Παρασκευή, 03 Σεπτεμβρίου 2021 09:05

Λιμενικό Ταμείο Μεσσηνίας: Στόχος η αναβάθμιση του λιμανιού Κυπαρισσίας

Λιμενικό Ταμείο Μεσσηνίας: Στόχος η αναβάθμιση του λιμανιού Κυπαρισσίας

 

 

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη

Στην αναβάθμιση του λιμανιού της Κυπαρισσίας ώστε να δέχεται φορτηγά πλοία και να αξιοποιηθεί τουριστικά αλλά και εμπορικά, προσανατολίζεται το Λιμενικό Ταμείο Μεσσηνίας.

Ο πρόεδρός του Νίκος Αλεξανδρόπουλος μιλώντας στην “Ε” λέει ότι ήδη ξεκίνησαν βολιδοσκοπήσεις προκειμένου να συνταχθεί προσθήκη μελέτης και το λιμάνι από τοπικού χαρακτήρα (Κ4) όπως χαρακτηρίζεται σήμερα, να γίνει μείζονος ενδιαφέροντος (Κ3). “Δεν μπορεί να είναι μόνο για την τοπική αλιεία το λιμάνι, θα πρέπει να πάρει μια άλλη διαβάθμιση για να μπορέσουμε να το χρησιμοποιήσουμε και για λόγους οικονομικούς”, αναφέρει χαρακτηριστικά. Ενέργειες όμως μεγαλύτερης ή μικρότερης κλίμακας γίνονται και σε άλλα μεσσηνιακά λιμάνια, όπως είναι του Μαράθου, της Καρδαμύλης, του Πεταλιδίου και της Κορώνης, τα οποία σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΛΤΜ, μπορούν μέσα από ήπιες παρεμβάσεις να αναβαθμίσουν το τουριστικό προϊόν της περιοχής με τη δημιουργία ιστιοπλοϊκών καταφυγίων και υδατοδρομίων. 

 

ΣΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ

Ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Μεσσηνίας θεωρεί ότι το λιμάνι της Κυπαρισσίας και το αλιευτικό καταφύγιο του Μαράθου είναι κομβικής σημασίας, ώστε να προσελκύσουν θαλαμηγούς και σκάφη αναψυχής από περιοχές του Ιονίου, αλλά και να αποτελέσουν ενδιάμεσο σταθμό πριν τα σκάφη μπουν στον Μεσσηνιακό.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το λιμάνι της Κυπαρισσίας υπενθυμίζει ότι είναι να ξεκινήσει μια εργολαβία 3,5 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών στην εξωτερική πλευρά του προσήνεμου μόλου. Ο ίδιος θεωρεί επίσης εφικτό να βρεθεί χρηματοδότηση για μια πρόσθετη μελέτη ώστε το λιμάνι της Κυπαρισσίας να δέχεται εμπορικά πλοία με χύδην φορτία και ζωοτροφές. “Ενδεχομένως να κάνουμε προσθήκη μελέτης για να μπορέσουμε να του δώσουμε και έναν άλλο χαρακτήρα. Να γίνει τουλάχιστον μείζονος ενδιαφέροντος Κ3 από Κ4 (σ.σ. τοπικού ενδιαφέροντος) και να βοηθήσει στην ανάπτυξη της περιοχής” αναφέρει. Εκτός σχεδίων του Ταμείου είναι η κρουαζιέρα για το λιμάνι της Κυπαρισσίας “γιατί θέλει εκβαθύνσεις, επειδή είναι πολύ μεγάλα αυτά τα πλοία”.

 

ΚΑΘΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΖΩΝΕΣ ΛΙΜΕΝΑ

Η Μεσσηνία διαθέτει συνολικά 16 λιμάνια και “για να οργανώσουμε τα λιμάνια αυτά θα πρέπει να γίνει ζώνη λιμένα, όπως έχει η Καλαμάτα” λέει ο Νίκος Αλεξανδρόπουλος ερωτώμενος για τις συμβάσεις λιμενικών έργων που υπέγραψε το Ταμείο για τις ζώνες λιμένα στην Καρδαμύλη (οριοθέτηση ζώνης λιμένα), το Πεταλίδι (εξομοίωση ζώνης λιμένα) και την Κορώνη (καθορισμός χερσαίας και θαλάσσιας ζώνης λιμένα).

“Η εξομοίωση ή οριοθέτηση ζώνης λιμένα, ανάλογα τι εξυπηρετεί, απλουστεύει τις διαδικασίες των έργων. Ξεφεύγουμε της γραφειοκρατίας από διάφορα υπουργεία, γίνονται εύκολα παρεμβάσεις και μικρές χρηματοδοτήσεις εντός ζώνης λιμένα ακόμη και με μια υπογραφή γενικού γραμματέα υπουργείου” εξηγεί γιατί είναι σημαντικός ο καθορισμός ζώνης λιμένα. Ειδικά, στα τρία προαναφερόμενα λιμάνια αποκτά και επιπλέον αξία, καθώς στις βλέψεις του Λιμενικού Ταμείου Μεσσηνίας είναι η δημιουργία ενός ή δύο υδατοδρομίων (το ένα στη Μάνη) στον Μεσσηνιακό, εκτός της Καλαμάτας. Επειδή όμως χρειάζονται κάποιες υποδομές για να γίνουν τα υδατοδρόμια, ο καθορισμός ζώνης λιμένα βοηθά ώστε οι εργασίες να προχωρήσουν γρηγορότερα και ευκολότερα.

 

ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΑ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΚΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ

Ο Μεσσηνιακός Κόλπος λόγω και της ιδιομορφίας του, με έναν ικανό αριθμό ιστιοπλοϊκών καταφυγίων θα μπορούσε να προσελκύει κάθε καλοκαίρι μεγάλο αριθμό από ιστιοφόρα και σκάφη αναψυχής, τα οποία θα πλήρωναν αντίτιμο για τις υπηρεσίες στα ιστιοπλοϊκά καταφύγια. Ο Νίκος Αλεξανδρόπουλος επισημαίνει πως σε αυτό, δηλαδή στην προσέλκυση αυτού του είδους τουρισμού, θα μπορούσαν να συμβάλουν και τα υδατοδρόμια, ώστε μέσα από ένα πυκνό δίκτυο από ψηλά το Ιόνιο και με ενδιάμεσους προορισμούς θα εξυπηρετούσαν τη μετακίνηση των πληρωμάτων, αλλά και των ταξιδιωτών στα ελλιμενισμένα στα ιστιοπλοϊκά καταφύγια σκάφη. “Ηδη στις προθέσεις μας είναι να γίνει μελέτη για ιστιοπλοϊκά καταφύγια στο Μάραθο και τη Μάνη” αναφέρει και τονίζει πως ο Μάραθος “είναι στρατηγικής σημασίας για να έρθουν από το Ιόνιο και μετά να μπουν στον Μεσσηνιακό”. Προσθέτει δε πως “δεν γίνεται παρέμβαση στο περιβάλλον όπως με μια μαρίνα, είναι για να καθίσει κάποιος δύο μέρες και να φύγει και δεν είναι δύσκολο να γίνουν εφόσον έχει καθοριστεί ζώνη λιμένα. Η Κορώνη μάλιστα είναι μέσα στα ενδιαφέροντα του ΛΤΜ για να στηθεί μελλοντικά ένα ιστιοπλοϊκό καταφύγιο (κι αφού έχει αναπτυχθεί βόρεια προς το Αρτάκι η ζώνη λιμένα).

 

ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ

Ο Νίκος Αλεξανδρόπουλος μιλά και για την… ένδεια υπηρεσιών του Λιμενικού Ταμείου Μεσσηνίας, το οποίο εξυπηρετείται από τους λιγοστούς υπαλλήλους του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας, ενώ δεν διαθέτει επιστημονικό προσωπικό ή υπηρεσίες. “Είμαστε ο πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο, δεν έχω προσωπικό ή οικονομική υπηρεσία για τις εισπράξεις, αλλά ούτε Τεχνική Υπηρεσία για μελέτες…”, μας λέει ο πρόεδρος του ΛΤΜ. Ο ίδιος μάλιστα είναι υπέρμαχος της συγχώνευσής τους: “Καλό είναι τα Λιμενικά Ταμεία να ενωθούν. Στην Πελοπόννησο είναι 75 τα Δημοτικά συν 10 τα Λιμενικά όπως εμείς, το Λιμενικό Ταμείο Μεσσηνίας”. Μάλιστα αναφέρεται και σε μια μελέτη του Πανεπιστημίου Αιγαίου και σημειώνει πως οι συγχωνεύσεις είναι μέσα στις προθέσεις του υπουργείου Ναυτιλίας.

“Το υπουργείο το βλέπει και υπάρχει η βούληση για να ενωθούν ώστε να καταστούν βιώσιμα και να έχουν οργανωμένες υπηρεσίες και προσωπικό. Με τις παρούσες συνθήκες δεν μπορώ ως Ταμείο ούτε ρύθμιση σε πελάτη να κάνω, δεν έχουμε ευελιξία”, λέει καταλήγοντας ο Νίκος Αλεξανδρόπουλος.