Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2021 09:24

Στη δεύτερη ζώνη κινήτρων οι επενδύσεις στο Δήμο Οιχαλίας

Γράφτηκε από τον

 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

Ο Δήμος Οιχαλίας θα βρίσκεται στη δεύτερη ζώνη κινήτρων, μετά τη Μεγαλόπολη, μαζί με τους Δήμους Τρίπολης και Γορτυνίας, στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) για τη μεταλιγνιτική εποχή, σε μια προσπάθεια να είναι ελκυστικός για ιδιωτικές επενδύσεις και θέσεις εργασίας, που θα κρατήσουν τους νέους της περιοχής στον τόπο τους. Το θετικό αυτό νέο για την Ανω Μεσσηνία επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, επικεφαλής κλιμακίου, σε χθεσινή επίσκεψή του στο δήμο και σε σύσκεψη στο Δημαρχείο Μελιγαλά.

Στη σύσκεψη υπό τον κ. Παπαθανάση συμμετείχαν η δήμαρχος Παναγιώτα Γεωργακοπούλου, ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο συντονιστής του ΣΔΑΜ Κωστής Μουσουρούλης, ο γ.γ. ΣΔΙΤ Ορέστης Καβαλάκης, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Οικονόμου, η σύμβουλος του αναπληρωτή υπουργού με καταγωγή από το Δήμο Οιχαλίας κ. Παντελοπούλου, οι αντιδήμαρχοι Κώστας Δημητρακόπουλος και Ηλίας Ντονάς και ο γ.γ. του δήμου Σοφιανός Γυπατίδης.

Σε δηλώσεις τους μετά τη σύσκεψη:

“Ο δήμος μας πρέπει να είναι στη δεύτερη κατηγορία -στην πρώτη η Μεγαλόπολη-, γιατί είναι ένας δήμος με μεγάλη έκταση και λίγο πληθυσμό και πρέπει οι νέοι να μείνουν στον τόπο τους, να βρουν θέσεις εργασίας” είπε η δήμαρχος Παν. Γεωργακοπούλου και παρατήρησε: “Αυτό είναι το κυριότερο και το ζητούμενο. Γιατί δεν έχουμε παραλίες, τουρισμό, και θέλουμε σε αυτό να μας βοηθήσει ο υπουργός. Οι νέοι να μείνουν στο Δήμο Οιχαλίας και σε κάθε δήμο που έχει τα προβλήματα που έχουμε εμείς”.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ν. Παπαθανάσης ανέφερε ότι “η απόφαση του πρωθυπουργού να προχωρήσουμε σε απολιγνιτοποίηση, δημιουργεί τις ευκαιρίες για να δημιουργήσουμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, όπου εκεί δεν θα υπάρχει λιγνιτική παραγωγή, αλλά άλλες δραστηριότητες, άλλες λειτουργίες, διαφορετικές επιχειρήσεις που θα δώσουν δουλειές στις νέες και τους νέους της περιοχής”.

Διευκρίνισε πως “μας ενδιαφέρει α) να τρέξουμε πολύ γρήγορα το πρόγραμμα, έτσι ώστε να δημιουργηθούν αυτές οι συνθήκες για τη μετάβαση στο νέο παραγωγικό μοντέλο, β) να έρθουν επιχειρήσεις στην περιοχή για να μπορέσουν οι νέες και οι νέοι να βρουν καλύτερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας και γ) στην αλλαγή αυτή του παραγωγικού μοντέλου που στην ουσία σταματά τη χρήση του λιγνίτη, να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον πολύ πιο φιλικό και πολύ καλύτερο απ’ αυτό που είχαμε πριν”.

Ο αναπληρωτής υπουργός διαβεβαίωσε ότι “πάντως, θα είμαστε εδώ. Η Οιχαλία είναι ένας από τους 4 δήμους που επηρεάζεται από την απολιγνιτοποίηση. Σαφώς η Μεγαλόπολη έχει σηκώσει όλο αυτό το φορτίο για δεκαετίες, όμως η Οιχαλία, η Γορτυνία και η Τρίπολη θα είναι από τους δήμους, που θα είναι σαφώς στην κινητροδότηση ψηλότερα απ’ όλη την υπόλοιπη Πελοπόννησο”.

Ο βουλευτής Περ. Μαντάς παρατήρησε πως “τα καλά νέα για τον τόπο μας σήμερα είναι ότι ο Δήμος Οιχαλίας θα βρίσκεται στον πυρήνα του ΣΔΑΜ που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση για τη Μεγαλόπολη για τη μεταλιγντική εποχή. Αυτό σημαίνει ότι ο τόπος αυτός θα γίνει ένας ελκυστικός τόπος για ιδιωτικές επενδύσεις που είναι το ζητούμενο για όλους μας. Θα βελτιωθεί σημαντικά η αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής και θα είναι και ένας τόπος που θα συμμετάσχει στις δημόσιες επενδύσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο του ΣΔΑΜ για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος και για όλα αυτά που έχουν σχεδιαστεί με μεγάλη λεπτομέρεια από τον κ. Μουσουρούλη, την ομάδα του, τον υπουργό και τον γ.γ. ΣΔΙΤ”.

Ο γ.γ. ΣΔΙΤ Ορ. Καβαλάκης δήλωσε ότι “έχουμε έρθει για να συνδράμουμε τον δήμο και την προσπάθεια που γίνεται στη δίκαιη μετάβαση, στη νέα εποχή της απολιγνιτοποίησης. Εχουμε έρθει με τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, που είναι ο νέος αναπτυξιακός νόμος, οι ΣΔΙΤ και οι στρατηγικές επενδύσεις, για να κάνουμε γρηγορότερη αδειοδότηση των επιχειρήσεων και να δώσουμε νέα και παραπάνω κίνητρα”.

Ο συντονιστής του ΣΔΑΜ Κ. Μουσουρούλης επεσήμανε πως “ήρθαμε με το κλιμάκιο του υπουργείου που αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη του σχεδίου δίκαιης μετάβασης. Είναι ένα ευρύτερο αναπτυξιακό σχέδιο το οποίο φιλοδοξούμε να υλοποιηθεί με τους καλύτερους όρους, έτσι ώστε να είναι και οικονομικά πιο αποδοτικό και κοινωνικά δίκαιο και να καλύψει όσο γίνεται περισσότερο τις αναπτυξιακές ανάγκες της περιοχής. Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν θα συνεχίσουμε την προσπάθεια ως χώρα για την κλιματική ουδετερότητα και την ενεργειακή μετάβαση σε μια περιοχή που όλα αυτά τα χρόνια έχει εξαρτήσει το μέλλον της από το λιγνίτη, ένα καύσιμο που φθίνει διαρκώς σε εθνικό και σε παγκόσμιο επίπεδο”.

 

Σε ανακοίνωση του Δήμου Οιχαλίας αναφέρεται ότι “ο δήμος είχε παρέμβει με τα δίκαια αιτήματά του και τις παρατηρήσεις του, από τον Οκτώβριο του 2020, πάνω στο σχέδιο δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης λιγνιτικών περιοχών που είχε αναρτηθεί στη δημόσια διαβούλευση, που δεν είχαν προβλεφθεί και αδικούσε το σχέδιο αυτό κατά την άποψη της δημοτικής αρχής, το Δήμο Οιχαλίας. Με μεγάλη χαρά σήμερα η δήμαρχος κ. Γεωργακοπούλου άκουσε από τον αναπληρωτή υπουργό κ. Παπαθανάση ότι το αίτημα του Δήμου Οιχαλίας, που είχε υποβληθεί από τον Οκτώβριο 2020, έγινε αποδεκτό  και πλέον στο Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων, μετά το Δήμο Μεγαλόπολης που λαμβάνει το μεγαλύτερο ποσοστό επιχορήγησης των επενδύσεων, θα έχουν σειρά μόνο οι Δήμοι Οιχαλίας, Τρίπολης και Γορτυνίας ως όμοροι δήμοι του Δήμου Μεγαλόπολης και που επηρεάζονται πιο πολύ από τη μεταλιγνιτική εποχή και τέλος όλοι οι άλλοι δήμοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Τέλος, συζητήθηκαν όλα τα θέματα του Δήμου Οιχαλίας που άπτονται των αρμοδιοτήτων του υπουργού κ. Παπαθανάση αλλά και του περιφερειάρχη κ. Νίκα και ήταν σε ένα πολύ καλό κλίμα συνεργασίας, από το οποίο αναμένονται και άλλα οφέλη στο άμεσο μέλλον για την ανάπτυξη του δήμου και την παραμονή των νέων παιδιών στον τόπο τους”.