Τετάρτη, 18 Αυγούστου 2021 08:10

Η ΔΕΥΑΚ χρεώνει παραπάνω και διορθώνει με ένσταση! - Απίστευτη ταλαιπωρία για τους καταναλωτές

Γράφτηκε από τον

 

Η ΔΕΥΑ Καλαμάτας καλεί τους δημότες-καταναλωτές να πληρώσουν τα δικά της προβλήματα και τις αδυναμίες της.

Τους ζητεί να πληρώσουν το επιπλέον ποσό των λογαριασμών που η ίδια καθυστέρησε να στείλει.

Ειδικότερα, σε ενημερωτική επιστολή της επιχείρησης μαζί με το λογαριασμό κατανάλωσης νερού, που στάλθηκε σε καταναλωτές - κατοίκους χωριών του Δήμου Καλαμάτας, τονίζεται:

“Η ΔΕΥΑ Καλαμάτας σας ενημερώνει ότι, λόγω σοβαρών τεχνικών προβλημάτων στη μηχανογράφηση του Τμήματος Εκδοσης Λογαριασμών, εκδόθηκε συγκεντρωτικός λογαριασμός που αφορά καταναλώσεις ύδρευσης από 26/6/2020 έως 26/6/2021”.

Η ΔΕΥΑΚ όμως, αντί να αναλάβει η ίδια το επιπλέον οικονομικό κόστος των δικών της προβλημάτων (λόγω του ετήσιου λογαριασμού), καλεί τους καταναλωτές να το επωμιστούν. Μάλιστα, τους κάνει τη… χάρη, σε περίπτωση υψηλού ποσού οφειλής στο λογαριασμό, να έχουν τη δυνατότητα να τον ρυθμίσουν σε άτοκες δόσεις (αυτοματοποιημένη δοσοποίηση).

Καλεί τον καταναλωτή που δεν φταίει σε τίποτα, να πληρώσει με βάση όλη την κλίμακα των τιμών που έχει καθορίσει για να τιμωρήσει όσους κάνουν υπερκατανάλωση, σπατάλη νερού.

Ενδεικτικά σε λογαριασμό με κατανάλωση 435 κυβικών μέτρων νερού, που έχουμε στη διάθεσή μας, χρεώνει τα πρώτα 120 κυβικά με τη χαμηλότερη τιμή, τα επόμενα 120 με την αμέσως υψηλότερη, τα άλλα 120 με την ακόμα υψηλότερη και τα τελευταία 75 κυβικά με 1,2336 ευρώ (0,1588 η χαμηλότερη τιμή).

Με την υψηλότερη αυτή τιμολόγηση που η ΔΕΥΑΚ τιμωρεί τον καταναλωτή για το δικό της λάθος, η τελική τιμή του λογαριασμού ανεβαίνει ακόμα περισσότερο, καθώς περιλαμβάνει και το τέλος χρήσης υπονόμων, που καθορίζεται ποσοστιαία επί της διαμορφωθείσας τιμής.

Για το σοβαρό αυτό ζήτημα απευθυνθήκαμε στον πρόεδρο της επιχείρησης – δημοτικό σύμβουλο Κώστα Αθανασόπουλο, που παραδέχθηκε το λάθος και την αδικία σε βάρος των δημοτών-καταναλωτών. Μας είπε ότι η κατεύθυνση, που δεν τηρήθηκε, ήταν η χρέωση να γίνει με τη χαμηλότερη τιμή, καθώς το λάθος ήταν της επιχείρησης και δεν αποτελούσε αδυναμία ή άρνηση πληρωμής από τον καταναλωτή.

Ο κ. Αθανασόπουλος ανέφερε ότι το μοναδικό όπλο που έχουν τώρα οι δημότες είναι η υποβολή ένστασης για τη διόρθωση του λάθους, πράγμα που έχουν κάνει μέχρι τώρα δύο δημότες-καταναλωτές. Παρατήρησε πως είναι αδύνατη η επανακαμέτρηση και η επανυποβολή των λογαριασμών με βάση τη χαμηλότερη τιμή, και βεβαίωσε ότι αυτό δεν θα ξαναγίνει.

Τέλος, να προτείνουμε: Μήπως θα ήταν δίκαιο κι εφικτό το επιπλέον ποσό που καλείται να πληρώσει ο κάθε καταναλωτής, να αφαιρεθεί από τον επόμενο ή τους επόμενους λογαριασμούς;

Γ.Σ.