεριά και Μεσόρουγα της Κοινότητας Αλαγονίας, καθώς και στη θέση Ρηγούλια, στην οδό από Λαδά προς Αρτεμισία στην Κοινότητα Αρτεμισίας.

Στην απόφαση επισημαίνεται ότι “οι προαναφερόμενες κατολισθήσεις ορίζονται ως φυσική καταστροφή” και αναφέρεται πως “έχει συνταχθεί το με αριθμό Τ-2967/Φεβρουάριος 2019 τεύχος της Περιφερειακής Μονάδας Ηπείρου του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ι.Γ.Μ.Ε.) με τίτλο «Εκθεση τεχνικογεωλογικής αναγνώρισης κατολισθητικών φαινομένων στην περιοχή της Αλαγονίας του Δήμου Καλαμάτας»”.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, “το έργο της αποκατάστασης των κτηρίων από τις κατολισθήσεις του Ιανουαρίου 2019 που έπληξε τις προαναφερόμενες περιοχές, αναλαμβάνει η Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Δυτικής Ελλάδος (Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Δ.Ε.). Η αρμόδια υπηρεσία, για το έργο της αποκατάστασης των ζημιών των κτιρίων από τις προαναφερόμενες κατολισθήσεις, δύναται να λάβει υπόψη τις τεχνικές εκθέσεις που συντάχθηκαν από τους μηχανικούς της.

Ο/Η ιδιοκτήτης/-τρια (ψιλός κύριος, επικαρπωτής ή ο/η έχων/-ουσα την πλήρη κυριότητα) ή ο/η διαχειριστής/-τρια (σε περίπτωση διηρημένης ιδιοκτησίας) κτηρίου που έχει πληγεί από τις προαναφερόμενες κατολισθήσεις, εφόσον επιθυμεί τον έλεγχό του και την έκδοση έκθεσης αυτοψίας, πρέπει να υποβάλει στην αρμόδια υπηρεσία, αίτηση για διενέργεια αυτοψίας στο πληγέν κτήριο, εντός προθεσμίας 6 μηνών από τη δημοσίευση της παρούσας απόφασης στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η αίτηση αυτή θα συνοδεύεται από τίτλους ιδιοκτησίας, οδοιπορικό σκαρίφημα και φωτογραφίες του πληγέντος κτηρίου. Οι ενδιαφερόμενοι/-ες που επιθυμούν να ανακατασκευάσουν το πληγέν κτήριό τους ή να προβούν σε αυτοστέγαση ή αποπεράτωση σε θέση εκτός των ορίων της οριοθετημένης με την παρούσα απόφαση περιοχής και εντός της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, εφόσον το κτήριο είναι κατεδαφιστέο ή δομημένο από ευτελή υλικά, μπορούν να υποβάλουν αίτηση για χορήγηση Στεγαστικής Συνδρομής (Σ.Σ.) (άτοκο δάνειο και δωρεάν κρατική αρωγή) με τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην αρμόδια υπηρεσία, μετά τη δημοσίευση σε Φ.Ε.Κ. της παρούσας απόφασης και μέχρι 1 έτος από την έκδοση διαπιστωτικής απόφασης για την ολοκλήρωση των έργων αποκατάστασης των κατολισθήσεων.

β) Οι ενδιαφερόμενοι/-ες που επιθυμούν να επισκευάσουν ή να ανακατασκευάσουν το πληγέν κτήριό τους στην ίδια θέση, μπορούν να υποβάλουν αίτηση για χορήγηση Στεγαστικής Συνδρομής (Σ.Σ.) (άτοκο δάνειο και δωρεάν κρατική αρωγή) με τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην αρμόδια υπηρεσία, εντός προθεσμίας 1 έτους από την έκδοση διαπιστωτικής απόφασης για την ολοκλήρωση των έργων αποκατάστασης των κατολισθήσεων. Εντός της ίδιας προθεσμίας δύναται να κατατεθεί και αίτηση για έκδοση άδειας επισκευής χωρίς χορήγηση Στεγαστικής Συνδρομής.

H Σ.Σ. συνίσταται από 80% δωρεάν κρατική αρωγή (Δ.Κ.Α.) που χορηγείται από την αρμόδια υπηρεσία και από 20% άτοκο δάνειο (Α.Δ.) που χορηγείται από τα πιστωτικά ιδρύματα στους/στις δικαιούχους δανειολήπτες/-τριες”.