Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2021 21:23

Μεγάλη συμμετοχή στο διάλογο για κλιματικά ουδέτερη Καλαμάτα

Γράφτηκε από την
Μεγάλη συμμετοχή στο διάλογο για κλιματικά ουδέτερη Καλαμάτα

Η διαδικασία που θα οδηγήσει στη σύνταξη του φακέλου υποψηφιότητας της Καλαμάτας, για τη συμμετοχή του δήμου στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα “100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις έως το 2030”, ξεκίνησε με την πρώτη ανοιχτή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα το απόγευμα στο Μέγαρο Χορού της πόλης.

Σε ανακοίνωσή του ο δήμος επεσήμανε τη μεγάλη ανταπόκριση τοπικών φορέων και πολιτών στην εκδήλωση, που έγινε σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα και στην οποία παρουσιάστηκε το σχέδιο, έγινε ενημέρωση για το στάδιο προετοιμασίας, καθώς επίσης δόθηκαν πληροφορίες όσον αφορά τη διαδικασία που θα ακολουθήσει και στην οποία περιλαμβάνεται η σύνταξη του φακέλου υποψηφιότητας (ταυτότητα, άξονες δράσεων κλπ.).
Την παρουσίαση - ενημέρωση έκαναν ο αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης, η διευθύντρια Προγραμματισμού του δήμου Παναγιώτα Κουράκλη και ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑ Καλαμάτας Μιχάλης Βασιλειάδης, ενώ το συντονισμό είχε η γ.γ. του δήμου Μαρία Νταμάτη.
Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος έδωσε το πολιτικό στίγμα, παρουσιάζοντας τον στόχο που έχει τεθεί. Μεταξύ άλλων, ανέφερε:
“Στην Καλαμάτα, ζήσαμε ήδη μία τέτοια ιστορική στιγμή, με τις αποφάσεις που συνέβαλαν στην επιτυχημένη αντιμετώπιση της μεγάλης φυσικής καταστροφής των σεισμών του 1986. Σήμερα, 40 χρόνια μετά, έχοντας διανύσει μια προγραμματισμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη αναπτυξιακή πορεία, με ανθρωποκεντρική στόχευση, το Δημοτικό μας Συμβούλιο έλαβε ομόφωνα την απόφαση η πόλη, ο δήμος μας, να διεκδικήσει τη συμμετοχή στη διαδικασία σύνταξης της αίτησης για τη συγκρότηση του πιλοτικού δικτύου της ΕΕ των «100 κλιματικά ουδέτερων πόλεων». Είναι μία απόφαση που υπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες της πόλης και αποτελεί μία τεράστια πρόκληση, μία μεγάλη ευκαιρία για το μέλλον. Ωστόσο απαιτείται συνεργασία, απαιτείται πνεύμα ομόνοιας, απαιτείται να ξεπεράσουμε φοβίες, να αφήσουμε στην άκρη εκείνα που μας χωρίζουν και να τολμήσουμε ένα βήμα προς το αύριο.
Το επόμενο βήμα είναι το σημερινό. Αυτή η 1η δημόσια διαβούλευση με φορείς- συλλόγους- νομικά πρόσωπα ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου και ξεκάθαρα το πιο ουσιαστικό, το είπα αρχικά και θα το επαναλαμβάνω και πάλι, η τέταρτη λέξη που χαρακτηρίζει το πρόγραμμα είναι η συμμετοχή, και έχει τη μεγαλύτερη βαρύτητα στην αξιολόγηση του φακέλου. Αυτό το πρόγραμμα πρέπει να στηθεί από τα κάτω προς τα πάνω. Ο βηματισμός που θα πρέπει να ακολουθήσουμε είναι συγκεκριμένος.
Αρχικά υποβάλλοντας τη φιλοδοξία, το όραμα της πόλης στη διαδικασία της πρώτης φάσης μέχρι τον Ιανουάριο του 2022. Και πώς θα φτάσουμε στην συμπλήρωση του φακέλου. Αυτός άλλωστε είναι και ένας από τους σκοπούς της σημερινής συνάντησης. Να εκκινήσουμε τη διαδικασία αναζήτησης των θεματικών αξόνων πάνω στους οποίους θα στηθεί το πρόγραμμα και των υπευθύνων που θα αναλάβουν τον συντονισμό τους.
Θα προκύψουν, λοιπόν, ομάδες εργασίας ανά θεματικό άξονα, που αυτές θα φέρουν ένα αποτέλεσμα, μία ανάλυση, ισχυρά και αδύνατα σημεία, απειλές και ευκαιρίες. Αυτές οι πληροφορίες από κάθε άξονα θα δημιουργήσουν έναν ωκεανό γνώσης, και μια ειδική ομάδα αυτή τη γνώση θα τη μετατρέψει στο αφήγημα, στο νέο όραμα της πόλης. Αυτό θα υποβάλουμε κατά την πρώτη φάση, μέχρι τον Ιανουάριο του 2022, μαζί με τις συνεργασίες που θα έχουμε επιτύχει μέχρι τότε (π.χ. με το Δήμο Αθηναίων και το ερευνητικό τμήμα μηχανοργάνωσής του).
Εν συνεχεία στη δεύτερη φάση οι πόλεις που θα επιλεγούν μέσα από τις ομάδες εργασίας που έχουν ήδη δημιουργηθεί, λαμβάνοντας στήριξη οικονομική και επιστημονική από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το υπουργείο Ενέργειας, καλούνται να μετατρέψουν το όραμα σε στρατηγικό σχεδιασμό. Κοστολογημένο και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και το φάκελο να τον υποβάλλουν μέχρι το Δεκέμβριο του 2023.
Μια θετική αξιολόγηση θα περάσει μέχρι 3 πόλεις από τη χώρα μας στην τρίτη φάση, συγκροτώντας έτσι τις 100 Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις της Ε.Ε., με τη συμμετέχουσα πόλη να λειτουργεί ως πόλη-κέντρο.
Πριν από 40 χρόνια κυριάρχησε το όραμα να μετατραπεί η τότε μικρή Καλαμάτα σε σύγχρονη πόλη, με δημάρχους, Δημοτικά Συμβούλια και δημοτικές υπηρεσίες να υπηρετούν αυτόν ακριβώς τον σκοπό με όλες τους τις δυνάμεις. Σήμερα πρέπει να κυριαρχήσει το αφήγημα, το νέο όραμα, ότι θέλουμε μία πόλη ευρωπαϊκή, σύγχρονη, κλιματικά ουδέτερη, που θα λειτουργήσει ως πρότυπο κέντρο καινοτομίας για όλες τις ελληνικές αλλά και τις ευρωπαϊκές πόλεις. Μπορούμε, τοποθετώντας την κλιματική ουδετερότητα στην καρδιά και χτίζοντας γύρω της ένα νέο παραγωγικό μοντέλο”.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, οι βουλευτές Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ Δημήτρης Καφαντάρης, επικεφαλής παρατάξεων και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, αιρετοί της αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι αρχών και φορέων, στελέχη και υπηρεσιακοί παράγοντες του δήμου και των νομικών του προσώπων, καθώς και πολίτες.


NEWSLETTER